İran'da duşen yolcu ucağına ilişkin acıklamalar gelmeye devam Ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'da duşen ve 176 kişinin olumune neden olan Ukrayna Havayolları'na ait ucakla ilgili İran'ı işaret eden acıklamalar yaptı.
[h=3]"COK KOTU BİR HİSSİM VAR"[/h] Trump, "Cok kotu bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullandı. Trump ucağın duşuşuyle ilgili şupheleri olduğunu belirtti.
[h=3]"GERCEKTEN TAM OLARAK BİLMİYORUM"[/h] Trump, "Şuphelerim var. Başkalarının da şupheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Cok zor bir bolgede ucuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler ucağın mekanik nedenle duştuğunu soyluyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gercekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kotu bir hissiyatım var, sanırım orada cok kotu bir şey oldu." diye konuştu.
[h=3]KANADA'DAN DA ACIKLAMA GELDİ: UCAK FUZEYLE DUŞURULDU[/h] Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Havayollarına ait ucağın İran'ın başkenti Tahran'da duşmesinin ardından acıklama yaptı. Başbakan Justin Trudeau, ''Bircok kaynaktan istihbarat aldık. Kanıtlar, İran'ın ucağı karadan havaya bir fuzeyle duşurduğunu gosteriyor'' ifadelerini kullandı.
[h=3]İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN DA ACIKLAMA[/h] İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ellerinde Ukrayna ucağının İran'a ait fuzeyle vurulduğunu gosteren bilgi bulunduğunu kaydederek, şeffaf bir soruşturmaya ihtiyac olduğunu belirtti.
Johnson, yazılı acıklamasında, "trajedi" olarak nitelediği olayda 4 İngiliz'in hayatını kaybettiğini belirtti.
Ellerinde ucağın İran tarafından ateşlenen karadan havaya fuzeyle vurulduğuna dair bilgi olduğunu belirten Johnson, "Bu kasıtlı olmayabilir. Kanada ve uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde calışıyoruz. Şimdi tam ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyac var." ifadesini kullandı.
[h=3]UYDU GORUNTULERİ İDDİASI[/h] Ote yandan Reuters haber ajansı hukumet yetkililerine dayandırdığı habere gore, ABD yonetimi ucağın bir fuzeyle vurularak duşurulduğune emin. Reuters'ın haberinde Washington'ın uydu goruntuleri nedeniyle ucağın duşurulduğune inandığı ifade edildi.
ABD'li yetkililerin ucağın yuksek ihtimalle İran hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla duşurulduğunu duşundukleri belirtildi.
[h=3]İRAN'DAN BİR ACIKLAMA DAHA[/h] İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da dun duşen Ukrayna Havayollarına ait ucağın roket ya da fuze tarafından vurulduğu iddiasını yalanlayarak, kazadan once pilotun havalimanına donmeye calıştığını belirtti.
Sosyal medyada paylaşılan "kazanın yaşandığı bolgede fuze başlığı bulunduğu" yonundeki fotoğrafın gerceği yansıtmadığını vurgulayan Rızayifer, şunları kaydetti:
"Bu fotoğrafı reddediyoruz. Bu fotoğraf, ilk defa yabancı bir internet sitesinde ve twitter hesabında yayınlanmıştır.İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı olarak bunu yayınlayan twitter hesabıyla konuştum. Onlar da sitelerinde fotoğrafı guvenilir olmayan bir kaynaktan aldıklarını acıkladı. Kaza yerinde hicbir fuze parcasına rastlanmamıştır."
[h=3]PİLOTLAR YARDIM CAĞRISI YAPMAMIŞ[/h] İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, yaptığı yazılı acıklamada, inceleme heyetinin hazırladığı ilk rapora gore, duşen ucağın pilotunun herhangi bir yardım cağrısında bulunmadığını ifade etti.
Rapora gore ucağın 7 bin feet yukseldikten sonra radardan kaybolduğunu ve irtifa kaybederek duştuğunu belirten Abidzade, "Ucak yere duştukten sonra parcalanıyor. Duşuş esnasında yaşanan anormal durumla ilgili pilottan hicbir yardım cağrısı alınmıyor. Gorgu tanıklarına gore ucak once alev alıyor, bu alev ucağın her tarafına yayılıyor ve sonra yere cakılıyor. Patlama da ucağın yere duşmesinden kaynaklı olarak meydana geliyor." bilgilerini paylaştı.
Abidzade, "Kazanın meydana geldiği guzergÂh da ucağın once batıya doğru gittiğini ve arızayla karşılaşmasının ardından kalktığı havalimanına geri donmeye calışırken duştuğunu gosteriyor." ifadelerini kullandı.
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] İran'ın başkenti Tahran'da duşen Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu ucağında bulunan 167 yolcu ve 9 murettebat hayatını kaybetti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Prystaiko, Tahran'da duşen ucakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsvec, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşının bulunduğunu bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu ucağının İran'da duşmesiyle ilgili spekulasyondan kacınma cağrısında bulundu. İran Sivil Havacılık Başkanı, "Karakutuyu Boeing'e vermeyeceğiz" dedi.

Son dakika: Trump'tan İran'da duşen ucakla ilgili acıklama: İran ucağı kazara duşurmuş olabilir Balistik fuze nedir? Balistik fuze turleri nelerdir? Balistik fuze menzili nedir? Katyuşa fuzesi nedir? Katyuşa fuzesi menzili ve katyuşa fuzesi ozellikleri nelerdir? HAARP ne demek? HAARP nedir? HAARP silahı nedir? HAARP acılımı nedir? İran'da ucağın duşmesine HAARP mı neden oldu? [h=4]Haber Videosu[/h]: İran'da duşen ucakla ilgili peş peşe son dakika acıklamaları: Fuzeyle duşuruldu