Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Haberturk Televizyonu'nda yayınında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.
Eski CHP milletvekili Sinan Aygun'un, Togo Kuleleri'yle ilgili mahkeme kararına itiraz icin kendisinden para istendiği iddiası değerlendiren Mansur Yavaş, "Benim tarzıma uygun değil ama kolay kazanmaya alışmış kişi ile kanunları uygulayan kişi arasında bir tartışma soz konusu. İmar planından dolayı mahkemenin iptal etmesi var. Meclisten bu kararlar gecerken plan notlarının saklanması gibi deştikce ortaya sacılan şeyler var" dedi.
[h=3]"BU DAVA BENİM İCİN 35 BİN DAVADAN BİR TANESİ"[/h] "Buyukşehirin 35 bin davası var. Benim icin 35 bin davadan bir tanesi" diyen Yavaş, "Belediye meclisi karar almıştır, biz bunu temyiz etmemişizdir. Temyiz etme yonunde cok baskı yapıldı. 'Siz yeter ki evet deyin biz AK Parti ve MHP gruplarını ayarlarız' lafları edildi. Acık acık her yerde gitmeyeceğimi ifade ettim. Kendi dilekcelerinde kendisinin 10 defa 20 defa benimle goruşmek istediğini ve benim goruşmediğimi" ifadelerini kullandı.
[h=3]"MUTALAA ALDIKTAN SONRA MUHURLEMEDİK"[/h] Konu kamuoyu gundemine gelmeden once Aygun'le bir araya geldiklerini aktaran Yavaş, "Temmuz, Ağustos, Eylul ayları olabilir. O gunlerde MHP'li belediye meclis uyeleri Sinan Aygun'un binasının muhurlenmesiyle ilgili uc kez onerge verdiler. Hukuk servisine havale ettim. Bu arada Sinan Aygun goruşmek istedi, goruştuk. 'Benim burada muktesep hakkım var, muhurleyemezsiniz' dedi. Hukuk muşavirin yanımıza cağırdım. 'Ben Sinan Aygun'un duşmanı falan da değilim. Siz bir inceleyin' dedim. Hukuk servisimiz Danıştay 6'ncı Daire'den emekli hakimle goruşup mutalaa aldı. Biz o zaman muhurlemedik" diye konuştu.
[h=3]"AYGUN TELEVİZYONDA TARTIŞMAYI TEKLİF ETTİ"[/h] Didem Arslan Yılmaz'ın "Diğer belediye başkanları neden muhurlemedi?" sorusu uzerine Mansur Yavaş, şu yanıtı verdi:
"Dava devam ediyor benim 2.1'e gore ruhsatım var, mahkemede de iptal etmediği icin muhurleyemezsiniz demiş. Benim donemimde MHP'li uyeler 'Bunu muhurleyin' deyince, hukuk danışmanı inceletti, 'Evet muktesep hak olmuş olabilir' dediler. Mahkemenin tebligatının bize verilmemiş olması da bir başka boyut. Neden muhurlenmedi sorusunun cevabı Mimarlar Odası'nın actığı ayrı davadan geliyor. Belediye meclisi kararı alınca, gelip dilekce veriyor, niye muhurlemediniz diyor. Mustafa Tuna zamanında 'Hayır muhurlemeyeceğiz' deniliyor. Dava acılıyor ve Mimarlar Odası acıyor ve ruhsatsız olunca biz de muhurluyoruz."
İddiaların mahkemeye taşındığını hatırlatan Yavaş, "Bunu mahkemede tartışacağız. Bana haber gonderdi, televizyonunda cıkalım diye. 'Biz hakimin moderatorluğunde tartışacağız' dedim" şeklinde konuştu.
Sinan Aygun'un kendisi ve belediye meclis uyeleriyle yaptığı goruşmenin iceriği sorulan Yavaş, "Ben kesinlikle istinafa gitmeyeceğimi soyledim. Şimdi Sinan Aygun'un soylediklerine itibar ediliyor da benim soylediklerime itibar edilmiyor" dedi.
[h=3]"PROTOKOLDE OKULU YAPMADAN İSKAN YAPMAYACAĞI DENİYOR"[/h] Aygun'e okul inşaatı karşılığında inşaat izni verildiği iddiası sorulan Mansur Yavaş, "Milli Eğitim Bakanlığı ile hayırsever Sinan Aygun olarak protokolu yapmış. Gokcek ben aradı, 'bunu oyle
yapma da bize yap' demiş, ondan sonra vazgectim diyor. Ankara Buyukşehir'in imar daire başkanı bunu fark etmiş. Binayı bitirmeden bize okul yapacaktı diyor. Ancak hayırsever olarak yaptırılacağının bildirildiği ve taahhut verdiği anlaşılmıştır diye yazıyor. Soz konusu okulun yapımının hayır amaclı olmaktan ziyade onaylanan imar planının, plan notunda bulunan kamu
kuruluşunun sağlayacağı imarlı eğitim parseli uzerine 32 derslikli lise, diğer yapılarla eşzamanlı diyor. Yani bu okulu yapmadan biz iskan yapmayacağız deniyor" ifadelerini kullandı.
[h=3]"MECLİS UYELERİNİ TUZAK KURMAYA CAĞIRMIŞ"[/h] İki belediye meclis uyesiyle goruşme talebinin Aygun'den geldiğini belirten Mansur Yavaş, "Onlar 'Biz Sinan Aygun cağırdı' diyor. Cağıran kendisi. Demek ki tuzak kurmaya cağırmış. Ben hukukcuyum, birisi gelse, Aygun'un oraya ruşvet ister gibi para istese, ne yaparsınız, kovarsınız değil mi? Cıkıp aynı arabayla belediyeye mi gidersiniz? Burada kumpas kurmaya calıştılar. Arkasında kimler olduğunu biliyorum" diye konuştu.
"Kimler var arkasında?" sorusuna Yavaş, "Bu olayın olduğu gunlerde kimlerle telefon goruşmesi yaptıklarını isteyeceğim. Farkında mısınız AK Parti ve MHP uzaktan istiyor. Kendi meclis uyeleri oybirliği ile Sinan Aygun'un aleyhine almış. Biz o kararları uyguluyoruz. Mansur Yavaş ile ruşvet kelimesini yan yana getiriyor. Bu camurlar bize bulaşmıyor. Allah kendi dillerini kendilerine doluyor. Asla ve asla boyle bir ifade olmamasına rağmen bir kısım medya saldırdıkca saldırıyor" yanıtını verdi.
[h=3]"MELİH GOKCEK GOBEĞİNE KADAR BU İŞİN İCİNDE"[/h] Yaşananların eski Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Melih Gokcek'le ilgili olup olmadığı sorulan Yavaş, "Onu zaman gosterecek ama gobeğine kadar icinde bu işin. Bu soruyu soran Beyaz TV muhabiri. Surekli goruşuyorlar. Artık Melih Bey işi gucu bıraktı, surekli internetten hakaret uzerine hakaret ediyor. Kendisini muhatap almıyoruz. Butun belediye meclis kararlarında plan notları saklanmış. Benim gorev devraldığımda yuzde 30. Asıl kıymetli yer aşağısı. Mahkeme kararı bozuyor. Biliyor ki inşaat durdurulacak. Mayıs ayında inşaat seviyesi yuzde 60. Her işi bırakmış AVM'ye yuklenmiş. Ben başkasının para hırsıyla, kazancıyla uğraşacak halim yok. Mantık şuydu Ankara'da, biz secilinceye kadar, kim gelirse gelsin işimizi hallederiz, yok artık boyle bir şey. 8 ay boyunca bir tane imar rantı kararı gecmedi" dedi.
[h=3]"PROJE TADİL EDİLMEZSE YIKARIM"[/h] Yıkım kararı verip vermeyeceği sorulan Yavaş, "30 bin metrekare inşaat yapma hakkı var. Buna gore kendinizi ayarlayın dedik. Projenizi tadil edin, yıkacaksanız yıkın, indireceksiniz indirin dedik. 1 ay bekleyeceğiz. Yapmazsa yıkarım. Ankara'nın 20 bin muteahhidi var. Bunların icerisinde sadece 8-10 tanesi yuksek kat alıp haksız kazanc sağladılar. Bunların hepsi FETO'ye gitti. Sinan Aygun'un ortakları dahil şimdi yurt dışında" şeklinde konuştu.
[h=3]"BUNUN ARKASINDA HUKUMETİN OLDUĞUNA İNANMIYORUM"[/h] Mansur Yavaş, Didem Arslan Yılmaz'ın "Hedef Mansur Yavaş'ı alıp yerine kayyum atamak mıydı?" sorusunu, "Bunların telefon konuşmalarını isteyeceğiz. Gerekirse TBMM'ye de gotureceğiz. Bunun arkasında hukumetin olduğuna inanmıyorum" diye yanıtladı.
[h=3]"İMAR PLAN NOTLARI SAKLANMIŞ"[/h] Belediyeyi zarara uğrattığı one surulen bazı gorevliler hakkında savcılığa başvurduklarını aktaran Yavaş, "Şehrin kalbine hancer gibi saplanan bazı tartışmalı, mahkemelik olan binalar var. Elbette bakacağım, kontrol ediyorum. Butun AVM'lere bakıyorum, yıkmak icin gitmiyorum, gercekten usulune uygun yapılmış mı diye. Meclis kararlarında plan notları yok, saklanmış. Meclise ilk geldiğinde reddediliyor. Burada gizli 13 tane plan notu var deniyor. 2016 Şubat ayında ikisinin birleştirme kararı encumene geliyor, burada da plan notu saklanmış" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun "Mansur Bey Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi" sorusuna verdiği "Tabi olabilir" yanıtı hatırlatılan Yavaş, "Benim icin surpriz oldu, boyle bir işte ismimin gecmesi ben mutlu etmiştir. Temenni ediyorlardır ama benim gercekten boyle bir duşuncem yok. Tek duşuncem var. Daha onceden eleştirdiğim bircok aksaklığı ortadan kaldırmak, Ankaralıların mutlu olmasını sağlamak" ifadelerini kullandı.
[h=3]"ANKARA'DA CİNLİ TURİST GORDUNUZ MU?"[/h] Ankapark'taki son durumun ne olduğu sorusu uzerine Mansur Yavaş, "Bekliyoruz. Bize teslim edilince Ankaralıya soracağız. Bircok meslek odaları, universiteler bu projenin yanlış olduğunu soylediler. Gokcek direndi, 'Burası 1 milyon turist getirecek' dedi. En az masrafıyla en iyisi yapılmış olsaydı. 1 milyon Cinli turist gelecek dendi, Ankara'da Cinli turist gordunuz mu? Turist kulturunuze gelir. Mesela Japonlar iğne oyasının hastası. Nallıhan'a gelirler" diye konuştu.
[h=3]"DİNOZORLARLA İLGİLİ FİKRİM BENDE KALSIN"[/h] Dinozor maketlerine de değinen Yavaş, "Duruyor şu anda. Bir fikrim var ama bende kalsın. Oraya halkın parası gomuldu. Halka soracağım, anket yapabiliriz. İmha etme diye bir şey yok. Bu para harcanmış. Bir şekilde bu paranın ne yapıp yapıp da 750 milyon harcanan paranın boşa gitmemesi icin uğraşacağız. Sadece o değil ki, o kadar cok ki. Mesela Gokcek'in oğlu kulup başkanıydı. Dunyanın en buyuk spor tesisini yaptı, 650 milyon lira harcandı. Bu parayla metro yaparsınız. Onun uzerinde antrenman sahası var. Daha sonra oğlu başkan olamayınca vites attı. Ankara'nın bugun ulaşım sorunu olmayacaktı, metro yapılmış olacaktı" dedi.
[h=3]"416 MİLYON LİRA TASARRUF ETTİK"[/h] "Ne kadar israf vardı?" sorusu uzerine Yavaş, şunları soyledi:
"Mesela şu kamelya, 390 tane alınmış. Parklar icin almışlar. Bir tanesi 1231 TL. toplamına 14 milyon odenmiş. İsrafla mucadelenin en guzel yer saydam ve şeffaf olmak. Butceyi nasıl harcadığımızı halka gostereceğiz. Belediye başkanlığı cok abartılıyor. Belediye başkanı halktan aldığı vergileri, su paralarını vs. bunları onlar adına harcayan kişidir, memurdur. Alaska'da belediye başkanı 9 yıl bir kediydi. Cunku belediye meclisi butceyi hazırlıyor, nerelere harcadığı belli. İngiltere'de Londra haricinde hicbir belediye başkanı maaş da almaz, belediyeye de gitmez. İhaleler canlı yayında acık olarak başlattık. İnsanlar nereye ne para harcadığımızı goruyor. Buyuk ihalelerde cok buyuk kırımlar başladı. Butcede şu anda 416 milyon lira tasarruf ettik. Ayrıca biz 570 milyon borcla devraldık."
[h=3]"HATALI ŞEKİLDE İŞTEN CIKARILANLARI İADE ETTİK"[/h] Secildikten sonra belediyede kac kişinin işine son verildiği sorulan Mansur Yavaş, "Toplam işten ayrılan sayısı 159'du. Ben dedim ki, gercekten kusuru yok, hatalı bir şekilde işine son verilmişse. 30 bin personel var, derhal iade ederiz dedim. Bazı meclis uyeler geldiler anlattılar, hemen geri başlattık. AK Parti'ye yakın bir sendika bize teşekkur etti. Bizim kimsenin ekmeğiyle bir işimiz yok. Yeter ki artık gozumuze bakarak hakaret etmesin" diye konuştu.
[h=3]CHP'DE RUŞVET TARTIŞMALARI[/h] Sinan Aygun'un, Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile CHP'li 3 belediye meclis uyesi hakkında, Eskişehir yolundaki "Togo Kuleleri" olarak adlandırılan inşaatın 16 Aralık'ta muhurlenmesinin ardından bulunduğu suc duyurusunda ortaya attığı iddiaları araştırmak uzere İcişleri Bakanlığınca bir mulkiye mufettişi gorevlendirilmişti.
Aygun, Yavaş ile CHP'li 3 belediye meclis uyesi ve avukatlar hakkında suc duyurusunda bulunmuş, Yavaş ve ekibinin, Mimarlar Odasına acılan davayı ancak kendilerine 25 milyon lira verilirse bir ust mahkemeye taşıyacakları, aksi halde inşaatını yıkacakları tehdidiyle karşılaştığını iddia etmişti. Aygun, istenen parayı vermeyince inşaatının kacak muamelesi gorduğunu one surmuştu.
Aygun'un iddialarına yanıt olarak belediyeden yapılan acıklamada, bolge idare mahkemesi kararının yerine getirilmesinin bir suc olarak gosterilmeye calışıldığı belirtilmişti. "Togo Kuleleri"nde kat ve yoğunluk artışını sağlayan 2016'daki imar değişikliğinin iptal edildiği belirtilen acıklamada, mahkeme kararında "Togo Kulelerine sağlanan fazladan inşaat yapma avantajının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve ust olcekli plan hukumlerine aykırı olduğunun tespit edildiğinin" kaydedildiği ifade edilmişti.
[h=3]"GORDUĞUM LUZUM UZERİNE..."[/h] Hakkında disiplin soruşturması başlatılan Aygun, partiden istifa etme kararı aldı. Sosyal medya hesabından istifasını duyuran Aygun dilekcesinde, "Gorduğum luzum uzerine CHP uyeliğinden istifa ediyorum" ifadelerine yer verdi.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Mansur Yavaş'tan Sinan Aygun'un ruşvet iddialarıyla ilgili acıklama: Gokcek gobeğine kadar bu işin icinde