Raspberry Pi İngiltere merkezli Raspberry Pi Vakfı tarafından desteklenen ozellikle oğrenci ve amatorlerin kullanımına sunulan tek ana kart sahibi, kredi kartı buyukluğunde bir mini bilgisayar olarak biliniyor. Biz de onunla yeni tanışanlar icin kucuk bir rehber hazırladık. Gelin adım adım bu cihazı nasıl kuracağınıza bakalım.
[h=2]Raspberry Pi nasıl kurulur?[/h]
Soylememiz gereken ilk şey, Raspberry Pi ’ınızın kutu iceriğinde bir SD kart bulup bulunmadığını kontrol etmeniz gerektiği. Eğer satın aldığınız kit bu şekilde değilse bir işletim sistemi indirmeniz gerekecek. Ama daha once bir SD kart bulmalısınız. Bir SD kartınız yoksa kullanmadığınız eski telefonunuzda fazladan bir tane olması ihtimaline karşı telefonlarınızı kontrol etmenizde fayda var.
Kartınızı bulduğunuza gore Raspberry Pi ’ın ozel işletim sistemi Raspbian ’ın son surumunu hemen indirin. Bunun icin de ilk bakmanız gereken yer cihazın resmi sitesi. Raspbian ’ı bulduğunuza gore şimdi microSD kartınıza yuklemek gerek değil mi? Bunu icin de Etcher gibi ucretsiz cevrimici yazılımları kullanabilirsiniz.
On hazırlığınızın tamam olduğunu varsayıyoruz. Şimdi microSD kartınızı Raspberry Pi cihazınıza takabilirsiniz. Ardından yapmanız gereken şey bir HDMI kablosu edinmek ve bunu Raspberry Pi ve HDMI ekranınıza bağlamak. Bu ekran bir monitor ya da televizyonunuz olabilir. Unutmadan ekleyelim, Raspberry Pi Zero ya da Raspberry Pi Zero W kullanıyorsanız mini HDMI'ı HDMI'a donuşturen bir aparata ya da adaptore ihtiyacınız olacak. Raspberry Pi 4 icinse mikro HDMI'ı HDMI'a donuşturen kablo veya adaptor işinizi fazlasıyla gorecektir.

Artık sona yaklaşıyor gibisiniz. Fare veya klavye gibi kullanmak istediğiniz diğer ekipmanları da bağlarsanız bir adımı daha atlamış olacaksınız. Son olarak guc kablonuzu Raspberry Pi ’ınıza taktığınızda işlem tamamdır. Yine bir ekleme yapalım, Raspberry Pi 4 kullanıyorsanız, USB-C guc kablosu gerekecek. Bu arada satın aldığınız coğu kit gerekli kablolar ve adaptorlerle beraber gelecektir. Yani ihtiyacınız olan coğu şey muhtemelen kutunun icerisinde.
Guc kablosunu da bağladığınıza gore Raspberry Pi ’ınız acıldı demektir. Bir sorun var gibiyse endişelenmeden once SD kartınızı doğru taktığınızdan ve tum kablolarınızı duzgun bağladığınızdan emin olun. Acılış kısmının ardından cihazınız sizi şifre değişikliği ve kablosuz ağa bağlanma gibi konularda yonlendirecek. Bu adımları tamamladığınızda kurulumu da tamamlamış olacaksınız.
Hazırsanız diğer bircok kişi gibi siz de Raspberry Pi ’ınızı kodlama oğrenmek icin kullanabilir, akıllı cihazlarınızın kontrolunu yapmak ya da fotoğraflarınızı duzenlemek icin ayarlayabilirsiniz. Raspberry Pi'ın oyun oynamak ya da medya icerikleri oluşturmak icin de bicilmiş kaftan olduğunu unutmamak gerek. İyi eğlenceler!