Turk askerinin Libya'da bulunmasının onunu acan Libya tezkeresi Meclis'te AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Oylamaya katılan CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi milletvekilleri hayır oyu verdi. Bir donem CHP'de genel başkanlık gorevini yuruten şuan Antalya Milletvekili olan Deniz Baykal'dan partisinin aksine surpriz bir destek geldi. Baykal, "Libya'yla yapılan askeri anlaşmamız cok onemli, emeği gecen herkesi kutluyorum" dedi.
CHP'nin eski lideri Deniz Baykal, Yenicağ'dan Orhan Uğuroğlu'na konuştu. Gundeme dair onemli acıklamalarda bulunan Baykal, partisinin aksine Libya tezkeresi konusunda hukumete destek verdi. Baykal, soz konusu haberde şu ifadeleri kullandı:
[h=3]"EMEĞİ GECEN HERKESİ KUTLUYORUM"[/h] "Libya, paranın otesinde Amerika'nın ambargo koyduğu bir ulkeye ambargoyu deldi. Kaddafi muthiş bir yiğitlik yaptı. Buna tanık olmuş biri olarak yıllar sonra NATO'nun Libya'ya operasyon yapmasını ve Turkiye'nin oradaki konumunu izlerken muthiş uzuntu duydum. NATO yukarıdan Libya'yı bombalarken Kaddafi onun bunun ayakları altında kalmış goruntulerini izlerken icim nasıl acıdı anlatamam size. Siyasetin ne kadar acımasız ne kadar vahşi bir şey olduğunu orada bir kez daha anlamış oldum. İnşallah Libya halkı hak ettiği onurlu yaşamı, ozgurluğu yaşar. Libya cok onemli bir ulke, Afrika'nın giriş kapısı. Libya'yla yapılan askeri anlaşmamız cok onemli, emeği gecen herkesi kutluyorum. BM'nin, Libya'daki desteklediğimiz hukumeti meşru gormesi cok onemli."
[h=3]LİBYA'DE NELER OLUYOR?[/h] Libya'nın doğusundaki silahlı guclerin lideri darbeci General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele gecirmek icin 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun uzerine uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hukumeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.
BM tarafından daha once sunulan barış goruşmeleri teklifini reddeden Hafter, Libya'daki catışmanın ancak askeri yollarla cozulebileceğini savunmuştu.
Hedefine ulaşamayan Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yonelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı vermiş, Hafter'in saldırı emrine karşılık, ulkenin batısında başta Misrata olmak uzere 10 kentte seferberlik ilan edilmişti.
Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Libya'nın doğusundaki darbeci General Halife Hafter'e destek veriyor.
Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri, BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Fayiz es-Serrac liderliğindeki UMH kontrol ediyor.
[h=3]TEZKEREDE NE VAR?[/h] Tezkere hukumete Libya'ya asker gonderme yetkisi veriyor. Turk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya'daki gorev suresi, bir yıl olarak belirlendi. Libya'ya gonderilecek asker sayısı ve kapsamı Mehmetciğin hangi bolgede gorev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Tezkerenin kullanım amacları "Milli cıkarlara yonelik her turlu tehdide karşı onlem almak, Libya'daki gayrimeşru grupların Turkiye'nin menfaatlerine yonelik, saldırılarını bertaraf etmek, Kitlesel goc gibi risklere karşı onlem almak, Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak" şeklinde sıralandı.
[h=3]ŞİMDİ NE OLACAK?[/h] Tezkerenin Meclis'te kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya'ya gidecek unsurları belirleyecek.

Kemal Kılıcdaroğlu'ndan hukumete Libya tezkeresi cağrısı: Diplomatik olarak onayak olmalıyız Libya halkı, TBMM'den gecen tezkereyi sevincle karşıladı! Turk askerini bekliyorlar AB'den Libya tezkeresi acıklaması: Endişe verici Son dakika: Turkiye'nin Libya'ya asker gonderme kararı sonrası dunyadan peş peşe tepkiler TBMM'de onaylanan Libya Tezkeresi neleri ongoruyor? İşte 4 maddede tezkere metni Libya tezkeresi Meclis'ten gecer gecmez Hafter'den Turk askerine karşı ayaklanma cağrısı [h=4]Haber Videosu[/h]: CHP'li Deniz Baykal, Libya tezkeresi konusunda hukumete destek verdi