Yılda yaklaşık 1,5 milyon turistin ziyaret ettiği Guney Ege'nin gozde turizm merkezlerinden Marmaris'te, bolgenin tanıtım faaliyetleri konusunda otelciler ile esnaflar arasında anlaşmazlık yaşanıyor.
Guney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı İsmail Yıldız, birlik binasında duzenlenen basın toplantısında, tanıtım calışmalarına Marmaris Esnaf ve SanatkÂrlar Odası'nın destek vermesi gerektiğini soyledi.
GETOB olarak yıllardır cok sayıda fuara katıldıklarını belirten Yıldız, "Fuarlara gidiyoruz, emek sarf ediyoruz, dunya para harcıyoruz, milyonluk tesisler kuruyoruz ve turistleri buraya getiriyoruz. Sokaktaki bir insana muşteriyi teslim ediyoruz. Biz otelde ne kadar dikkat edersek edelim, sokaktaki esnafımız turistin canını okuyarak sahte mal satıyor. Sonra da turistler bu ulkeden kacıyor" dedi.
Marmaris Ticaret Odası'ndaki bir toplantıya Esnaf Odası Başkanı Şukru Ayyıldız'ın da katıldığını hatırlatan Yıldız, "O toplantıda 'Esnaf da parasını turistten kazanıyor, sizin de fuarlara ve tanıtım calışmalarına destek olmanız gerekiyor' dedik. Sayın Başkan, 'Benim esnafım otelcinin yanında adının anılmasını istemiyor' dedi. Otelci olmadığı surece esnaf nasıl iş yapacak" diye konuştu.
"Uyelerimle rekabet eden bir sisteme nasıl destek verelim?"
Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şukru Ayyıldız ise gazetecilere yaptığı acıklamada, esnafın fuarlardaki tanıtım faaliyetlerine destek vermesi icin otellerin bunyesindeki dukkanların kapanmasını istediklerini soyledi.
Ayyıldız, "Bizden destek bekleniyorsa, otel sahipleri tesislerinin altındaki dukkÂnları kapatacaklar. Ondan sonra biz katkı sağlarız. Uyelerimle rekabet eden bir sisteme nasıl destek verelim" dedi.
Otellerde uygulanan "her şey dahil" sistemi nedeniyle turistlerin tesislerden dışarı cıkmadığını anlatan Ayyıldız, bu sistemden vazgecilmesi ve turistlerin carşıya cıkmasının sağlanması gerektiğini savundu.
Esnafların turistleri rahatsız edici davranışlarda bulunduğu yonundeki eleştirilere de değinen Ayyıldız, "İş yeri sayısı bu kadar fazla olduğu surece benzer tartışmalar devam edecektir. İş yeri sayısı azalırsa bu tartışmalar da biter. Gecici ruhsat verilen yerlerin suresi dolunca ticari faaliyetine son vermesi gerekiyor" diye konuştu.
Turizm Haber.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Marmaris'te otelci ile esnaf anlaşamiyor