Hemen hemen her hayvanın biyolojik sisteminde sorun yaşanmaması icin ideal bir vucut ısısı bulunur. Kimi canlıların fiziksel ozellikleri bu ısıyı muhafaza etmek ya da dengelemek uzere gelişmiştir. İnsanlarda ise bu sınır, genel kanıya gore 37 santigrat derecedir. En azından oyle bir inanış vardır ve bunu pratik deneyimlerle herkes gozlemleyebilir.
Stanford Universitesi ’nde sağlık bilimleri alanında calışan Prof. Dr. Julie Parsonnet ve ekibi, insan vucudunun ideal sıcaklığı uzerine calışmalar yurutuyor. Yaptıkları son bilimsel literatur taramasıyla oldukca ilginc sonuclara ulaştılar. Mesela insan vucudunun giderek soğuması gibi… Nasıl yani?
[h=2]İlk veriler 1860 ve 1940 yılları arasında vucut ısıları duzenli olarak olculen 27.710 askere ait:[/h]
Toplamda 80 yıl boyunca 27 bin kişinin vucut sıcaklığına dair veri toplamak beli gundelik hayatınız icin cok da onemli bir katkı sağlayamayabilir, ancak bilimsel araştırmalar icin oldukca guvenilirdir. Prof. Parsonnet ve ekibinin yaptığı şey de tam olarak bu. İkinci veriler ise 1971 ve 1975 yılları arasında yapılan olcumlerden alındı.
Gunumuze dair ortalama insan vucudu sıcaklığına diar bilgi de 2007 ve 2017 yılları arasında bir başka araştırma icin yapılan olcumler oldu. Boylece Stanford ekibi, 1860 yılından gunumuze kadar yapılmış 677.423 vucut sıcaklığı olcumunu analiz etti. Sonuclara gore, insan vucudunun ortalama sıcaklığı her 10 yılda bir 0.03 derece azalıyor.
[h=2]Erkekler, kadınlara kıyasla daha hızlı soğuyor:[/h]
Cinsiyetlere gore bakıldığında ise ortaya daha ilginc bir tablo cıkıyor. 1800 ’lu yıllarda yani 19. yuzyulda doğan bir erkeğin ideal vucut sıcaklığı bugun doğan bir erkeğe kıyasla 0.59 santigrat derece daha yuksekti. Kadınlarda ise ideal vucut sıcaklığı 1890 ’lardan gunumuze kadar 0,32 santigrat derece daha azalmış durumda (Bu arada, kadınlara dair olcumler en erken 1890 ’lı yıllardan itibaren yapılmış durumda).
Prof. Parsonnet, bu farklılığın eski termometrelerin daha hatalı olması dolayısıyla ortaya cıkmadığını savunuyor. Araştırmacı, sadece 19. yuzyıl verilerine değil, gunumuz ve 20. yuzyıl verilerine de baktıklarını hatırlatıyor. Dolayısıyla insan vucudundaki soğuma eğilimine yonelik bilimsel guvenirlik sağlandığını ifade ediyor.
[h=2]Verilere gore insan vucudundaki ortalama sıcaklık, resmi olcumlerin yapıldığı 1860 ’dan bu yana 37 dereceden 36,6 dereceye geriledi:[/h]
Bilim insanlarına gore termometrelerin hassaslıklarının giderek artması durumu, herhangi bir yanılgıya sebep olmuyor. Prof. Parsonnet, “Bana gore bu değişimin tek nedeni mikrobiyolojik olarak, eskiye nazaran cok farklı yapıya sahip olmamız.” diyor.
Araştırmacı insanların 1860 yılından bu yana biyolojik olarak değişim gecirdiğini ifade ederek, “Modern insanlar, aşılar ve antibiyotikler sayesinde, gecmişteki insanlara kıyasla daha az enfeksiyon yaşıyorlar. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz daha az calışıyor. Boylece vucudumuzun ortalama sıcaklığı da azalıyor.” acıklamasında bulunuyor.
Bilim insanlarına gore vucudumuzdaki soğumanın ne zaman ya da nasıl duracağına ilişkin bir veri yok. Tek bilinen şey bağışıklık sistemimiz guclendikce vucudumuzun mikroplara karşı daha az caba sarf etmesi ve daha az ısınması. Elbette araştırmacılara gore bu soğumanın bir sınırı var, ancak o sınır da keşfedilmeyi bekliyor.
Vucut Sıcaklığımız Giderek Azalıyor: İnsan Vucudunun Sıcaklığı Artık 37°C Değil
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Vucut Sıcaklığımız Giderek Azalıyor: İnsan Vucudunun Sıcaklığı Artık 37°C Değil