İran'da efsane kabul edilen General Kasım Suleymani'nin Amerika'nın duzenlediği hava saldırısında oldurulmesi dunya gundemine bomba gibi duştu. Bolgede gerginlik artarken İran, ABD'den intikam alacağını acıkladı. Gozler İran'a cevrilmişken herkes ulkenin askeri gucunun ne kadar olduğunu merak ediyor. İşte İran ordusunun askeri gucu...
[h=3]ORDU NE KADAR BUYUK?[/h] İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Calışmalar Enstitusu'ne İran ordusunda 523 bin aktif personel olduğunu tahmin ediliyor. Bunların 350 bini ordunun ana govdesinde, 150 bini Devrim Muhafızları'nda, 20 bini ise Devrim Muhafızları'nın donanma birliklerinde bulunuyor. Bu sonuncu grubun Hurmuz Boğazı'nda silahlı olarak nobet tuttuğu ve 2019'daki tanker kacırma vakalarının arkasında olduğu duşunuluyor.
Devrim Muhafızları, Besic milis guclerini de kontrol ediyor. Gonullulerden oluşan bu birlikler ulke icindeki isyanları bastırıyor. Besic milislerinin de yuz binlerce milisi mobilize etme gucu var. Devrim Muhafızları 40 yıl once İslam Devrimi'ni korumak icin kuruldu ve o tarihten beri askeri, siyasi ve ekonomik bir guc haline geldi. Ordudan daha az mensubu bulunsa da İran'daki en etkili askeri guc olarak goruluyor.
[h=3]YURT DIŞI OPERASYON KAPASİTESİ NASIL?[/h] General Kasım Suleymani'nin yonettiği Kudus Gucu, ulke dışında operasyonlar yurutuyor. Bu yapı, doğrudan İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı. Kudus Gucu'nun 5 bin kişiden oluştuğu duşunuluyor. Bu birliğin mensupları Suriye'ye de gonderildi, Suriye Ordusu'na ve Devlet Başkanı Beşar Esad yanlısı milislere danışmanlık yaptılar. Irak'ta ise, IŞİD'in yenilmesine yardımcı olan ve Şiilerin kontrolunde bulunan bir milis gucune destek verdiler.
ABD, Kudus Gucu'nun Orta Doğu'da terorist ilan ettiği yapılara fon sağladığını savunuyor. Bunlar arasında Lubnan'daki Hizbullah ve Filistin'deki İslami Cihat da var.
Ekonomik sorunlar ve yaptırımlar, İran'ın silah ithalatını etkiledi. Bolgesindeki diğer ulkelere kıyasla İran cok az petrol ithal edebiliyor. Orneğin Suudi Arabistan'ın yuzde 3,5'i kadar. İran'ın silah ithalatının coğu Rusya ve Cin'den.
[h=3]İRAN'IN FUZELERİ VAR MI?[/h] Evet. İran'ın fuzeleri ordusunun onemli bir parcası. Ozellikle de Suudi Arabistan ve İsrail gibi rakipleriyle hava kuvvetleri bakımından rekabet edememesi, fuzelerin onemini artırıyor.
ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rapora gore İran, Orta Doğu'da en fazla fuzeye sahip olan ulke. Bunların coğu kısa ve orta menzilli. Raporda İran'ın kıtalararası balistik fuze uzerinde calıştığı da belirtiliyor.
Bu calışmalar 2015'teki nukleer anlaşma ile durma noktasına gelmişti. Fakat ABD'nin bu anlaşmadan cekilmesiyle İran tekrardan bu faaliyetlerine başlamış olabilir.
Suudi Arabistan ve Korfez ulkeleri İran'ın mevcut kısa ve orta menzilli fuzelerinin hedefinde. Muhtemelen İsrail'deki bazı noktalar da... ABD gecen yıl İran ile gerilimin artması uzerine Orta Doğu'ya Patriot fuze savunma sistemi gondermişti.
[h=3]KONVANSİYONEL OLMAYAN SİLAHLAR VAR MI?[/h] İran yıllardır devam eden yaptırımlara rağmen insansız hava aracı (İHA) geliştirmeyi başardı. 2016'da Irak'ta, İran İHA'ları IŞİD'e karşı savaşta kullanıldı. İran'ın Suriye'den yonettiği silahlı İHA'larla İsrail hava sahasına da girdiği belirtiliyor. İran Temmuz 2019'da ABD'ye ait bir gozlem İHA'sını duşurmuştu.
BBC Savunma ve Diplomasi Muhabiri Jonathan Marcus'a gore İran'ın İHA programının bir diğer ozelliği de, bolgedeki muttefikleri ve vekillerine bu aracları satmakta istekli olması.
2019'da Suudi Arabistan'da iki onemli petrol uretim tesisine İHA'lar ve fuzelerle saldırı duzenlendi. Hem ABD hem de Suudi Arabistan bundan İran'ı sorumlu tutsa da Tahran suclamaları reddetti.
[h=3]İNTERNETTEKİ GUCU NE SEVİYEDE?[/h] 2010'da İran'ın nukleer tesislerine duzenlenen buyuk bir siber saldırının ardından İran siber kapasitesini yukseltme kararı aldı. Devrim Muhafızları'nın icinde bir siber komutanlık olduğu ve bu birimin ticari ve askeri sırları calmakla uğraştığı tahmin ediliyor.
2019'da yayımlanan bir ABD askeri raporuna gore İran havacılık, savunma, enerji ve doğal kaynaklar konusunda faaliyet yuruten şirketleri hedef alıyor.
2019'da da Microsoft İran kokenli ve İran hukumetiyle bağlantılı bir hacker grubunun ABD başkanlık secimi kampanyasını hedef aldığını ve ABD hukumet uyelerinin hesaplarına sızmaya calıştığını acıklamıştı.
[h=4]Haber Videosu[/h]: İran ordusu ne kadar guclu? İşte ulkenin gizemli ordusuna dair carpıcı bilgiler