İran Devrim Muhafızları Kudus Gucu Komutanı Kasım Suleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD saldırısında oldurulmesi sonrası bolgede tansiyon yukselmeye devam ediyor. ABD ve İran'ın peş peşe tehdit acıklamaları sonrası NATO, eğitim misyonu kapsamında Irak'ta bulunan askeri personelinin bir kısmının yerini gecici olarak değiştirdiğini duyurdu.
[h=3]"PERSONELİN GUVENLİĞİ İCİN HER TURLU ONLEM ALINIYOR"[/h] NATO yetkilisi, yaptığı acıklamada, personelin guvenliğinin buyuk oneme sahip olduğunu ifade etti.
Bu nedenle İttifakın Irak'taki eğitim misyonunun faaliyetlerini bir sureliğine askıya aldığını anımsatan NATO yetkilisi, personelin guvenliğinin sağlanması icin her turlu onlemin alındığını vurguladı.
[h=3]ASKERİ PERSONELİN YERİ GECİCİ OLARAK DEĞİŞİYOR[/h] NATO yetkilisi, "Askeri personelimizin bir kısmının yerini hem Irak icinde hem de dışında olmak uzere gecici olarak değiştiriyoruz." ifadesini kullandı.
Guvenlik durumu duzeldiğinde NATO'nun Irak'taki eğitim misyonunu tekrar başlatmaya hazır olduğunu belirten NATO yetkilisi, İttifakın uluslararası terorle mucadele konusunda kararlı olduğunun altını cizdi.
NATO yetkilisi, personelin guvenliğini sağlamak icin daha fazla operasyonel bilgi veremeyeceğini belirtti.
[h=3]500 PERSONEL GOREV YAPIYOR[/h] 2018'de Irak hukumetinin talebi uzerine başkent Bağdat'ta kurulan NATO'nun Irak eğitim misyonunda farklı muttefiklerden yaklaşık 500 personel gorev yapıyor.
Teror orgutu DEAŞ'ın Irak'ta tekrar faaliyet gostermesini engellemeyi amaclayan misyona, 29 NATO uyesinin yanı sıra ortak ulkeler Avustralya, İsvec ve Finlandiya katkı sağlıyor.
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudus Gucu Komutanı General Kasım Suleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına duzenlenen saldırıda oldurulduğunu acıklamıştı.
Saldırıda, Suleymani ve İranlı subayların yanı sıra Muhendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla 10 kişi hayatını kaybetmişti.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı acıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Sucluları acı bir intikam bekliyor." ifadelerini kullanmıştı.
Ulkede 3 gunluk yas ilan eden Hamaney, Suleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

İran gerginliği sonrası Ortadoğu'daki ABD uslerinde saldırı alarmı! Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Kasım Suleymani'nin olumu sonrası NATO, Irak'taki askerlerinin yerini gecici olarak değiştirdi