Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sozcusu Tuğgeneral Abdulkerim Halef yaptığı acıklamada, ABD onculuğundeki teror orgutu IŞİD Karşıtı Koalisyon Gucleri'nin, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdulmehdi'nin onayı olmadan, eylem yapmasına izin verilmeyeceğini acıkladı.
[h=3]NATO'NUN KARARINA ACIKLAMA[/h] Ote yandan, Koalisyon Gucleri ve NATO'nun, Irak ordusunu eğitim misyonlarının askıya alınma kararına ilişkin ise Halef, "Silahlı Kuvvetlerimizi eğitmek icin alternatif yollarımız var" dedi.
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] Haşdi Şabi icinde faaliyet gosteren Hizbullah Tugayları, aralık sonunda Amerikan ordusunun Irak'ta kullandığı uslere saldırı duzenlemiş ve bir ABD'li muteahhit hayatını kaybetmişti.
ABD de bu saldırılara misilleme olarak Hizbullah Tugayları'nın Suriye ve Irak'taki uslerini vurmuş ve bu saldırılarda en az 25 savaşcı olmuştu.
ABD'nin Bağdat'taki Buyukelciliği onunde 31 Aralık'ta Şii milis guclerin onculuğunde protesto gosterileri duzenlenmiş ve buyukelcilik binası ateşe verilmişti.
Gosteriler sırasında ABD Başkanı Donald Trump tweet atarak, "İran bizim binalarımızda kaybedilen hayatlar ve verilen zarardan sorumlu tutulacak. COK BUYUK bir bedel odeyecekler. Bu bir uyarı değil, bu bir tehdit" acıklaması yapmıştı.
ABD'nin silahlı insansız hava araclarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve cevresine yonelik dun gercekleştirdiği fuze saldırısı sonucu Devrim Muhafızları Kudus Gucu Komutanı Kasım Suleymani ile Suriye'de onemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi orgutunun Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Muhendis de hayatını kaybetmişti.
[h=3]İRAN-ABD GERİLİMİ[/h] ABD Başkanı Donald Trump'ın Şubat 2019'da "İran'ı gozetlemek icin ulkede asker bulunduruyoruz" acıklamasıyla artmaya başlayan ABD ve İran arasında Irak toprakları uzerinde yaşanan gerilim, İranlı general Kasım Suleymani'nin oldurulmesiyle zirveye cıktı. Saddam rejimini devirmek icin giren 2003 yılında Irak'ı işgal eden ABD ordusu, "ulkede guvenliği sağlamak, Iraklı guvenlik guclerini eğitip donatmak, teror orgutu DEAŞ ile mucadele ve ardından son olarak İran'ı gozetleme" gibi gerekcelerle halen bu ulkede varlık gosteriyor. ABD, 2003'ten bu yana sadece 2011-2014'teki 3 yıllık cekilmenin dışında ulkenin farklı bolgelerindeki 9 askeri ussu ve 5 bin 200 askeriyle Irak'ta konuşlanıyor.Teror orgutu DEAŞ'ın Aralık 2017'de Irak'tan tamamen temizlenmesinin ardından ABD ve İran arasındaki "askeri nufuzdan" kaynaklı gerilim de yavaş yavaş tırmanmaya başladı.
Her iki ulkenin hesaplaşma alanına donuşen Irak'ta, ozellikle son 1 yıldır artan gerilim, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudus Gucu Komutanı Kasım Suleymani'nin beraberindekilerle birlikte Bağdat Havalimanı'nda ABD'nin hava saldırısıyla oldurulmesinin ardından zirveye cıktı. Trump'ın, 3 Şubat 2019'da "İran'ı gozetlemek icin Irak'ta askeri varlık gosteriyoruz" acıklamasının ardından ağustos ve temmuzda İran'a yakın Haşdi Şabi'nin uslerine Silahlı İnsansız Hava Aracları (SİHA) ile saldırılar duzenlendi. Haşdi Şabi, saldırılardan ABD'yi sorumlu tutarken işin arkasında İsrail'in de olduğu iddia edildi.
[h=3]HUKUMET KARŞITI GOSTERİLER[/h] Başta Bağdat olmak uzere Irak'ın orta ve guney vilayetlerinde 1 Ekim'den bu yana devam eden hukumet karşıtı gosterilerin İran'ın ulkedeki nufuzunu hedef almasıyla gerilim tırmanmaya başladı. Iraklı gostericiler farklı zamanlarda İran'ın Necef ve Kerbela'daki konsolosluklarını 3 kez ateşe verdi.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in, 26 Aralık'ta gostericilerin baskısı nedeniyle istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yerine İran'a yakın Bina Koalisyonu adayı Esed İdani'yi secmemesi, ulkedeki tansiyonun dozunu biraz daha artırdı.
[h=3]BAĞDAT BUYUKELCİLİĞİ BASILDI[/h] Kerkuk'te ABD'nin K1 Askeri Ussu'ne fuzelerle yapılan saldırıda, ABD'nin sozleşmeli bir personelinin hayatını kaybetmesi ve bazılarının yaralanması her iki tarafı daha cok şiddetlendirdi. ABD, saldırıdan dolayı İran'a yakın Şii milis guclerini hedef gosterse de bu iddialar milislerce kabul edilmedi. ABD, 29 Aralık'ta Kerkuk'teki saldırıyla misilleme olarak Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayı'nın 5 ussunu hedef aldı. Saldırıda 25 kişi oldu, 51 kişi de yaralandı. Saldırıdan 2 gun sonra Şii milis gucleri, korunaklı Yeşil Bolge'de yer alan ABD'nin Bağdat Buyukelciliği'ni bastı. Binaya zarar veren gostericilerin elcilik duvarına yazdıkları "Komutanımız Suleymani" yazısı dikkatleri cekti.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin cağrısı uzerine Hizbullah Tugayı eylemlerini şartlı sonlandırdıklarını duyurdu. Hizbullah, Abdulmehdi'nin ABD dahil tum yabancı guclerin ulkeden cıkarılmasını ongoren yasa tasarının mecliste kabul edilmesi icin ciddi şekilde calışacakları sozu verdiğini ileri surdu.
[h=3]DOĞRUDAN CATIŞMA ENDİŞESİ[/h] ABD, 3 Ocak gece saatlerinde Bağdat Havalimanı'nda İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudus Gucu Komutanı General Kasım Suleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Muhendis'in arac konvoyuna hava saldırısı duzenledi. Saldırıda her iki komutanla birlikte Haşdi Şabi ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi oldu. Bu gelişmeyle birlikte her iki taraf da savaş durumuna girdi.
[h=3]2 GUVENLİK ANLAŞMASI İMZALANDI[/h] ABD'nin, başka ulkelere asker gondermek icin farklı guvenlik taahhutlerin yer aldığı ve askerlerinin durumunu belirten anlaşma mekanizmasına "Kuvvetler Statusu Anlaşması (SOFA)" ismi veriliyor. Irak'ta Mart 2003'ten Ağustos 2010'a kadar askeri operasyonlar yuruten ABD, Kasım 2008'de Irak ile icerisinde farklı askeri taahhutlerin bulunduğu stratejik 2 anlaşma imzaladı.
Donemin Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve ABD'nin Bağdat Buyukelcisi Ryan Crocker'ın imzaladığı ve 2004'te yururluğe giren anlaşmalara, "Stratejik Cerceve Anlaşması" ve "Stratejik Guvenlik Anlaşması" adı verildi. SOFA anlaşması kapsamında imzalanan anlaşmalarda ABD'nin Aralık 2011'e kadar ulkedeki tum askerleri cekmesi taahhut ediliyordu. Stratejik Cerceve Anlaşma'nın İşbirliği Prensipleri adı altındaki birinci bolumun 3 ve 4'uncu maddelerine gore Irak merkezi hukumetinin cağrısı uzerine ABD'nin ulkede gecici askeri varlık gosterdiği, Irak'ın egemenliğine de saygı duyulması gerektiği belirtiliyor.
Anlaşmada ayrıca, ABD Irak kara, deniz ve hava sahasını başka ulkelere saldırmak icin kullanmaması, kalıcı askeri ussun veya askeri varlık talebinde bulunmamasına yer veriliyor.
[h=3]DEAŞ TEHDİDİ ABD'NİN IRAK'TAKİ ASKERİ VARLIĞINI ARTIRDI[/h] Teror orgutu DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te başta Musul olmak uzere Irak topraklarının ucte birini ele gecirmesi uzerine ABD, Irak ile daha once imzaladığı 2 anlaşmaya binaen yeniden harekete gecti. Donemin ABD Başkanı Barack Obama, 19 Haziran'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, ABD'nin direkt catışmalara katılmayıp kendi diplomatik misyonlarını korumak ve Iraklı guvenlik guclerine danışmanlık ve yardımda bulma maksadıyla 300 askerin gonderilmesine karar verildiğini duyurdu. Obama, 7 Ağustos 2014'te de Musul'un Sincar Dağı'nda mahsur kalan Ezidilerin DEAŞ'ın kuşatmasından kurtarılması icin sınırlı seviyede hava saldırılarının duzenlenmesine karar verdiklerini acıkladı. Bu gelişmeyle birlikte ABD'nin Irak'taki askeri nufuzu hem karada hem de havada artmaya başladı.
Irak topraklarının buyuk oranı Aralık 2017'de teror orgutu DEAŞ'tan alındı ancak sayıları 5 bin uzerinde cıkan ve ulkenin farklı bolgelerine konuşlanan ABD'li askerlerinin varlığı devam etti.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Son dakika: Suleymani suikastı sonrası Irak'tan ABD'ye askeri misilleme! Operasyonlar kısıtlandı
Son dakika: Suleymani suikastı sonrası Irak'tan ABD'ye askeri misilleme! Operasyonlar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●49 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Son dakika: Suleymani suikastı sonrası Irak'tan ABD'ye askeri misilleme! Operasyonlar