Alpha Draconis olarak adlandırılan Thuban, Kucuk Ayı ile Buyuk Ayı takımyıldızları arasında yer alan Draco takımyıldızında yer alıyor. Ayrıca eski Mısırlılar tarafından kutup yıldızı olarak kabul edildiği duşunuluyor. Bilim insanlarının yeni keşfi, Thuban'ın bir ikili yıldız sistemi olduğunu ortaya cıkardı.
Yaklaşık 4.700 yıl once, Mısırlıların piramitleri inşa ettiği donemde Thuban, diğer yıldızların geceleri etrafında donduğu ekseni oluşturuyordu. Bazı araştırmacılar, piramitlerin bu nedenle doğrudan Thuban'a gore hizalanacak şekilde inşa edildiğini duşunuyor. Gunumuzde ise Kutup Yıldızı, Dunya ekseninin eğimi zamanla değiştiği icin Thuban'ın sağında kalan ve daha parlak bir yıldız olan Polaris olarak tanımlanıyor.

NASA gokbilimcileri, amacı dış gezegenleri gozlemlemek olan uzay teleskobu Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) aracılığıyla eski kutup yıldızını ve daha bircoğunu izliyor. TESS, iki yıldır geceleri gokyuzunu 24x90 derecelik kesitler şeklinde gozlemliyor ve teleskop kısa sure once Thuban'ın tutulmalara uğradığını keşfetti.
Keşfe gore Thuban, aslında bir yıldız cifti ve ciftin buyuk olan yıldızı guneşten 4 kat daha buyuk, %70 daha sıcak ve yuzey sıcaklığı yaklaşık 9704 derece. Diğeri ise buyuk yıldızdan beş kat daha sonuk ve yaklaşık yarısı boyutunda. İki yıldız birbirine ortalama 61 milyon km mesafede donuyor ve her 51 gunde bir tam bir daire ciziyor. Gokbilimciler, daha once yıldızların yorunge yollarında tutulmaya uğradığına dair hicbir kanıt bulamamışlardı.
Tutulmalar sadece 6 saat suruyor ve bu nedenle Dunya'dan yapılan gozlemler o anları yakalayamıyordu. Ancak gokbilimciler artık Thuban'ın birbirinin onunden gecen ve tutulmaya yol acan en parlak yıldız ciftleri arasında olduğunu biliyorlar.
[h=2]İşte Thuban'ın tutulma simulasyonu:[/h]