Turkiye ’de akıllı telefonların fiyatları son 4-5 yılda akıl almaz seviyede yukseldi. Artık hem guvenli hem de kaliteli cihazlara sahip olmak coğu insan icin zor. Bu nedenle fiyatı 800 TL ’ye kadar duşen akıllı telefonların satışlarında artış gorulebiliyor.
Bugunku haberimiz her ne kadar ABD ’den olsa da hepimizi ilgilendiriyor. Ulkedeki duşuk gelirli tuketicilere uygun fiyatlı telefon satışı yapmak icin desteklenen bir program bulunuyor. Lifeline Assistance olarak bilinen bu program ile duşuk gelirli insanların akıllı telefon sahibi olması sağlanıyor.

Program kapsamında halka satılan uygun fiyatlı bir telefonda ise asla silinemeyen virusler keşfedildi. Şimdi sıkı durun… ABD ’nin kendi halkına sattığı bu telefon Cin ’de uretiliyor! Merkezi Cin ’de bulunan Unimax LTD ’nin UMX U686CL isimli modeli, ABD ’de devlet desteği ile halka sadece 35 dolar karşılığında satılıyor.
[h=2]Guvenlik şirketi Malwarebytes Inc. tarafından yapılan araştırma gercekleri gun yuzune cıkardı:[/h]
Malwarebytes Inc., ABD halkına devlet desteği ile uygun fiyatlı olarak satılan soz konusu telefonu inceleme altına aldı. Yapılan araştırma sonucunda telefona on yuklu olarak gelen iki kotu amaclı yazılım tespit edildi. Bu yazılımlardan birisi Adups adındaki virus ile benzer yapıyı taşıyor ve Wireless Update isimli uygulamanın icinde bulunuyor. Peki Adups nedir? Bir başka Cinli şirket olan Adups, veri ihlali yapan ve yazılımlara arka kapılar acarak bilgi sızdıran bir şirket olarak daha once de nam salan bir şirket.
İkinci kotu amaclı yazılım ise telefonun Ayarlar uygulamasında keşfedildi. Bu yazılımda ise hem bir reklam virusu hem de bir Trojan virusu bulundu. Araştırmacılar iki virusun de uretici şirket tarafından yuklenip yuklenmedini ise doğrulayamadı. Ancak kutu acışıyla birlikte cihazlarda bulunan bu yazılımlar nedeniyle Cin ’e ilişkin endişeler tavan yapmış durumda.
[h=2]Peki bu olaylar bizi neden ilgilendiriyor?[/h]
Eğer kişisel verilerimizin guvenliğini isteyen bireylersek, satın aldığımız akıllı telefonlarımızın bilgilerimizi başka şirketlerle paylaşmasını istemeyiz. Aynı şekilde milyonlarca insanın akıllı telefon sahibi olduğu ulkemizde, soz konusu yazılımlar sayesinde vatandaşların butun bilgileri başka şirket ya da devletler tarafından ele gecirilebilir.
Elbette gunumuz sosyal medya, arama motoru şirketleri de reklamcılık icin bilgilerimizi alıyor. Ancak Cin ’in ABD ’de neden olduğu endişeler, vatandaşların izlenmesi ya da dinlenmesi uzerine kurulu. Zamanında Cem Yılmaz ’ın gosterisinde eleştirdiği “Acaba izleniyor ya da dinleniyor muyuz?” duşuncesi artık fazlasıyla ciddiye alınıyor.

ABD, gectiğimiz yıl Cin merkezli Huawei ’ye benzer endişeler nedeniyle buyuk engellemeler getirmişti. Boyle bir ortamda FCC gibi bir devlet kurumunun halka sunduğu ucuz telefonları yine Cinli bir şirketten alması ise oldukca ilginc bir durum. Yani anlayacağınız devletler bile bu tehlikeleri gozden kacırırken, biz kullanıcılar daha buyuk risklerle karşı karşıyayız.
Gunumuzde akıllı telefon ureticileri, cihazın calışması icin gereken yazılımların hepsini kendileri geliştirmiyor. Coğu zaman bu yazılımlar icin farklı şirketlerle anlaşarak ortaklık kuruyorlar. Bu da cihazların guvenliği icin onemli bir endişe kaynağı haline geliyor. Zira ureticinin kendisi tarafından geliştirilmeyen yazılım, bir başka şirket tarafından geliştirilirken kotu amaclarla kullanılabiliyor.
Turkiye ’de ise ucuz, Cin menşeili ve riski yuksek cok sayıda cihaz bulunuyor. Anlaşılan o ki guvenlik meselesi, ilerleyen yıllarda akıllı telefon fiyatlarını daha cok etkileyecek bir değişken olacak.