Yakın zamanda elde edilen bulgu, bilim insanlarını hayrete duşurdu. İngiltere ’de bulunan ve gomulduğu gunden beri sağlamlığından neredeyse hicbir şey kaybetmemiş olan bir insan beyni araştırmacıları kara kara duşundurdu.
Yıllara, hatta asırlara meydan okuyan insan beyni, araştırmacıların elde ettiği bilimsel verilere gore 2600 yıl once bugunku İngiltere ’nin York kenti sınırları icerisinde gomulduğu belirtildi. Beynin sahibinin kafatası 2008 ’de bulunup incelenmeye başlandı ve normalde olumden sonra hızla curumesi gereken beynin neredeyse sapasağlam olduğu goruldu. Hatta beynin kıvrım ve kanalları bile bozulmadan gunumuze ulaşmayı başardı.
[h=2]Demir Cağı'ndan beri taze kalan beynin sırrı hala tam olarak cozulemedi[/h]
Kafatasının kişinin olumunden hemen sonra kil acısından zengin bir toprağa gomulduğu ortaya cıktı. Şu anda araştırmacılar beynin nasıl boyle sağlam bir şekilde 2600 yıl boyunca dayandığını anlamaya calışıyor. Birkac molekuler teknik kullanan araştırmacılar, noron ve astrositlerin iskeleti olarak bilinen yapısal proteinlerin bu antik beyinde normalde olması gerekenden daha yoğun ve sıkı durumda olduğu sonucuna vardılar. Bir yıl boyunca suren araştırmada aynı zamanda bu kumelenmiş proteinlerin gunumuzdekilerden daha sağlam bir yapıya sahip olduğu da ortaya kondu. Yani Royal Society Interface gazetesinde araştırmacıların yaptığı habere gore antik beynin yumuşak dokusunu korumuş olan şey, kumelenmiş antik protein kumeleri olabilir.
Kumelenmiş proteinler, Alzheimer gibi norolojik problemlerin gostergesi olarak bilinir. Ancak araştırma ekibi, beyinde bu tip durumlardakine benzer protein gruplarına rastlamadı. Bilim insanları hÂl neyin proteinlerin kumelenmesini sağladığını tam olarak tanımlayabilmiş değil ancak bu durumun gomulme şartlarından kaynaklı bir nedeni olduğuna dair şupheler mevcut. Bu sırada bulunacak başka benzer bulgular bilim insanlarının bu durumu anlamlandırmasına katkıda bulunabilir.