İstanbul'da trafiğin yoğun olduğu saatlerde su, simit, kağıt helva hatta şarj kablosu satan seyyar satıcılar yazın gunluk kazanclarının 200-250 liraya kadar ulaştığını belirtiyor. Ozellikle mesai cıkışlarında satış yapan seyyar satıcılar hem trafiği hem de kendi canlarını tehlikeye atıyor. Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da yaşanan trafik sorunu seyyar satıcılara ekmek kapısı oluyor. Otoyolda su, simit, kağıt helva, cikolata hatta şarj kablosu satan seyyar satıcıların gunluk kazancları ise 100-150 lira arasında değişiyor.
[h=3]KIŞIN 100, YAZIN 200-250 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR[/h] Halic istikametinde E-5 Halıcıoğlu yolunda su satan Fırat Bakiş boş zamanlarda su satışı yaptığını belirterek, "Benim mesleğim var aslında ama boş zamanlarımda geliyorum. Boş duracağıma harclığımı cıkarıyorum. 100 liranın altında cıkmamaya calışıyorum. Yazın daha iyi 200-250 lira arasında değişiyor. Kışın 100 lira olursa iyi. Zabıta, polis ayrı dert. Korkulacak cok bir şey yok yoğunluk olduğu zaman araclar duruyor zaten. Ufak ufak adımlar atarak alışverişi 1-2 saniyede bitirmeye calışıyoruz. Ben sadece su satıyorum. Simit, kağıt helva satan arkadaşlarımız var" dedi.
[h=3]"KİMSEYE TAVSİYE ETMEM BU İŞİ"[/h] D-100 Karayolu Okmeydanı alt gecidinde kağıt helva satan Yeşim Al, "Calışıyorum. Cocuklarım icin mucadele ediyorum. Trafik kapandığı zaman gelip burada satış yapıyorum. Satışlarım pek iyi değil. Satamadan eve gidiyorum. Gunde 45-50 lira kazanıyorumo dedi. Aynı guzergahta su satan Yılmaz A. ise, Trafik durumuna gore değişiyor. Trafik olursa 80-100 arası oluyor. Kabahatler kanununa gore bize 154 lira ceza kesiyorlar. 2-3 bin lira cezam var. Yazdıkları zaman da ust uste gunlerde yazıyorlar. Yazıyorlar da bizim odeyecek durumumuz yok. Burada doğru duzgun bir şekilde, hırsızlık yapmadan para kazanmaya calışıyorum. Sabahtan akşama kadar egzoz kokusu cekiyorum, ayakta kalıyorum. Hırsızlık yapmıyoruz. Doğru bir şekilde para kazanmaya calışıyoruz. Kimseye tavsiye etmem bu işi. Sigorta yok, guvence yok. Burada bir araba carpsa kimse sorumluluk almaz. Olan bize olur diye konuştu.
[h=3]"TRAFİKTE SEYYAR SATICILIK MESLEĞİM OLDU"[/h] Uzun suredir trafikte seyyar satıcılık yaptığını belirten Omer Arslan da, "Telefon şarj cihazı satıyorum. Canımızı riske atıyoruz. Aile gecindiriyorum. Eşim, cocuklarım var. Duzgun bir mesleğim yok. Akşam yoğun trafiğin olduğu saatlerde satış yapıyorum. Gunluk 50-60 lira kazanıyorum. Onda da vatandaşın birinin şarjı bitecek de mecbur ihtiyacı icin alacak. Araba vuracak diye korkuyorum ama alıştık artık. 15 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Trafikte seyyar satıcılık mesleğim oldu" dedi.
15 yıldır bu işi yapan Selahattin İlistir ise, "100 lira kazansam bunun 40 lirası mal parası oluyor. Bana 60 lira para kalıyor. Akşam 5-7 arası satış yapıyorum. Mesai cıkışları yoğun oluyor. Tehlikeli bir iş, kac arkadaşımıza araba vurdu. Ben kenarda duruyorum. Trafik tıkandığı zaman giriyorum" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: İstanbul trafiğindeki seyyar satıcıların aylık gelirleri 6 bin liraya ulaşıyor