Anadolu otelcilik ve turizm liselerinde okutulan "alkollu icki ve kokteyl hazırlama" dersinin kaldırılması onerisi 19. Milli Eğitim Şurası'nda kabul edildi. Onerinin kabul edilmesinin ardından turizmciler tepki gosterdi.
Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık dersi kaldırma kararının istihdam ihtiyacı olan turizm sektoru icin olumsuz bir karar olduğunu belirtti. Ayık, dersi kaldırma kararının istihdam ihtiyacı olan turizm sektoru icin olumsuz bir karar olduğunu belirtti.
Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek liselerinde 10'uncu sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gonderilen oğrencilerin alkollu icki ve servisi yapılan ya da alkollu icecek hazırlanan bolumlerde staj faaliyeti yapmaları kaldırıldı. Onerinin kabul edilmesinin ardından turizm sektoru temsilcileri tepkilerini dile getirdi.
(TUROFED) Başkanı Osman Ayık en azından dersin secmeli olabileceğini belirterek, "Bu dersi kaldırarak bazı insanarın inanclarına gore eğitim alma talebine cevap veriyor olabilirsiniz. Ama ote taraftan bu yonde eğitim almak isteyenlerin onunu de kesmiş oluyorsunuz. En azından secmeli ders olarak koyabilirlerdi. Elini değdirmek isteyen değer, değmek istemeyen değmezdi. Bu cok yanlış bir uygulama olur. Bu dersi aldırarak 'Sadece icki servisi yapılmayan yeme icme mekanlarında bu mesleği icra edebilirsiniz' demiş oluyorsunuz. Aslında insanların calışma alanlarını, seceneğini asıtlamış oluyorsunuz. Turkiye gibi turizm ullkesinde, sektorunde istihdam ihtiyacı olan bir ulkede bunları tartışmak bence doğru değil" dedi.
NASIL İMAM HATİPLERİN BİR DERS İCERİĞİ VARSA
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Yonetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır da, alkollu icecek dersinin kaldırılması uygulamasının cok yanlış olduğunu soyledi. Bayındır, "Nasıl İmam Hatip okullarının bir ders iceriği varsa, nasıl muhendislik okullarının bir iceriği varsa, turizm okullarının derslerinin de bir ozelliği vardır. Bununla oynamamak gerekir. Sektore de bu karar danışılmalı" diye konuştu. Bayındır, alkollu icecek dersiyle nitelikli oğrenciler yetiştiğini soyleyerek, "O zaman herkesi işe alırız" diye konuştu.
Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Yonetim Kurulu Uyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Okullarda ickinin nasıl icildiği oğretilmiyor. Hangi icki, hangi bardakta verilir, karışım oranları nedir, dunyada bilinen kokteyller nedir, Alkollu İcki ve Kokteyl Hazırlanması dersi bu anlamda icerik taşıyor" dedi.
TUROFED Yonetim Kurulu Uyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili, yiyecek ve iceceğe dayalı turizm sektorune kalifiye personel yetiştiren Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinde, Alkollu İcki ve Kokteyl Hazırlanması dersinin kaldırılması ve konuya sadece 'alkol' acısından bakılmasını doğru bulmadıklarını soyledi. Bolgeye gelen turistlerin otellerde alkollu iceceklerle ilgili talepleri olduğunu belirten Sili, şoyle dedi:
"Gelen turistlere kaliteli hizmet verebilmek icin bu dersin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Zaten kalifiye personelin eksik olduğunu ifade ettiğimiz bir noktada, oğrencilerin bize eksik gelmesi sıkıntı yaratacaktır."
Stajyer oğrencilerin tesislere eksik bilgiyle gelmesi halinde otelcilerin bunu telafi etmek durumunda kalacağına dikkati ceken Sili, şoyle konuştu: "Bu servisin oğrenilerek gelinmesi bizler acısından son derece onemli. Konuya 'alkol' şeklinde yaklaşılması bence doğru değil. Bu işin ozunde olan bir olay olarak yaklaşılması ve okullarda yetişen oğrencilerimizin bunun nasıl olduğunu bilmeleri noktasında, bu dersin devam etmesinin doğru olduğunu duşunuyorum."
Alkollu iceceklerin turiste doğru bir şekilde servis edilmesi gerektiğini ve bunu oğrencilerin okulda oğrenerek tesislere gelmesi gerektiğine vurgu yapan ALTİD Başkanı Sili, şoyle dedi: "Okullarda ickinin nasıl icildiği oğretilmiyor. Hangi icki hangi bardakta verilir, karışım oranları nedir, dunyada bilinen kokteyller nedir, bu Alkollu İcki ve Kokteyl Hazırlanması dersi bu anlamda icerik taşıyor. Bunların oğrenilmesi son derece onemli cunku oğrenci bize geldiği zaman bunları biliyor olması gerekiyor ki biz onları daha da işleyebilelim. Bir noktada eksik geldikleri zaman kalifiye olarak nitelendirdiğimiz oğrencilerin acığını kapatmak icin de bir efor sarf etmek zorunda kalacağız."
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Bayındır: Bu karar sektore danışılmalı