Afyonkarahisar'da iş adamı Şuayp Demirel, 22 yıllık hayali olan kaya taşıma kamyonunu uretmeyi başardı. Motor ve şanzımanı haric tamamen yerli uretim olan ve "Deve" adı verilen kaya kamyonu, 30 ton yuk taşıyabiliyor. Kamyonun seri uretime gecebilmesi icin yurutulen calışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.
İthal ettiği kaya kamyonlarını Turkiye'de uretme hayali kuran ve 1997'den itibaren bunun uzerinde calışmalar yapan Demirel, 2019 yılında bu hayalini gercekleştirdi. Demirel, mermer ocakları icin makineler urettiklerini ve bu ocaklardaki en buyuk işlerden birinin kamyonlarla kaya parcalarının taşınması olduğunu soyledi.

Yerli kaya taşıma kamyonunun buyuk heyecan yarattığını ve seri uretime gecilmesi icin calışmaların hızlandığını belirten Demirel, kamyonun full otomatik 6 ileri şanzımana sahip olduğunu ve surucu kısmında da her turlu konforun duşunulduğunu ifade etti. Demirel, taşıma işinin bugune kadar ithal kamyonlarla yapıldığını dile getirerek, yerli kamyonun uretim surecini şu sozlerle anlattı:
"1997 yılından bu yana bu kamyonun uzerinde calışıyorum, 2011'den beri de ciddi manada yedek parcalarını yapmaya başladım. 2019 yılının ocak ayında kamyonu yapmaya karar verdim ve 29 Ekim 2019'da bu kamyonu, kendi imkanlarımla yaptım. İnsan kaynağı aynı, kullandığım teknolojik kaynaklarım aynı. Diğer klasik kamyonlara gore arızası olmayan bir arac. Karda, yağmurda, camurda ve eğimli arazide calışabiliyor. Cok ihtiyac duyulan stratejik bir arac olduğu icin bunu yapmaya karar verdim. Bunda da Allah'ın izniyle başarılı olduk. Bu memleketin insanıyla yaptık."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da bir sure once Afyonkarahisar'daki fabrikada incelemelerde bulunarak kamyonu test etti. Yerli kaya kamyonunun, cok buyuk taşları ve kayaları taşıyabilen "belden kırmalı" diye tabir edilen kamyonlardan olduğunu aktaran Varank, iş adamı Şuayp Demirel'in başında bulunduğu aile şirketinin kendi imkan ve gayretleriyle bu aracı urettiğini dile getirdi.
Son olarak, Turkiye'nin Otomobili'nin de halkta buyuk coşku oluşturduğunu vurgulayan Varank, "Turkiye inanırsa her şeyi uretebilecek kabiliyette. Bunun en guzel orneklerinden bir tanesi de arkamızda duruyor." sozlerine yer verdi.