Gunumuzun gelişen teknolojisi artık bizleri yaşadığımız gerceklikten uzaklaştırmaya doğru yonelmiş durumda. Zira artık sinemalarda, video izlemelerde ve oyunlarda kullanılmaya başlanan sanal gerceklik gozlukleri, belki de gelecek icin insanlığın en buyuk ticari alanlarından birisi olacak.
Sanal gerceklik, aslında bugun bile gozluk olmadan hayatımızda onemli bir yere sahip. Orneğin sosyal medya uygulamaları, zaten sanal ve kendi gercekliklerine sahip ortamlar urettikleri, insanlar da bunları sevdiği icin populer. Nitekim işin icine gozluk girdiğinde, her şey hepimiz icin biraz daha gercekci bir hale burunuyor. O halde lafı uzatmanın anlamı kalmadı, haydi başlayalım.
[h=2]Turkiye ’de satışı bulunan en iyi sanal gerceklik gozlukleri:[/h] Samsung Gear VR (~350 TL), Sony Playstation VR 2 Bundle (~2000), Oculus GO (~2200 TL), Oculus Quest (~4590 TL), HTC Vive (~5000 TL), Oculus Rift S (~5300 TL). [h=2]Samsung Gear VR (~350 TL):[/h]
Unlu sanal gerceklik gozluğu markası Oculus ile partner olan Samsung, Oculus ’un destekleri ile Samsung Gear VR adında sanal gerceklik gozluğu ureterek piyasaya surdu. Galaxy serisi cep telefonları ile tamamen uyumlu calışan gozluk, Oculus ’un VR oyunlarını da oldukca başarılı oynatabiliyor.
[h=2]Sony Playstation VR 2 Bundle (~2000):[/h] Sony tarafından uretilen Playstation VR, adeta Playstation 4 oyun konsolunun gucunu sonuna kadar zorluyor. Resident Evil gibi oldukca fazla oyunu hem konsolda hem de bilgisayarda sanal gerceklik ile oynamamıza imkan tanıyan Playstation VR, yanında Playstation Kamera ile bundle halinde satılıyor.
[h=2]Oculus GO (~2200 TL):[/h]
Sanal gerceklik sektorunde oncu olan ve adını sık sık urettiği kaliteli gozluklerle duyuran Oculus firmasının ucuz sekmente hitap eden gozluğu. Android, iOS, Windows ve MacOS ile uyumlu calışabilen gozluk, ozellikle video veya film izleme konusunda oldukca başarılı.
[h=2]Oculus Quest (~4590 TL)[/h]
Oculus, Facebook ’un bunyesine katıldıktan sonra urettiği gozluk olan Oculus Quest sanal gerceklik gozluğu, All in One paketi olarak piyasaya suruldu. Yani All in One paketini aldığınızda Oculus Quest sanal gerceklik gozluğu + Oculus Touch kumandaları + Gozluklerle kullanılmasını sağlayan aparat + Arttırılmış gerceklik kitabını almış oluyorsunuz.
[h=2]HTC Vive (~5000 TL):[/h]
Sanal gerceklik piyasasında ben de varım diyen ve Oculus ’un en buyuk rakibi olan HTC, ozellikle grafik konusunda bir hayli iddialı olduğu HTC Vive sanal gerceklik gozluğu ile kısa surede buyuk başarılar yakaladı. Ozellikle fiyat ve performans bakımından oldukca beğenilen gozluk, 2 tane baz istasyonu ve 2 tane de kontrolculerle geliyor.
[h=2]Oculus Rift S (~5300 TL):[/h]
Gelişmiş donanıma sahip olan Oculus Rift S, yazılımında da sahip olduğu yapay zeka desteği ile ozellikle bilgisayarda oyun oynarken cok iyi stabilize sağlıyor. İki adet kontrolcusu ile gelen Oculus Rift S, oldukca hafif olmasıyla da kullanıcılarının başlarında ağrı yapmıyor.
[h=2]Sanal gerceklik gozluğu (VR gozluğu) nedir?[/h] Teknik olarak insan gozundeki yanılgılardan yararlanan sanal gerceklik gozlukleri, LED, LCD ve Plazma gibi teknolojilerle uretilmiş bilgisayar, televizyon, telefon veya diğer teknoloji cihazların goruntulerini daha gercekci hale getirmeye yarıyor. Goz yanılmasından dolayı goruntuleri daha gercekci algılayan beynimiz, izlediğimiz olayın icinde olmasak da bizi oradaymışız gibi hissettiriyor.