Denizli'nin Cameli ilcesinde 2200 metre rakımda "Denizli Yunlugelini" ismi verilen yeni bir bitki turu keşfedildi.
Ege Universitesi'nden (EU) yapılan acıklamaya gore, Fen Fakultesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Hasan Yıldırım, orman muhendisi Rasim Cetiner'in fotoğraflayarak kendisine ulaştırdığı farklı bir Yunlugelin (Rindera) fotoğrafından yola cıkarak bu turun dunyada sadece Denizli'nin Cameli ilcesi sınırlarında bulunduğunu tespit etti.
"Denizli Yunlugelini" ismini verdiği ture ilişkin hazırladığı bilimsel makaleyi yayınlayarak bitkiyi literature kazandıran Doc. Dr. Yıldırım, dunyada 25 kadar turu bulunan Yunlugelin'in 5 turunun Turkiye'de tespit edildiğini belirtti.
[h=3]"BİTKİYİ 2200 RAKIMDA TOPLADIK"[/h] Turkiye'deki bu turlerden 3'unun endemik olduğuna işaret eden Yıldırım, acıklamada şu değerlendirmelere yer verdi:
"Keşfettiğimiz bitki de ulkemizin endemiklerinden ve dunyada sadece Denizli'nin Cameli ilcesi sınırlarında Torosların bir uzantısı olan dağın zirvesinde yer alıyor. Bitkiyi 2200 rakımda topladık. Bu bitkilerden elde edilen kimyasal iceriklerden ozellikle alkaloid olarak bilinen calışmalarda ozellikle 'naftakinon' olarak bilinen maddelerin kanser hucre hatları uzerinde cok onemli oldurucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu tarz calışmalar halen devam ediyor. Keşif safhasından sonra bir sonraki amacımız da bu bitkinin bu tarz bir kimyasal iceriğe sahip olup olmadığını belirleme yonunde calışmaları planlamaktayız. Bitkinin populasyonuna zarar vermeyecek şekilde hem alanında bitkiyi koruyup hem de iceriğinde insanlık yararına herhangi bir olumlu sonuc verecek icerik var mı bunu bulmaya calışacağız."
"Denizli Yunlugelini" isimli bitkiden goruntuler;
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Denizli'de dunyada başka bir yerde bulunmayan endemik bir bitki tespit edildi