Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın toplantısı duzenledi. Cavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Ocak'ta Libya'da ateşkesin sağlanması icin cağrıda bulundular.
Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir araya geldi. İki bakan daha sonra kameraların karşısına gecti.
[h=3]ATEŞKES CAĞRISI[/h] Cavuşoğlu, Erdoğan-Putin goruşmesinde İdlip'te ateşkes, Suriye, ABD-İran gerilimi, Irak ve Libya ile ilgili goruş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, Libya'da 12 Ocak'ta ateşkesin sağlanması icin cağrıda bulunuyorlar" dedi. Cavuşoğlu ayrıca, "Bu goruşmede ikili ilişkilerimizin yanı sıra bolgesel konularımızı da ele almışlardır" ifadelerini kullandı.
[h=3]"BARIŞCIL YOLLA COZULMESİ İCİN MUTABAKAT SAĞLANDI"[/h] Rusya Bakanı Lavrov ise şunları soyledi:
"Her iki devlet başkanımız tamamen barışcıl yolda bu sorunların cozulmesi icin mutabakat sağlamışlardır. BM kararları doğrultusunda da Libya konusunda bir yol haritası cizilmiş oldu. Ozellikle vurgulamak istediğim husus hem Putin, hem Erdoğan, Libya'daki tum taraflara cağrıda bulunarak koşulsuz ateşkes cağrısı yapmıştır. Turkiye ve Rusya liderleri Basra Korfezi'nde tırmanan gerilimin barışcıl yollarla cozumunde mutabakata vardı."
[h=3]ERDOĞAN VE PUTİN'DEN ORTAK YAZILI ACIKLAMA[/h] İki Bakan'ın acıklaması ardından Erdoğan ve Putin, ortak bir yazılı acıklama da yaptı. Acıklamadan satır başları şoyle:
ABD ve İran arasındaki gerilimin artmasından ve Irak'taki olumsuz yansımalarından derin endişe duyuyoruz.
Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, siyasi birliği ve toprak butunluğunun muhafazasına olan bağlılığımızı teyit ediyoruz.
(ABD-İran) Tum taraflara itidalli ve sağduyulu hareket etme ve diplomasiye oncelik verme cağrısında bulunuyoruz.
(İdlib) Sukunetin, İdlip'le ilgili butun anlaşmaların tum unsurlarıyla hayata gecirilmesiyle sağlanması gerekliliğini vurguluyoruz.
Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak butunluğune ve ulusal birliğine olan guclu bağlılığımızı yineliyoruz.
İki ismin yaptığı ortak acıklamanın tamamı şoyle:
Biz, Turkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları olarak, karşılıklı saygı temelinde, geniş bir yelpazede, yapıcı ikili ilişkiler geliştirmekteyiz. Bugun İstanbul'da acılışını gercekleştirmekte olduğumuz TurkAkım Doğalgaz Boru Hattı da karşılıklı fayda sağlayan bu ilişkinin somut bir orneğidir. İşbirliğimizin halklarımızın ortak menfaatlerine hizmet etmesinin yanısıra, bolgesel meselelerin cozumune de katkı sağladığını gormekten memnuniyet duyuyoruz.
[h=3]İRAN[/h] ABD ve İran arasındaki gerilimin artmasından ve Irak'taki olumsuz yansımalarından derin endişe duyuyoruz. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudus Gucleri Komutanı Kasım Suleymani'yi ve beraberindekileri 3 Ocak 2020 tarihinde Bağdat'ta hedef alan ABD hava operasyonunun, bolgedeki guvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediğini değerlendiriyoruz.
İran'ın Irak'taki koalisyon askeri uslerine 8 Ocak 2020 tarihinde gercekleştirdiği balistik fuze saldırıları ışığında, hangi tarafca yapılırsa yapılsın, karşılıklı saldırılar ve guc kullanımı, Orta Doğu'daki karmaşık sorunlara cozum bulunmasına katkı sunmayacak, aksine, yeni bir istikrarsızlık dongusune yol acacak ve nihayetinde herkesin cıkarlarına zarar verecektir. Dış mudahalelere, tek taraflı askeri eylemlere ve mezhepsel catışmalara her zaman karşı olduk. Bu doğrultuda, bolgedeki mevcut gerilimin duşurulmesine dair bağlılığımızı ifade ediyor, tum taraflara itidalli ve sağduyulu hareket etme ve diplomasiye oncelik verme cağrısında bulunuyoruz.
[h=3]SURİYE[/h] Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, siyasi birliği ve toprak butunluğunun muhafazasına olan bağlılığımızı teyit ediyoruz.
Terorizmin tum şekil ve tezahurleriyle mucadele etme ve Suriye'deki ayrılıkcı gundemleri boşa cıkarma yonundeki kararlılığımızı vurguluyor ve bu cercevede, 17 Eylul 2018 ve 22 Ekim 2019 tarihli Muhtıraların tum unsurlarıyla hayata gecirilmesinin onemini teyit ediyoruz.
İdlip Gerginliği Azaltma Bolgesi'nde sukunetin, İdlip'le ilgili butun anlaşmaların tum unsurlarıyla hayata gecirilmesiyle sağlanması gerekliliğini vurguluyoruz.
Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu kalıcı siyasi cozum bulunmasına yonelik olarak Astana Mekanizması cercevesinde calışmaya ve Anayasa Komitesi'ni destekleme taahhudune bağlıyız.
Tum Suriyelilere insani yardımı ayrım yapmaksızın, siyasileştirmeden ve on koşul ileri surmeksizin artırma ihtiyacını vurguluyoruz.
[h=3]LİBYA[/h] Başta Trablus cevresinde artan catışmalar olmak uzere, uzun suredir savaştan muzdarip olan Libya'daki gelişmeleri buyuk bir endişeyle izliyoruz. Libya'da kotuleşen durum, geniş mucavir bolgenin, tum Akdeniz bolgesinin ve Afrika kıtasının guvenliğini ve istikrarını sarsmakta, duzensiz gocu, silahların daha fazla yayılmasını, terorizmi ve yasadışı kacakcılık dahil diğer suc faaliyetlerini tetiklemektedir.
Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak butunluğune ve ulusal birliğine olan guclu bağlılığımızı yineliyoruz. Ulkede kalıcı barış ve istikrar, ancak Libyalılar arasında samimi ve kapsayıcı diyaloga dayanan, Libyalıların onculuğunde ve Libyalıların sahiplendiği bir siyasi surecle sağlanabilir. Libya'da suregiden catışmalara askeri bir cozum aramak sadece daha fazla acılara sebep olmakta ve Libyalılar arasındaki bolunmuşluğu daha da derinleştirmektedir. 2015 tarihli Libya Siyasi Anlaşması'na, 2259 sayılı BMGK Kararına ve diğer ilgili BMGK Kararlarına dayanarak, Libyalılar arasında BM himayesinde kapsamlı bir siyasi sureci başlatmak icin en onemli onceliği, ateşkesin derhal sağlanması teşkil etmektedir.
BM kolaylaştırıcılığında yurutulen siyasi sureci canlandırmak icin elverişli bir ortam yaratmayı amaclayan Berlin Sureci'ne desteğimizi teyit eder ve surecin ancak Libyalıların ve komşu ulkelerin katılımı ve bağlılığıyla somut sonuclar verebileceğini hatırlatırız.
Mevcut kritik şartlar altında ve ilgili BMGK Kararlarının ortaya koyduğu amaclar ışığında inisiyatif almaya karar verdik. Bu cercevede, arabulucular olarak, Libya'daki tum taraflara catışmaları 12 Ocak gunu saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde gunluk hayatın normalleştirilmesi icin gereken onlemlerle desteklenen surdurulebilir bir ateşkes ilan etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ulkeye barış ve refahı yeniden getirmek icin derhal bir muzakere masasının etrafında bir araya gelme cağrısında bulunuyoruz. Libyalıların, istisnasız butun vatandaşlarının cıkarlarını hesaba katan ulusal capta bir diyalog cercevesinde, vatanlarının geleceğine bağımsız bir şekilde karar verebileceklerine dair inancımız tamdır.
[h=3]LİBYA'DAKİ DURUM NE?[/h] Libya'nın Trablus gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hukumeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın buyuk oranda col olan guney kesimlerinin kontrolu de yerel aşiretlerin elinde.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Son Dakika: Cavuşoğlu: Erdoğan ve Putin, Libya icin ateşkes cağrısı yaptı