Antalya, Turkiye'ye 1970'li yıllarda getirilen avokadoda yuzde 81 uretim oranıyla birinci sırada. Ozellikle Manavgat, Alanya ve Gazipaşa'da ureticinin buyuk rağbet gosterdiği avokado fidanının temini icin bir yıl onceden sıraya girmek gerekiyor.
Kuresel iklim değişikliğiyle birlikte son yıllarda tropikal ve subtropikal meyve uretiminin yaygınlaştığı Akdeniz iklimine sahip Antalya'da, muz, mango, ejder meyvesi de denilen pataya gibi meyvelerin yanı sıra, avokado da ciddi bir uretim potansiyeline ulaştı. Avokado ile Turkiye'yi tanıştıran Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitusu Mudurluğu'nun (BATEM) yıllık 10- 15 bin fidan uretimi bulunuyor. Bu fidanlardan almak isteyen ureticiler ise bir yıl onceden sıraya giriyor.
[h=3]ANTALYA'NIN COĞRAFİ İŞARETLİ URUNU[/h] 1970'li yıllarda ulkemize giriş yapan ve uluslararası literaturdeki dort turun Antalya'da BATEM tarafından adapte edildiğini acıklayan Tarım ve Orman İl Muduru Mustafa Ozen, Akdeniz sahil bandında 2018'de 3 bin 100 ton olan uretim miktarının, 2019'da 4 bin 200 tona yukseldiğini belirterek, "Antalya, coğrafi işaretli urun olan avokado uretiminde yuzde 81'lik oranla Turkiye birincisi" dedi.
[h=3]"URETİMDE 10 BİN TONU GORURUZ"[/h] Son yıllarda uretim alanlarında ozellikle Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ilcelerinde ciddi bir artış yaşandığını soyleyen Mustafa Ozen, "Onumuzdeki yıllarda uretim miktarı anlamında sadece Antalya olarak 10 bin tonu goruruz diye beklentimiz var. Cunku son zamanlarda cok ciddi şekilde Manavgat, Gazipaşa ve Alanya bolgelerinde ekim yapıldı. Bunlar 2- 3 yıl sonra meyve vermeye başladığında daha fazla uretimimiz olacak" diye konuştu.
[h=3]URETİM ALANI 5 BİNDEN 8 BİN DONUME YUKSELİYOR[/h] Antalya bolgesinde şu anki uretim alanının 5 bin donume yakın olduğuna işaret eden Ozen, iki yıl sonra uretim alanında 3 bin donume yakın artış beklediklerini kaydetti. 1 donume yaklaşık 30 ağac dikimi yapılabildiğini belirten Ozen, "Genel itibarıyla meyveye yatış 5-6 yılda olur, ama 3-4 yıl sonra da urun alımına başlanır. Ağac başına verim ortalaması 50-60 kilogram. 3-4 yılda ise yarısı kadar meyve alınabilir" dedi.
[h=3]TUKETİMİ TURKİYE'YE YAYILDI[/h] Avokadonun son yıllarda aroması, lezzeti ve sağlık acısından faydalarıyla ic pazarda yeni tanınan bir urun olduğunu dile getiren Ozen, "İklim değişikliklerine bağlı ilimizde alternatif urunleri geliştirmemiz gerekiyor. Avokadonun guzel bir pazarı oluştu ve tuketimi Turkiye geneline yayıldı. Ureticilerimiz de para kazandığı icin yonelme var. Hangi urun olursa olsun, birim alandan daha fazla kar edecek urunler yetiştirmemiz gerekiyor. Antalya olarak da tropik ve subtropik meyvelerin adaptasyonunda ciddi mesafe kat ettik" diye konuştu.
[h=3]1983'TEN BERİ 100 FİDAN DAĞITILDI[/h] Avokadonun Turkiye'ye 1970'li yıllarda BATEM tarafından getirildiğini aktaran BATEM Muduru Abdullah Unlu, bugun uretimi yapılan ceşitlerin Hass, Reed, Wurtz, Zutano, Fuarte, Pinkerton, Ettinger, Bacon olmak uzere 8 tur olduğunu kaydetti. Turler arasında hasat donemleri, lezzet ve şekil farklılıkları olduğundan bahseden Abdullah Unlu, 1983 yılından bugune ureticilere 100 bin fidan dağıtıldığını kaydetti.
[h=3]BİR YIL ONCEDEN SIRAYA GİRİYORLAR[/h] Uretim kapasitesinin ise dort tescilli anactan verdikleri tohuma gore yıllık 10-15 bin fidan olduğunu soyleyen Unlu, cok yoğun talep olması nedeniyle fidan almak isteyen ureticilerin başvurularının bir yıl onceden alınmaya başlandığını acıkladı. Her yıl ağustos ayında alınan taleplere gore ureticilerle sozleşme yapıldığını dile getiren Abdullah Unlu, "Talep cok daha fazla. 40-50 bin gibi talep var. Ancak uretim kapasitemiz 10-15 bin adet. Ayrıca ozel sektor de uretim ve satış yapıyor" dedi.
[h=3]TANESİ ORTALAMA 6 LİRA[/h] Avokadonun ureticiye para kazandıran bir urun olduğuna dikkati ceken Unlu, şoyle konuştu:
"BATEM olarak biz kilosunu 38 liradan satıyoruz. Ancak piyasada 60-80 lirayı buluyor. Genellikle marketlerde ve pazarlarda tane satışı yapılıyor. Ortalama tane fiyatı 6 lira. Şu anda ic tuketime ancak yetiyor. Ama yavaş yavaş Avrupa ulkelerinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna'ya da ihracat başladı. Uretim miktarı arttığında ihracatın artmasını bekliyoruz."
[h=3]"GUNDE EN AZ BİR TANE YEMEKTE FAYDA VAR"[/h] Avokadonun sağlık acısından da onemli olduğunu vurgulayan Unlu, "Ozellikle A, B ve E vitaminleri ile doymamış yağ asitleri acısından cok zengin. İnsan sağlığı acısından da en onemli kısmı bu. Avokadonun aynı zamanda vucutta zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve antioksidan bir besin olduğu belirtiliyor. Kalsiyum ve vitamin değerlerinin cok yuksek olması nedeniyle cocuk gelişimi acısından da cok onemli bir urun. Gunde en az bir tane yemekte fayda var" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Avokado fidanı icin bir yıl onceden sıraya giriyorlar
Avokado fidanı icin bir yıl onceden sıraya giriyorlar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Avokado fidanı icin bir yıl onceden sıraya giriyorlar