Elazığ'da 4 yıl once 300 bin solucanla uretime başlayan genc girişimci Habib Akipek bu sayıyı 4,5 milyona cıkartıp her gun yarım saatini ayırarak yılda 120 bin TL kazanmaya başladı.
2015 yılında Fırat Universitesi Makine Resim Meslek Yuksekokulundan mezun olan 28 yaşındaki Habip Akipek, 4 yıl once arkadaşlarının tavsiyesi ile 300 bin solucana 30 bin TL yatırarak gubre uretmeye başladı.
Hic bir destek almayan ve kendi imkanları ile işini geliştiren genc girişimci, 200 metre karelik kapalı alan tesisinde solucan sayısını 4,5 milyona yukseltti. Solucan sayısının artması ile birlikte yalda 30 ton gubre ureten Akipek, aylık ortalama 10 bin TL yılda ise 120 bin TL kazanmaya başladı. Yazın her gun, kışın ise 2-3 gunde bir yarım saatini ayıran genc girişimci, solucanları sebze, meyve atıkları ve yumurta kabuğu ile beslediğini aktardı.
[h=3]"SENELİK 120 BİN TL KAZANC ELDE EDİYORUM"[/h] Bir arkadaşının tavsiyesi ile bu işe başladığını ifade eden Habip Akipek "Bu sektorde 4 yıldır calışmaktayım. Tek iş olarak bu işle uğraşıyorum. 4 yıl once 30 bin TL'lik bir yarımla yaklaşık 300 bin solucan alarak başladım. Şuan ki solucan mevcudu 4,5 milyondur. İki kapalı alanda toplamada 6 obek solucanım var. Bana yıllık 25-30 ton aralığında gubre bırakıyor. Senelik 120 bin TL gibi bir kazanc elde ediyorum. Solucan gubresi buyuk baş hayvan gubresi kullanarak elde edilir. Solucanların kendi icerisinde bulunduğu solem sıvısı ile karıştırarak dışkı yolu ile attığı gubreye solucan gubresi denir" dedi.
[h=3]"BAYAĞI BİR ZORLUĞU VAR"[/h] Solucanları meyve, sebze, yumurta kabuğu gibi atıklar ile beslediğini de anımsatan Akipek: "Direk obeklerin uzerine değil de fermente ederek bu meyve ve sebze artıklarını verirsek daha faydalı olur. Solucan gubresi yaz ve kış aylarında ciddi bir bakım istiyor. Gorunduğu gibi bir iş değil bayağı bir zorluğu var. Yaz aylarında gunluk gelmemiz lazım ne miktarlarını ayarlamamamız lazım. Solucanlara belirli bir mama vermemiz lazım. Kışın ise 3 gunde bir solucanları beslememiz ve sulamamız lazım. Taban gubresini ciftcilerimize veriyoruz. Ekim, Kasım, Aralık aylarında verilir. Sezon boyunca bunları biriktirip bu aylarda veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Her gun yarım saatini ayırarak yılda 120 bin TL kazanıyor
Her gun yarım saatini ayırarak yılda 120 bin TL kazanıyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Her gun yarım saatini ayırarak yılda 120 bin TL kazanıyor