Evinizde bir Wi-Fi ağı kurmak istediğinizde tam olarak hangi ekipman ve donanıma sahip olmanız gerektiğini bilmek onemlidir. Bu donanımların başında 2 adet bileşen gelir: Modem ve Router. Modem, interneti dışarıdan evinize getirir. Router ise evinize gelen interneti akıllı telefonlar, dizustu bilgisayarlar veya tabletler gibi diğer cihazların kullanabilmesi icin bir yonlendirici gorevi gorur.
Modem ve Router sayesinde evinizde internetten video/dizi/film izleyebiliyor, oyun oynayabiliyor veya sosyal medyada takılabiliyorsunuz. Bu icerikte iki donanımın da ne işe yaradığından bahsedeceğiz, boylelikle kendinize uygun olan internet bağlantısı bicimini kolayca yapabileceksiniz.
[h=2]Modem ve router arasındaki farklar:[/h] [h=2]Modem nedir?[/h] [h=2][/h] Evinizde bir internet bağlantısı olabilmesi icin gerekli ana bileşen modem bileşenidir. Bu kucuk cihaz, internet servis sağlayıcınızın altyapısından evinize interneti getirmesini yarar. Evinize en yakın kaynaktan evinizin icine kablo cekilir (Fiber ya da DSL) ve modeme takılır. Modem de bu interneti Ethernet kablosu ile bir bilgisayara ya da router cihazına dağıtır.
Modemler tek tipte değildir, yani internet sağlayıcınızdan aldığınız internet turune uygun bir modem almanız gerekiyor. Orneğin altyapıdan evinize DSL geliyorsa DSL modem almanız gerekiyor. Eğer fiber bağlantı istiyorsanız yine fiber destekli bir modem almanız gerekiyor.
Bu konuda bir endişe duymanıza gerek yok zira hangi modemi alacağınızı bilmiyorsanız bile bircok internet sağlayıcısı size hangi modemin gerekli olduğunu soyluyor veya satın aldığınız internet paketinin icinde gerekli modem de geliyor.
[h=2]Router nedir?[/h] [h=2][/h] Bir modem almak yolun sadece yarısı. Modem interneti sadece kablo aracılığı ile dağıtır. Eğer kablosuz bağlantı istiyorsanız, modeme gelen interneti evin geri kalanına kablosuz olarak dağıtmaya yarayan bir router cihazına ihtiyacınız var. Router cihazı da aynı bilgisayarlar gibi modeme bir Ethernet kablosu aracılığıyla bağlanıyor.
Router cihazlarının iki turu bulunuyor: Tek birimli router cihazı ve tum evi kapsayan birden fazla birime sahip router. Kucuk evler veya kucuk ofisler icin yukarıdaki resimdeki gibi tek birimli bir router yeterli olacaktır zira Wi-Fi sinyalini fazla yere yaymaya gerek yoktur.

Eğer buyuk bir ev veya iş yeri icin router almayı duşunuyorsanız da birden fazla birime sahip router cihazları işinizi gorecektir. Bu cihazları yine modeme Ethernet kablosu ile bağlayıp iş yeri veya evinize stratejik olarak yerleştirdiğinizde her yere internet sağlayabiliyorsunuz. Cok birimli bir router orneğini de yukarıdaki gorselde gorebilirsiniz.
[h=2]Modem + Router cihazlar (Ulkemizde en cok kullanıma sahip olan cihazlar):[/h]
İşleri karıştırmamak adına bircok internet sağlayıcısı, (ozellikle ulkemizde) sundukları paketlerin icerisinde hem modem hem de router olarak gorev yapan cihazları bulunduruyorlar. Bu sayede iki ayrı cihazı yerleştirmekle ve onların kablolarıyla uğraşmaktan kurtuluyorsunuz, tek cihaz yeterli oluyor. Ancak bu iki cihazı ayrı ayrı kullanmak internet hızınızdan tam randıman almanızı sağlayacaktır.
Kablosuz bağlantı uzerinde son yıllarda yapılan calışmalar ve kaydedilen ilerlemeler ile birlikte bir router, modemden cok daha hızlı bir şekilde interneti dağıtabiliyor. Routerlar, ayrı bant genişliği akışlarını, bant genişliğini kaybetmeden aynı anda dort farklı cihaza yonlendirebilen bir teknoloji olarak nitelendiriliyor.

Ancak konu hem modem hem de router gorevi goren bir cihaza geldiğinde olayın icerisinde tek bir tane bant genişliğini paylaşma mevzusu bulunuyor. Bu yuzden de ornek olarak telefonunuzda sosyal medyada gezinirken televizyonunuzdan Netflix ’i actığınız zaman iki cihazda da yavaşlama belirtileri goruluyor.
Ayrıca iki ayrı cihaza sahip olmak bir şey yanlış gittiğinde sorunu cozmek adına daha fazla kolaylık sağlıyor. Eğer routerda bir sorun yok ancak modemde sorun varsa bunu duzeltmek cok kolay: Yeni modem almak (veya tam tersi). Ek olarak kombinasyon bir cihazı değiştirmek istediğinizde tum Wi-Fi ayarlarını yeniden kurmanız gerekiyor.
Boylelikle bir Webtekno rehberinin daha sonuna geldik. Oyunlar, bilim, genel teknoloji sorunlarını iceren, bu ve bunun gibi bircok faydalı icerik ve rehberden haberdar olmak icin sitemizi takipte kalmayı ve duşuncelerinizi/onerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lutfen unutmayın