Yaklaşık 790.000 yıl once bir meteor, Dunya'ya oyle bir kuvvetle carptı ki, patlama sonrasında gezegenimizin yuzde 10 ’u erimiş kabuksal kayaclardan oluşan camsı malzemelerle kaplandı. ‘Tektit ’ olarak bilinen bu erimiş karasal kaya kutleleri, Indochina'dan Doğu Antarktika'ya ve Hint Okyanusu'ndan Batı Pasifik'e kadar uzanıyordu. Araştırmacılar, yuzyıldan fazla bir suredir, tektitleri yaratan etkinin kanıtını aradılar; ancak bu cabaları her zaman sonucsuz kaldı. Ta ki bugune kadar.
Yapılan yeni jeokimyasal analizler ve benzeri yeraltı calışmaları, meteorun oluşturduğu kraterin Guney Laos'taki Bolaven Platosu'nda yattığını, yaklaşık 5.000 kilometrekarelik bir soğumuş volkanik lav alanı altındagizlendiğini gosterdi.
Teksas Universitesi Jackson Dunya Tarihi Muzesi'ne gore bir meteor Dunya'ya carptığında, carpışma alanındaki karasal kayalar, yoğun ısıdan sıvılaşabilir ve daha sonra camsı tektitlere donuşebilir. Bilim insanları, orijinal kraterin aşınmasına veya gizlenmesine rağmen, yerini bulmak icin tektitlerin yoğunluğuna ve konumlarına bakabiliyorlar.
[h=2]Kraterin bulunduğu bolge:[/h]
Araştırmacılar, 400'den fazla yerde yercekimi taramaları yaparak Bolaven Platosu ’nda volkanik alanın altına baktı. Ortaya cıkan yercekimi haritası, volkanik kayaclardan daha az yoğun bir yeraltı bolgesinin varlığına işaret etti.
Calışmaya gore, 100 metre kalınlığında, yaklaşık 13 km genişliğinde ve 11 km uzunluğunda eliptik bir krater keşfedildi. Bu da, 51.000 ve 790.000 yaşları arasında olduğu tahmin edilen kraterin gercekten de yerin altında gomulu olduğunu gosteriyor. Bulgular, 30 Aralık'ta Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisinde yayımlandı.
Bilim İnsanları, 790.000 Yıl Once Dunya'ya Carpan Bir Meteorun Kraterini Buldu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bilim İnsanları, 790.000 Yıl Once Dunya'ya Carpan Bir Meteorun Kraterini Buldu