Trafik cezalarının 2011 yılından itibaren tebliğ suresini bir yıla cıkartan kanun maddesinin eklenmesinin ardından suruculer ve arac sahipleri buyuk mağduriyet yaşamaya başladı. Arac sahipleri ve suruculer bugun toplanarak Karayolları İstanbul 1. Bolge Mudurluğu'ne gelerek yetkililerle goruştu. Gec gelen cezaları odeyemediklerini belirten suruculer, araclarını satmak zorunda kaldıklarını soyledi.
[h=3]"CEZALARIN AMACI CAYDIRMAKTIR"[/h] Arac sahiplerine destek olmak icin goruşmeye katılan Tuketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu cıkışta basın mensuplarına yaptığı acıklamada geciken cezaların gec gelmesinin arac sahiplerini zora soktuğunu belirterek şunları soyledi:
"Bunlar EDS cezaları yuzlerce biriktirilmiş ve gonderilmiş şuan da ortaya cıkan rakam odenecek boyuttan ote gecmiş durumda aracını satsa odeyemez. Bir kısmını odemiş arkadaşlarımız var. Bu dosyalar dolusu cezanın sebebi 2011 yılında kabahatlar kanununda yapılan bir ek duzenlemeyle ihlalli gecişin yapıldığı yılı takip eden takvim yılı sonuna kadar ceza gonderilebilir maddesi eklendi. Bu kadar uzun bekletilir mi ceza. Bu iyi idare kavramıyla uyuşmaz. Bu anayasanın sucların şahsiliği hukukun savunma hakkıyla bağdaşmaz. Bu tarihte o aracı kendi mi kullandı nasıl hatırlasın. Bu kadar birikmiş cezayı nasıl odesin. Cezaların amacı caydırmaktır. Oysa ceza uygulandığını aylar sonra oğrenen vatandaşlar aynı ihlali oğrenme zamanına kadar yapmaya devam ediyor. Yuzlerce defa geciyor boyle bir ceza balyasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bunları odemeye kalktıkları zamanda butun varlıklarını satsalar altından kalkamazlar.
[h=3]"BİLDİRİM SURESİ 7 GUNE İNDİRİLMELİ"[/h] Burada yapılması gereken mutlaka bu aylar sonra gonderilen cezalar silinmeli. Odenmiş olanlar iade edilmeli. Ayrıca gonderilmemiş olanlar da iptal edilmeli ve ozellikle İstanbul Havalimanı'nda ki 70 km'lik hız sınırı makul noktaya cekilmeli. İstanbul'un icinde bile pek cok yerde 80 km olan hız sınırı orada 70 km olması doğru değil. En onemlisi de bundan sonra ileriye donuk olarak aynen Fatih Sultan Mehmet Koprusu'nde ve 15 Temmuz Şehitler Koprusu olayında olduğu gibi soz verildiği şekilde bu cezaların bildirim suresi eskisi gibi 7 gune indirilmeli"
[h=3]"CEZALARI ODEMEK İCİN İKİ ARACIMI SATTIM"[/h] Gec gelen cezaları odemek icin iki aracını sattığını belirten Nejat Adıyaman "İki aracımı sattım bu cezaları odemek icin şu an da da evimi satılığa cıkarttım. Daha gelecek cezalarımız var onları nasıl odeyeceğimi bilmiyorum. Şu ana kadar 150 bin TL ceza geldi. Bu cezalar 8 veya 9 ay sonra geldiği icin odemekte zorlanıyoruz" şeklinde konuştu.
[h=3]"3 ARABAYI DA SATSAK BUNU ODEYEMEYİZ"[/h] Bir başka arac sahibi ise yaklaşık 200 bine yakın ceza odediğini dile getirerek "Sadece benim firmaya 15 gun icerisinde gelen ve odediğim cezaların toplamı yaklaşık 200 bine yakın durumda. Biz 3 arabayı da satsak bunu odeyemeyiz. 4. Ayda yediğimiz cezalar bize 12. ayda geldi" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Gec gelen trafik cezaları suruculeri mağdur etti! Borclarını odeyemeyenler, araclarını satmak zorunda kaldı