Afyonkarahisar'da iş adamı Şuayp Demirel, 22 yıllık hayali olan kaya taşıma kamyonunu uretmeyi başardı.Elektrik ve elektronik muhendisliği bolumunden mezun olduktan sonra demirci atolyesinde babasıyla calışmaya başlayan ve mermer ocaklarına yonelik aletler ureten Demirel, daha sonra Demmak Demireller Makine Sanayi ve Ticaret AŞ'yi kurdu.
İthal edilen kaya kamyonlarını Turkiye'de uretme hayali kuran ve 1997'den itibaren bunun uzerinde calışmalar yapan Demirel, 2019 yılında bu hayalini gercekleştirdi.
Motor ve şanzımanı haric tamamı yerli uretim olan ve "Deve" ismi verilen kaya kamyonu, 30 ton yuk taşıyabiliyor. Kamyonun seri uretime gecebilmesi icin yurutulen calışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.
[h=3]"BU MEMLEKETİN İNSANIYLA YAPTIK"[/h] İş adamı Demirel, mermer ocakları icin makineler urettiklerini, bu ocaklarda en buyuk işlerden birinin kamyonlarla kaya parcalarının taşınması olduğunu soyledi.
Bu taşıma işinin bugune kadar ithal kamyonlarla yapıldığını dile getiren Demirel, şunları kaydetti:
"1997 yılından bu yana bu kamyonun uzerinde calışıyorum, 2011'den beri de ciddi manada yedek parcalarını yapmaya başladım. 2019 yılının ocak ayında kamyonu yapmaya karar verdim ve 29 Ekim 2019'da bu kamyonu, kendi imkanlarımla yaptım. İnsan kaynağı aynı, kullandığım teknolojik kaynaklarım aynı. Diğer klasik kamyonlara gore arızası olmayan bir arac. Karda, yağmurda, camurda ve eğimli arazide calışabiliyor. Cok ihtiyac duyulan stratejik bir arac olduğu icin bunu yapmaya karar verdim. Bunda da Allah'ın izniyle başarılı olduk. Bu memleketin insanıyla yaptık."
[h=3]"FULL OTOMATİK 6 İLERİ ŞANZIMANLI"[/h] Demirel, yerli kaya taşıma kamyonunun buyuk heyecan yarattığını ve seri uretime gecilmesi icin calışmaların hızlandığını soyledi.
Kamyonun, full otomatik 6 ileri şanzımana sahip olduğunu anlatan Demirel, surucu kısmında da her turlu konforun duşunulduğunu ifade etti.
[h=3]BAKAN VARANK: TURKİYE, HER ŞEYİ URETEBİLME KABİLİYETİNE SAHİP[/h] Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir sure once Afyonkarahisar'daki fabrikada incelemelerde bulunarak, kamyonu test etti.
Varank, "Gercekten cok guclu bir arac. Bunu tek başına sanayicilerimiz sıfırdan tasarlayıp urettiler. Bize de kullanarak gururlanmak duşuyor. Kendilerine cok teşekkur ediyorum. Turkiye aslında her şeyi uretebilme kabiliyetine sahip bir ulke. En buyuk değerimiz insanımız. 82 milyonluk buyuk bir ulkeyiz. Ozellikle genc nufusumuz bu anlamda cok yetenekli." dedi.
Dunyaya tanıtılan Turkiye'nin Otomobili'nin de halkta buyuk coşku oluşturduğunu vurgulayan Varank, "Turkiye inanırsa her şeyi uretebilecek kabiliyette. Bunun en guzel orneklerinden bir tanesi de arkamızda duruyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlığının, her zaman sanayicilerin yanında olduğunu hatırlatan Varank, "Ben butun sanayicilerimize şunu soyluyorum; gelin yatırım yapın, uretim, istihdam sağlayın. Biz sizin yanınızdayız." ifadesini kullandı.
[h=3]"BU KAMYONLAR OLDUKCA GUCLU VE HEYBETLİ ARACLAR"[/h] Anadolu Ajansı (AA) Editor Masası'na 6 Ocak'ta konuk olan Bakan Varank, Turkiye'nin kaya taşıma kamyonuna ilişkin acıklamalarda bulunmuştu.
Yerli kaya kamyonunun, cok buyuk taşları ve kayaları taşıyabilen "belden kırmalı" diye tabir edilen kamyonlardan olduğunu aktaran Varank, iş adamı Şuayp Demirel'in başında bulunduğu aile şirketinin kendi imkan ve gayretleriyle bu aracı urettiğini dile getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şunları kaydetti:
"Oturmuşlar bunu tasarlamışlar ve uretmişler. Şu anda aktif olarak kendi madenlerinde kullanıyorlar. Bu aracların tamamı ithal ediliyor normalde ama kendileri oturup bunu uretmişler. Bu firma 'Biz bunu yaparız. Turk insanı bunu yapar' demiş, oturup uretmişler ve tabii ki ucuza mal etmişler hatta şoyle, bunun ekonomisi olmasa bile bu girişimcimiz bunu uretmek istiyor. 'Ben her halukarda bundan senede 20 tane ureteceğim. Satarsam satarım, satamazsam dursun' diyor. Kullanılan araclar oldukca guclu ve heybetli araclar. Şu anda test aşamasında."
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Turkiye'nin kaya kamyonu "Deve" seri uretime hazırlanıyor