kısaca:
Sinsi ve Yalancıdır
İtaatten Cıkmış, Saygısız ve Nankordur
Azgın ve Kaypaktır
İtaatten Duzeni İnanlar İcin Cok Zayıftır
Gucu Yalnızca Cağırmaya Yeter
İnsanların Duşmanıdır
İyilikten ve Hayırdan Yana Hicbir Yonu Yoktur
İnsanlar Uzerinde Bir Pisliktir
Allah Katından Kovulmuştur
Şeytanın Ozellikleri
Şeytan her insanın hayatı boyunca binlerce defa karşılaşacağı en buyuk duşmanıdır. Duşmandır cunku, insan yuzunden Allah katındaki makamını kaybetmiştir. Yeryuzunde bulunmasının tek nedeni de insanları saptırmak icin Allah'tan aldığı izindir. Kıyamete kadar, bu izin doğrultusunda olabildiği kadar cok insanı cehennem ateşine surukleyecek, bunu başarmak icin her turlu yolu deneyecektir. Bu amacla şeytan, insanları her an gozler (Araf Suresi, 27), insana zarar verecek planlar ve oyunlar hazırlar.
Coğu insan şeytanın ne kadar buyuk bir tehlike olduğunun farkında bile değildir. Şeytan bu insanların mantığına gore, uzak, hatta hayali bir varlıktır. Onlara gore yalnızca cok buyuk kotulukleri yapan, vahşi, cani kimseler şeytana uyarlar. Kendilerini ve kendileri gibi normal insanları zaten temiz kalpli gorurler. Ancak arada yapılan ufak tefek hatalar icin "şeytana uydum" denir.
Oysa bu gaflet, insanın hayatı boyunca yapabileceği en buyuk hatalardan biridir. Cunku şeytan —iman eden kucuk bir grup dışında— insanların tamamına yakınını kendi kontrolu altına almıştır. Bu insanlar farkında olmadan en buyuk duşmanları olan şeytanın istediği hayatı yaşar ve onun peşinden cehenneme giderler. Oysa insanların yapması gereken, şeytanı cok iyi tanımak ve onu duşman edinmektir. Allah bunu insanlara Fatır Suresi'nde emretmiştir:
Gercek şu ki, şeytan sizin duşmanınızdır, oyleyse siz de onu duşman edinin... (Fatır Suresi, 6)
Şeytanın farkına varmak, onu bir duşman olarak kavramak insanı kurtuluşa goturen adımlardan biridir. Bunun icin oncelikle şeytanın ozelliklerini, daha sonra da kullandığı taktikleri bilmek gerekir. Bircok Kuran ayetinde ayrıntılı olarak tarif edilen bu ozellikler aşağıda ana başlıklar altında sıralanmıştır.
Sinsi ve Yalancıdır
Şeytan, insanları doğru yoldan alıkoyabilmek icin oncelikle gercekleri orter. Bunun en gecerli yolu ise sinsice yalan soyleyerek insanları kandırmaktır. Yalan yoluyla, sahte ve boş vaadler vererek insanları kendi tarafına cekmeye calışır. Daha iyi bir sosyal statu, daha cok para, daha cok cinsellik, daha rahat bir hayat, hatta ahirette daha ustun bir konum bile vaad eder. Ancak yalan soylediğini ve boş vaadlerde bulunduğunu ahirette kendisi itiraf edecektir:
İş hukme bağlanıp-bitince, şeytan der ki: "Doğrusu, Allah, size gercek olan vaadi vaadetti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan soyledim…(İbrahim Suresi, 22)
Fakat bu itiraf ancak dunya hayatı sona erdikten sonra, şeytan ve dostları kıyamet gunu haşredildikleri zaman gercekleşir. Elbette bu gerceği oğrenmek şeytanın dostlarına hicbir fayda sağlamaz. Hepsi tarih boyu şeytana tabi olan diğer insanlarla beraber cehenneme girerler.
İtaatten Cıkmış, Saygısız ve Nankordur
Şeytan kendisini yoktan var eden ve sahip olduğu butun ozellikleri veren Allah'a karşı buyuk bir nankorluk icindedir. (İsra Suresi, 27) Bu nankorluk ve kendini bilmezlik icinde kendi yaratıcısına başkaldırmış ve itaatten cıkmıştır.
Azgın ve Kaypaktır
Şeytanın dikkat cekilen bir başka ozelliği de hem azgın, hem de kaypak (Hac Suresi, 3) oluşudur.
İtaatten Duzeni İnanlar İcin Cok Zayıftır
Şeytanın iman edenlere karşı kurduğu tuzaklar ve hileli duzenler dıştan bakıldığında guclu gibi gozukse de bu aslında bir aldanıştır. Cunku gercekte şeytanın hileli duzeni zayıftır ve yıkılmaya mahkumdur:
İman edenler Allah yolunda savaşırlar; inkar edenler ise tağut yolunda savaşırlar, oyleyse şeytanın dostlarıyla savaşın. Hic şuphesiz, şeytanın hileli-duzeni pek zayıftır. (Nisa Suresi, 76)
Gucu Yalnızca Cağırmaya Yeter
Şeytanın insan uzerinde zorlayıcı bir gucu yoktur. O yalnızca insanları davet eder. Bu davete uyan insanın kendisidir. Yani insan bir vicdansızlık yaptığında, bunun sorumluluğunu şeytana yukleyip bırakamaz. Asıl kınaması gereken şeytana uyan nefsidir. Şeytan bu gerceği ahirette kendisini suclayan inkarcılara karşı şoyle bildirecektir:
...Benim size karşı zorlayıcı bir gucum yoktu, yalnızca sizi cağırdım, siz de bana icabet ettiniz. Oyleyse beni kınamayın, siz kendinizi kınayın. (İbrahim Suresi, 22)
İnsanların Duşmanıdır
Şeytan'ın insanın başduşmanı olduğu bircok ayette belirtilmiştir. (En'am Suresi 142, Kehf Suresi 50, Yasin Suresi 60) Cunku şeytanın insana vermek istediği zarar, yeryuzunde hic kimsenin veremeyeceği kadar buyuktur. Şeytan insanın cehennemde sonsuza kadar yanmasını ister. Bu sebeple de insanın en buyuk duşmanıdır. Bu gercek ayetlerde bildirilmektedir:
Ey insanlar, yeryuzunde olan şeyleri helal ve temiz olarak yiyin ve şeytanın adımlarını izlemeyin. Gercekte o, sizin icin apacık bir duşmandır. (Bakara Suresi, 168)
Cunku şeytan, insan icin apacık bir duşmandır. (Yusuf Suresi, 5)
İyilikten ve Hayırdan Yana Hicbir Yonu Yoktur
Varlığını insana zarar ve sıkıntı vermeye adamış olan şeytan, insanlar icin hicbir hayır ve iyilik sahibi değildir. Şeytanın bu ozelliği ayetlerde de "her turlu hayırla ilişkisi kesilmiş" (Nisa Suresi, 117) olarak bildirilmiştir.
İnsanlar Uzerinde Bir Pisliktir
Şeytanın insan uzerindeki etkisi, Kuran'da "pislik" olarak tanımlanır:
...Sizi kendisiyle tertemiz kılmak, sizden şeytanın pisliklerini gidermek, kalplerinizin ustunde (guven ve kararlılık duygusunu) pekiştirmek ve bununla ayaklarınızı (arz uzerinde) sağlamlaştırmak icin size gokten su indiriyordu. (Enfal Suresi, 11)
Allah Katından Kovulmuştur
Şeytan itaatsizliği ve nankorluğu yuzunden Allah katından aşağılanarak ve horlanarak kovulmuştur. Zaten "şeytan" kelimesi de bizzat bu kovulmuşluk anlamını icermektedir. Şeytanın bu ozelliği Al-i İmran Suresi 36, Tekvir Suresi 25 ve Hicr Suresi 17.
kaynak: www.sevde.de
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- şeytanın ozellikleri