Cok bilinen bir hadise gore Allah peygamberimize:"sen olmasaydın kainati yaratmazdım" demiştir.Yani bu hadise gore Allah bizleri ve dunyayyı peygamberimizin yuzu suyu hurmetine yaratmıştır.Fakat bunun islamın tevhid inancına aykırı olduğu ve peygamberi aşırı sevmenin yarattığı bir yanılgı olduğu konun ehli diyebileceğimiz Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof.Suleyman Ateş tarafından vatan gazatesinde izah edilmiş:

"Allah, kÂinatı hic kimse icin değil, kendisi icin yaratmıştır. Allah, varlığı zorunlu ve kendi kendine vardır. Evren de başka bir varlıktan değil, kendi duşuncelerinden var olmuştur. Bizler ayrı ayrı varlıklar olarak var değildik, ama Allah'ın bilgisinde vardık. Allah bizim varlığımız sonradan oğrenmiş değildir. Cunku O'nun bilgisine yeni bilgiler eklenmez. O'nun bilgisi ne artar, ne eksilir, ezelde olduğu gibi hep aynıdır. Eflatun, evren varlıklarının, yaratıkların, bilgi yani ide halinde Allah'ın bilgisi durumuna ideler Alemi demiştir. İslÂm Tasavvufunda ise bilgi durumundaki varlıklara a'yÂn-i sabite denir.

İşte Allah, bilgisindeki bu varlıkları gorunur Âlemde bilgisine gore bicimlere koymuştur. Bunu nicin yapmıştır? Kendi sıfatlarını etkinleştirmek icin. Zira Muhyiddin ibn Arabi'nin dediği gibi rızk verilenler olmadıkca rızk vericiliğin, bilinen olmadıktan sonra bilenin, yaşayanlar olmadıktan sonra yaşatıcılığın anlamı kalmaz. Allah yaşatandır, oldurendir, yeniden yaratandır, rızk verendir, bilendir, hukumdardır, hukmunu yurutendir, hasılı sayısız sıfatların sahibidir. Bu sıfatların etkinleşmesi icin yaratıkların var olması gerekir. Işığı olmayan guneş duşunulemeyeceği gibi, yaratığı olmayan yaratıcı da duşunulemez. İşte Allah, kendi sıfatlarının etkinliği icin evreni yaratmıştır. Bir Âyette 'Ben insanlan ve cinleri bana tapmaları icin yarattım' buyurulmaktadır. İbn Abbas bu Âyetteki tapma fiilini bilme şeklinde acıklamıştır. Cunku tapma, bilmenin en ileri boyutunu işaretler. Allah, bilinmesi, kendisine tapılması icin evreni yaratmıştır.

O halde evrenin yaratılış sebebi herhangi bir varlık değil, bizzat Allah'ın kendisidir. Hocaların, "Allah Âlemi, Hz. Muhammed'in yuzu suyu hurmetine yarattığı şeklindeki" ifadeleri, uydurma bir hadise dayanır. Guya Allah, Hz. Muhammed'e hitaben: "LevlÂke lem halak-tu'l-eflÂk: Sen olmasaydın, bu felekleri (yani evreni) yaratmazdım" demiştir. Kudsi Hadis şeklinde aktarılan bu rivayet, hadis bilginlerinin ittifakıyla uydurmadır. Bu inanclar, aşın peygamber sevgisinin bir tezahurudur. Hıristiyanlar İsa'yı evrenin yaratılış sebebi gorurken Muslumanlar geri kalacak değil ya, onlar da Hz. Muhammed'i evrenin yaratılış gayesi gormuşlerdir. Bunlar Peygamberleri putlaştırmaktır. Hz. Muhammed'in getirdiği tevhid inancına da aykırıdır. Butun yaratıklar, butun insanlar Allah'ın yaratığı ve kuludur. Allah, evreni, herhangi bir kimse icin değil, kendisi icin yaratmıştır."
http://www.vatanim.com.tr/root.vatan...oryid=4&wid=31