Lityum iyon bataryalar modern dunyaya şekil veriyor. Buna rağmen, cep telefonlarından diz ustu bilgisayarlara kadar bircok urunde kullanılan bu enerji kaynakları sorunsuz değil. Zehirli ve yanabilir malzemeden yapılıyor oluşları, kucuk bir arızanın bataryaları patlayıcı bir aygıta donuşturebilmesi anlamına geliyor.
Johns Hopkins Uygulamalı Fizil Laboratuvarı'ndan fizikciler daha guvenli bir bataryanın mumkun olduğunu duşunuyor. 5 yıldır arızaya dayanıklı batarya uzerine calışan bilim insanları, 2017 yılında kesilmesine, vurulmasına, bukulmesine ya da ıslanmasına rağmen guc vermeyi surduren batarya olabileceğini keşfetmişti. Aynı ekip, gecen sene bataryayı yanmaz hale getirmiş ve ticari bir urunun voltaj seviyeleriyle kıyaslanabilir voltajlara kadar yukseltmişlerdi.
Araştırmacılar, bozulmaz bataryanın sırrının bataryanın artı ve eksi kutuplarını ayıran elektrolitte olduğunu belirtiyor. Lityum iyon bataryalarda, yuklu lityum parcacıkları elektrolitteki set uzerinden anottan (eksi kutup) katoda (artı kutup) gider. Bu sırada kimyasal bir reaksiyon olur ve bu reaksiyon enerji uretir.
Coğu lityum iyon elektroliti kolay tutuşan lityum tuzunun ve zehirli sıvıların bir karışımıdır. Eğer anotla katodu ayıran gecirgen set yıkılırsa kısa devre oluşur ve onemli buyuklukte bir ısı ortaya cıkar. Bu ısı oksijen yonunden zengin katodun yanı başındaki hayli yanıcı olan lityum iyon elektroit ile buluşursa elinizde yanan bir elektronik cihaz bulursunuz.
[h=2]Yanmaz, kırılmaz, bozulmaz batarya[/h]
Su iceren bataryalar 25 yıldır kullanılmasına ve bu sorunları cozmesine rağmen kullanışlı olmak icin fazlasıyla zayıf. Araştırmacılar, lityum tuzunun yoğunluğunu artırıp elektrolite cok yumuşak bir plastiği andıran bir polimer katarak elektrik potansiyelini 1,5 volttan 4 volta cıkarabileceklerini keşfettiler. Bu da ticari olarak kullanılan lityum iyon bataryalarla kıyaslanabilir bir seviye.
Ticari olarak kullanılabilir anot ve katodu bu plastik benzeri elektrolitle birlikte kullandığımızda daha once gorulmemiş bir lityum iyon batarya elde edebiliyoruz. Bu yeni batarya temiz ve kontakt lens kadar esnek. Zehirli ve yanıcı olmayan bu yeni batarya, acık havada hicbir sorun yaşanmadan uretilebilir ve kullanılabilir. Her şeyin otesinde, tum sert kullanımlara karşı dayanıklı.
Testler sırasında yeni batarya makasla kesildi, balistik etki yaratmak icin havan topu kullanıldı ve ateşe verildi. Butun bunlara rağmen yeni lityum iyon batarya elektrik vermeyi surdurdu.
Bilim insanları yeni bataryanın yalnızca bir deneysel merak olmadığına dikkat cekiyorlar. Fizikciler, ismini vermedikleri bir ureticiyle yeni bataryayı şimdiki lityum iyon batarya uretimine entegre etmeyi goruştuklerini belirtiyorlar. Yeni bataryalar iki yıl icerisinde piyasaya surulebilir. Esnek olduğu icin yeni bataryanın giyilebilir teknoloji, fiber giyim, surucusuz deniz altı aracları, dronelar ve uydular gibi cihazlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Tabii ki şu an icin tum sorunlar cozulmuş değil. Normal bir batarya yaklaşık 1000 kez şarj edilebilirken bu yeni lityum iyon batarya yalnızca 100 kez şarj edilebiliyor. Bu da bataryanın 'dayanıklı mallar' olarak tabir edilen urun kategorisinde kullanımı karşısında bir sorun olarak karşımıza cıkıyor.