İran Devrim Muhafızları Kudus Gucu Komutanı General Kasım Suleymani'nin Bağdat'ta ABD tarafından gercekleştirilen hava saldırısında oldurulmesi bolgedeki gerginliği artırdı.
[h=3]İRAN'DAN İNTİKAM YEMİNLERİ[/h] İran halkının da buyuk tepkisine neden olan bu saldırı, Suleymani ile yakın ilişkileri bilinen Irak hukumeti tarafından da sert tepkiye neden olurken, İran'dan intikam yeminleri, Irak'tan ise ABD ordusunun Irak'tan cıkarılması yonunde bir yasa geldi.
[h=3]SAVAŞ CIKSA KİM KAZANIR?[/h] Peki giderek tonu sertleşen iki ulke arasında bugun bir sıcak catışma ortamına girilse, hangi ulkenin savaş gucu daha ustun? İran ve ABD kıyaslamasına bakılırsa, hangi ulkenin daha cok askeri, silahı, yani savaş gucu var. Hangi ulke savunmaya ne kadar butce ayırıyor?
[h=3]AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ[/h] Savunma butcesi: 716 milyar dolar
Toplam askeri personel: 2.1 milyon
Toplam hava gucu: 13,398
Savaş ucağı: 2,362
Muharebe tankı: 6,287
Deniz donanma gucu: 415
[h=3]İRAN[/h] Savunma butcesi: 6,3 milyar dolar
Toplam askeri personel: 873 bin
Toplam hava gucu: 509
Savaş ucağı: 165
Savaş tankı: 1,634
Deniz Donanma gucu: 398
[h=3]İRAN'IN GİZEMLİ ORDUSU[/h] İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Calışmalar Enstitusu'nde yapılan araştırmaya gore, İran ordusunda 523 bin aktif personel olduğunu tahmin ediliyor.
Bunların 350 bini ordunun ana govdesinde, 150 bini Devrim Muhafızları'nda, 20 bini ise Devrim Muhafızları'nın donanma birliklerinde bulunuyor.
Bu sonuncu grubun Hurmuz Boğazı'nda silahlı olarak nobet tuttuğu ve 2019'daki tanker kacırma vakalarının arkasında olduğu duşunuluyor.
BBC Turkce'de yer alan habere gore, Devrim Muhafızları, Besic milis guclerini de kontrol ediyor. Gonullulerden oluşan bu birlikler ulke icindeki isyanları bastırıyor. Besic milislerinin de yuz binlerce milisi mobilize etme gucu var.
Devrim Muhafızları 40 yıl once İslam Devrimi'ni korumak icin kuruldu ve o tarihten beri askeri, siyasi ve ekonomik bir guc haline geldi. Ordudan daha az mensubu bulunsa da İran'daki en etkili askeri guc olarak goruluyor.
[h=3]İRAN YURT DIŞINA OPERASYON DUZENLEYEBİLİR Mİ?[/h] Kasım Suleymani'nin yonettiği Kudus Gucu, ulke dışında operasyonlar yurutuyor. Bu yapı, doğrudan İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı.
Kudus Gucu'nun 5 bin kişiden oluştuğu duşunuluyor.
Bu birliğin mensupları Suriye'ye de gonderildi, Suriye Ordusu'na ve Devlet Başkanı Beşar Esad yanlısı milislere danışmanlık yaptılar. Irak'ta ise, IŞİD'in yenilmesine yardımcı olan ve Şiilerin kontrolunde bulunan bir milis gucune destek verdiler.
ABD, Kudus Gucu'nun Orta Doğu'da terorist ilan ettiği yapılara fon sağladığını savunuyor. Bunlar arasında Lubnan'daki Hizbullah ve Filistin'deki İslami Cihat da var.
Ekonomik sorunlar ve yaptırımlar, İran'ın silah ithalatını etkiledi. Bolgesindeki diğer ulkelere kıyasla İran cok az petrol ithal edebiliyor. Orneğin Suudi Arabistan'ın yuzde 3,5'i kadar.
ABD'nin askeri varlık bulundurduğu Orta Doğu ulkeleri Katar, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suriye, Urdun, Irak ve Umman.
KUVEYT: 13 BİN ASKER
ABD'nin Korfez'de en cok asker konuşlandırdığı ulke 'NATO dışında ABD muttefiki' statusune sahip. Irak ve Suudi Arabistan arasındaki 4 milyon nufuslu Kuveyt'te yaklaşık 13 bin Amerikan askeri bulunuyor. İki ulke 1991'deki Korfez Savaşı'ndan bu yana Savunma İşbirliği Anlaşması'nın tarafı.
[h=3]KATAR: 13 BİN ASKER[/h] Euronews'in haberine gore Katar, ABD'nin bolgedeki en buyuk askeri ussu olarak bilinen El-Udeyd Hava Ussu'ne ev sahipliği yapıyor. Doha yonetimi 1996'da 1 milyar Dolar'a inşa edilen ussun 2018'de iyileştirilmesi icin 1.8 milyar Dolarlık plan acıkladı. Katar'ın diğer bolge ulkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile sorunlar yaşadığı biliniyor.
BAHREYN: 7 BİN ASKER
ABD, Bahreyn'de Orta Doğu'daki en buyuk deniz gucu olarak gosterilen 5. Filo'ya sahip. Yaklaşık 1.5 milyon nufuslu ada ulkesi Suudi Arabistan'ın da yakın muttefiki olarak biliniyor.
5. Filo'nun operasyon alanı Hurmuz Boğazı, Suveyş Kanalı ve Babu'l Mendeb Boğazı, Basra Korfezi, Umman Korfezi, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu. Bahreyn yonetimi Trump'ın İran'a karşı sert duruşunu savunuyor. Bahreyn'de 2011'deki Şii ayaklanmasının sert şekilde bastırılmasının ardından İran ile ilişkiler kopma noktasına gelmişti.
IRAK: 6 BİN ASKER
ABD'li yetkililer Irak'ta tam olarak kac asker bulunduğunu ifade etmiyor. Bağdat'ın kapalı diplomatik alanı Yeşil Bolge ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in kasım ayında ABD birliklerini ziyaret ettiği Esad Hava Ussu de dahil olmak uzere ulke genelinde yaklaşık 6 bin askerin gorevlendirildiği tahmin ediliyor.
Dışişleri Bakanlığı 4 Ocak'ta tum Amerikan vatandaşlarına ulkeyi terk etmelerini emretti. Bir gun sonra da ABD birliklerinin bulunduğu Yeşil Bolge ve Balad hava ussune roket atıldı.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: 5 BİN ASKER
Hurmuz Boğazı yakınındaki Birleşik Arap Emirlikleri de tanker krizlerinin bir parcası. ABD ve Suudi Arabistan'ın geleneksel muttefiki olan ulkede 5 bin civarında Amerikan askeri bulunuyor. Son donemde artan gerilimler uzerine ulke yonetimi Tahran ile uzlaşmacı politikalar uretmeye başladı.
[h=4]Haber Videosu[/h]: İran ve Amerika karşı karşıya gelirse kim kazanır? İşte ulkelerin askeri gucleri
İran ve Amerika karşı karşıya gelirse kim kazanır? İşte ulkelerin askeri gucleri
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- İran ve Amerika karşı karşıya gelirse kim kazanır? İşte ulkelerin askeri gucleri