İbni Hacer-i Mekki hazretlerinin Zevacir isimli eseriyle, Hadika, Berika, Birgivi, Miftah-ul Cenne, Mektubat-ı Rabbani, Seadet-i Ebediyye, İbni Abidin’den aldığımız, kufre duşuren soz ve işlerden bazıları şunlardır:
1- Allahu teÂlÂya layık olmayan şey soylemek. Mesela bir kimse bir işi yaptığı halde, zaruretsiz (Allah biliyor ki yapmadım) demek. Yahut, yapmadığı bir şey icin, zaruretsiz (Allah biliyor ki yaptım) demek. Boyle soylemek Allahu teÂlÂyı hÂşÃ‚ cahillikle suclamak olur.

2- Allah akıllıdır, şuurludur, iyi duşunur demek, Onu yaratıklara benzetmek olur ki kufurdur.

3- Peygamberleri kucultucu şey soylemek, onlarla alay etmek. Mesela Hazret-i Âdemi kastedip (İlk insan vahşi idi) demek. Veya bir evliyayı peygamberden ustun bilmek. Yahut peygamberin dediği doğru ise biz kurtulduk demek.

(Yalnız Kur'an), (Kur'andan başka kaynak tanımam), (Kur'andan başka kaynağa luzum yok), (Peygamber postacıdır, vazifesi bitmiştir) gibi sozler de kufurdur.

4- Peygamber efendimizden sonra başka bir Peygamberin geleceğini soylemek. (İsa aleyhisselam gelecekse de, Peygamber olarak gelmeyecektir.)

5- Melekleri kucultucu şey soylemek. Mesela (Senin bakışın bana Azrail gibi geliyor) demek. Yahut (Cebrail bile soylese inanmam) demek. (Cocuklarınızı iyi yetiştirmezseniz, zebani olur) demek.

6- İslam Âlimlerinin sozlerini, fıkıh kitaplarını ve fetvalarını tazim etmesi gerekirken tahkir etmek. Mesela (İmam-ı a'zamın kıyası hak değildir) demek. Fetvayı yere carpmak. Hadis ve tefsir kitaplarını yere fırlatmak.

7- Ahirette olacak şeylerle alay etmek. Mesela (Ben Cenneti istemem, Cehennemi isterim. Cunku butun fahişeler oradadır) demek.

8- Allahu teÂlÂnın emir ve yasaklarına yani Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde acık bildirilmiş ve İslam Âlimlerinin kitapları ile her tarafa yayılmış, inanılması zaruri olan din bilgilerinden birine inanmamak, beğenmemek veya onem vermemek. Mesela (Ben gormediğim icin cinlere, nazara inanmam) demek.

9- Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi yiyip icerken besmele cekmek. Mesela şarap icerken veya domuz eti yerken Besmele cekmek kufurdur. Hırsızlık yapılarak alınan bir şeyi yerken besmele cekmek kufur olmaz. Cunku burada yenilen şey değil, hırsızlık haramdır.

10- KÂfirlerin ibadet olarak yaptıkları ve kÂfirlik alameti olan veya İslamiyet’i inkÂr etmek ve inanmamak alameti olan ve tahkir etmemiz vacip olan şeyleri yapmak, kullanmak. Bunlardan meşhur olanlarını bilmeyerek veya şaka olarak veya herkesi guldurmek icin yapmak da kufurdur. Mesela zunnar denilen papaz kuşağını bağlamak. Bunları guldurmek icin de kullanmak kufre sebep olur. İtikadının doğru olması fayda vermez. (Berika)

11- Yunan felsefecileri gibi, dunya ezeli ve ebedi demek.

12- İslamiyet’e, (İslam duşuncesi), (İslam nazariyesi) , (İslami goruş) demek. [Duşunce, bir iş icin duşunulen care veya kıyaslanan neticedir. Goruş de duşunce demektir. Nazariye de, akli, zihni esaslara dayanan goruş, teori demektir. İslam Âlimleri, (İnsanın, akıl, şuur, hafıza ve duşunce gibi yaratılmış olan sıfatlarını Allah’a vermek kufurdur) buyuruyorlar.]

13- Allahu teÂlÂnın bildirdiği hukumlere ilahi duşunce, ilahi goruş, ilahi nazariye, ilahi şuur demek. Kur'an-ı kerimdeki hukumlere "Kur'ani goruş" demek.

14- KÂfirlerin dini Âyinlerini, bayramlarını beğenmek. Zaruretsiz Hıristiyanların Noelini tebrik etmek. Kiliseye gidip, Âyinlere iştirak etmek.

15- (Yahudi ve Hıristiyanların Allah’a inananları Cennete gidecek) demek.

16- Mucizeyi veya kerameti inkÂr etmek.

17- Meşhur bir harama helal, meşhur bir helale haram demek. Mesela domuz yağı helal, sirke haram demek.

18- Âyeti, besmeleyi, bir melek, bir peygamber ismi bulunan yazıyı, kasten helaya, necasete, [pisliğe] atmak. Muslumanın ağzına [def-i hacet lafzı ile] sovmek.

19- Kendisine kÂfir diye hitap edilince, kabul ederek evet demek.

20- Bir dilim ekmek, din ilminden iyidir demek. Din ilmi kucumsendiği icin kufurdur.

21- (Bir sure sonra Hıristiyan olacağım) diye duşunmek. Bir bayan, bir Hıristiyan’la evlenmeye karar verdiği andan itibaren kÂfir olur. Bir erkek de bir ateist bayanla evlenmeye karar verdiği andan itibaren kÂfir olur.

22- Ağır bir hastalığa duşup de, (Allah’ım canımı al da, istersen kÂfir olarak al) demek.

23- (Allah’ım cocuğumu aldın, başka elinden ne gelirse onu yap) demek.

24- Tırnağı uzun olana, (Tırnağı kesmek sunnettir) dense, o da, (olsun ne olacak) dese, kÂfir olur. Tırnağını kesmediği icin değil, sunnete onem vermediği icin kufur olur.

25- İnşallah, maşallah demek karın doyurmaz. Maşallahla inşallahla iş olmaz veya namaz kılmak karın doyurmaz demek. Bunları soylemekle dinimizin emri beğenilmemiş ve alay edilmiş oluyor. İnşallah, Allah’ın izni ile demektir. Allah’ın izni olmadan hicbir şey olmaz. Onun icin, hayır ve şer Allah’tandır diye iman etmek gerekir. Hayır gibi şerrin de Allah’tan olduğuna inanmamak kufur olur. İsteyen kul ama yaratan Allahu teÂlÂdır.

26- Sevdiği birine, (Sen bana Allah’tan da, Peygamberden de sevgilisin) demek.

27- Kufre rıza kufurdur. Cocuklarının kÂfir olmasına uzulmemek. Mesela kızlarının gayrimuslimle evlenmesine rıza gostermek.

28- Musluman olmak isteyene, sen hele bekle, elimdeki şu işi bitirip de geleyim diyerek, onun Musluman olmasını geciktirmek.

29- Ecelin hoyrat eli demek. [Cunku Ecel Allah’ın emri ile gelir, Allah’ın emrini veya Azrail aleyhisselamın vazifesini zulum gibi gostermek kufurdur.]

30- KÂfire hurmet etmek, mesela hurmet gayesiyle papazın elini opmek.

31- Eshab-ı kiramdan her hangi birine kÂfir demek. [Cunku Kur’an-ı kerimde hepsinin Cennetlik olduğu bildirilmiştir. Birine kÂfir denilince Kur’ana inanılmamış olur.]

32- (Mazlum kÂfirler de Cennete girer) demek.

33- Haram paradan sevap ummak. Mesela bir bayan fuhuş parası ile kurban kesse, bundan sevap umsa, kufre girer. Sevap ummadan yaparsa kufre girmez.

34- Allahu teÂlÂyı mekanlı bilmek, mesela Hıristiyanlar gibi Allah gokte oturuyor demek. Allahu teÂlÂyı kastedip, (Goklerden bir ses geldi), (Allah, gokten bize bakıyor) demek. Boyle soylemek Allahu teÂlÂya mekan isnat etmek olur. Dunya, gezegenler, Cennet ve Cehennem ezeli değildir, sonradan yaratılmıştır, mahlûktur. Yer ve gokler yok iken de Allahu teÂl var idi. İslam Âlimleri, (Allah her zaman ve her yerde ebedi olarak hazır ve nazırdır) demenin caiz olduğunu bildirmişlerdir. Ancak, Allahu teÂl zamanlı ve mekanlı olmadığı icin bu soz, gorunuş uzere kalmaz, mecaz olur. Bu bakımdan (Allah, zamansız ve mekansızdır, hicbir yerde olmayarak hazır ve nazırdır) demek caiz olur. Boyle olmazsa, Allahu teÂlÂyı zamanlı ve mekanlı bilmek olur ki bu ise kufurdur. Miftah-ul Cenne kitabında (Bir kimse, "Allah’tan hali [boş] yer yok" dese veya "Allah gokte benim şahidim" dese, kÂfir olur. Cunku Allahu teÂlÂya mekan isnat etmiş olur. Halbuki Allahu teÂl mekandan beridir) buyuruluyor. (Kufur Bahsi)

35- (Namaz kılmam ama, sen kalbe bak, benim kalbim temiz) demek. [Cunku burada namaza onem verilmiyor, namaza onem vermemek kufurdur. Namaz kılmayan hep haram işliyor demektir, haram işleyenin kalbi temiz olmaz.]

36- (Anan baban esmer, sen nasıl sarışın oldun?) diyene, (Ben imalat hatasıyım) demek. Boyle soylemekle hÂşÃ‚ Yaratıcının yanlış iş yaptığı soylenmiş oluyor.

37- İbadetleri muzikle yapmak, ilahileri muzikle soylemek. Cunku ilahiler ibadettir, ibadete haram karıştırmak kufur olur. İcki icerken besmele cekmek de kufur olur.

38- Filan Musluman benim gozumde Yahudi gibidir demek.

39- Bir Musluman şaka olarak, muteber bir din kitabına hurafe dese veya alay ederek haram işleyene veya işletene "helal olsun" dese, murted olur.

40- Kur'anı teganni ile okuyan hÂfıza, ne guzel okudun diyenin imanı gider. (Durr-ul-munteka)

41- Bir şarkıcıyı dinleyen veya herhangi bir haram işi goren kimse bu harama, ne guzel dese, o anda imanı gider. (Mujdeci Mek. 266)

42- İnsan icin, dil alışkanlığı gibi bir sebeple değil de, kasten yarattı, yaratıcı, yarattım, yaratıcıyım gibi sozler soylemek kufur olur. Allah’tan başkasına, yaratıcı denmez. Yaratıcı, yalnız Allahu teÂlÂdır. Mecaz anlamda yapmak, meydana getirmek manasında da soylememelidir. Bu manada veya kasıtsız soyleyenlere kufre girdi dememelidir.

43- Zaruri olan ve tevatur ile bildirilen din bilgilerine inanmayan kÂfir olur. Kufur olan her soz, ister şaka olarak, isterse gonulden olmayarak olsun kufur olur. (Milel-nihal)

44- İslam bilgilerini ve ehli sunnet Âlimlerini aşağılamak da, kufurdur.

45- Yabancı kadınlara bakana, haramdır denilince, guzele bakmak sevaptır demek kufur olur. Haramı kabul etmeyip, ustelik sanki ibadet gibi sevap diyor. Yabancı kadınlara bakmak, gozu zayıflatır ve kalbi karartır. Mubah olanı, guzeli sevmek, Allah’ın kudretini temaşa etmek sevap olur.

46- Bir Muslumanın dinine, imanına sovmek kufurdur.

Evliyanın resmine tazim
Sual: Bir evliyanın resmine tazim etmek şirk olur mu?
CEVAP
Şirk, Allahu teÂlÂya ortak yapmak, benzetmek demektir. Benzeten kimseye Muşrik, benzetilen şeye Şerik denir. Bir kimsede, bir şeyde, uluhiyyet sıfatlarından birinin bulunduğuna inanmak, onu şerik yapmak olur. Allahu teÂlÂya mahsus olan sıfatlara uluhiyyet sıfatları denir. Sonsuz var olmak, yaratmak, her şeyi bilmek, hastalara şifa vermek, uluhiyyet sıfatlarındandır. Bir insanda, guneşte, inekte, herhangi bir mahlûkta, uluhiyyet sıfatı bulunduğuna inanarak, ona tazim, hurmet etmeye, ona yalvarmaya, ona İbadet etmek, tapınmak denir. O şeyler Sanem [put] olur. Boyle zan olunan insanın ve kÂfirlerin resimleri onunde, tazim edici şeyler soylemek, yapmak da, ibadet etmek, şirk olur.

Bir insanda uluhiyyet sıfatlarından birinin bulunduğuna inanmayıp, Allah’ın sevgili kulu olduğuna inanarak, bunun resmine, tazim etmek şirk olmaz, kufur olmaz. Fakat, herhangi bir insanın resmine hurmet etmek gunah olduğu icin, tazim, hurmet eden bir Musluman, fÂsık olur. Haram olduğuna onem vermezse, diğer bir haramı, onem vermeyerek yapanlar gibi Murted olur.

Tazim ve tahkir
Sual: Dinen kıymetli olan şeylere saygısızlık, kufur olur mu?
CEVAP
Her saygısızlık kufur olmaz. İki ornek verelim:
1- Bir ihtiyac olmadan KÂbe’ye karşı ayaklarını uzatmak, KÂbe’ye saygısızlıktır, ama kufur değildir, tahrimen mekruhtur. Bunu kasten yaparsa, yani KÂbe o tarafta olduğu icin, onu hafife alarak veya alay ederek ayaklarını uzatırsa kufur olur.

2- Namaz kılmamak Allahu teÂlÂnın emrine saygısızlıktır; fakat kufur değildir. Namazın farz olduğunu inkÂr etmek yahut bu farzı hafife almak, namaza onem vermemek ise kufur olur.

Kufre duşuren amel
Sual: Ehl-i sunnete gore, amel imandan parca olmadığına gore, insan sadece itikadi bir konuda mı kufre duşer, ameli bir iş yapınca da kufre duşebilir mi?
CEVAP
Peygamber efendimizin bildirdiği butun emir ve yasaklarda itikadi mesele vardır. Yani, Peygamber efendimizin bildirdiği butun emir ve yasaklara inanmak, hepsini beğenmek itikadi meseledir, imanla ilgilidir. İmanda hassas nokta budur. Bunları yapıp yapmamak ise gunah ve sevapla ilgilidir. Kufur, dinimizde bildirilen, inanılması, beğenilmesi gereken herhangi bir hususa inanmamak, beğenmemek, saygı gostermemektir. Veya yine dinimizde bildirilen, inanılmaması, beğenilmemesi gereken herhangi bir hususa inanmak, beğenmek, saygı gostermektir. Birkac ornek verelim:
1- Mushaf-ı şerifi yere atmak kufurdur. Bu sadece bir iştir, ama Allah’ın kelamına saygısızlık olduğu icin kufurdur.

2- İcki icen, domuz eti yiyen kÂfir olmaz. Ama ickiyi icerken, domuz eti yerken Besmele cekerse veya bunlar ne guzel şeyler derse kÂfir olur. Haram olan şeye saygı gosterilmiş, haramlığına inanılmamış olur.

3- Hıristiyanların haclarını kolye olarak kullanmak kufur olur. Kolye takmak sadece bir iştir, ama saygı yerinde bulundurulduğu icin, kufur alametini beğendiği icin kufur olur.

Nasıl hareket etmeli?
Sual: Musluman olduğunu soyleyen, fakat sozlerinde veya yazılarında kufru gerektiren bir şey gorulen kimseye kÂfir denir mi?
CEVAP
Musluman olduğunu soyleyen veya cemaat ile namaz kılarken gorulen bir kimsenin Musluman olduğu anlaşılır. Sonra, bunun bir sozunde, yazısında veya bir hareketinde, Ehl-i sunnet Âlimlerinin bildirdikleri iman bilgilerine uymayan, kufru gerektiren bir şey gorulurse, bunun kufur veya dalalet olduğu, bundan vazgecip tevbe etmek gerektiği soylenir; yine vazgecmezse, bunun sapık veya murted olduğu anlaşılır. Namaz kılsa, hacca gitse, her ibadeti ve iyiliği yapsa da, bu felaketten kurtulamaz. Kufre sebep olan şeylerden vazgecmedikce, bundan tevbe etmedikce, Musluman olamaz. Her Musluman, kufre sebep olan şeyleri iyi oğrenerek, murted olmaktan korunmalı, kÂfir olanları ve Musluman gorunen yalancıları iyi tanıyıp, zararlarından sakınmalıdır!

Yalandan hristiyan olmak
Sual: Avrupa’da yaşıyoruz. Hristiyan olan Muslumanlara para ve imkÂn veriliyor. Sırf bu imkÂnlardan faydalanmak icin, yalandan Hristiyan olduğumuzu bildirsek bir mahzuru olur mu? Bunun gibi ateistlerin icinde ateist gorunmekte sakınca var mıdır?
CEVAP
Cok sakınca vardır, cunku bu işte bir zaruret yoktur. İbadetini gizlemek ayrı, kÂfir gorunmek ayrıdır. Din kitaplarında, (Şakadan, “Ben kÂfirim” dese, kÂfir olur) buyuruluyor. Yani bu işin şakası bile olmuyor. Hatt (Ehl-i kitap olmak, ateist olmaktan iyidir) demek bile kufurdur. Allah’ın kotu dediğine iyi demek Allah’ın sozunu kabul etmemek oluyor. Bu bakımdan şakadan da olsa, maddi menfaat icin de olsa, Hristiyan veya ateist gorunmemeli.

Mazlum kÂfirler
Sual: (Mazlum olarak oldurulen kÂfirler de Cennete gider) demek doğru olur mu?
CEVAP
Yanlıştır, oyle demekle Allahu teÂl yalanlanmış olur. Kur’an-ı kerimde her ceşit kÂfirin sonsuz Cehennemde kalacağı bildiriliyor. Mazlum olanlar bundan istisna edilmemiştir. Bir Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Ehl-i kitap [Yahudi ve Hristiyan] olsun, muşrik olsun butun kÂfirler, muhakkak Cehennemdedir, orada ebedi kalırlar. Onlar yaratıkların en kotusudur.) [Beyyine 6]

Bunların mazlumları Cennete gider diye bir şey yoktur.

Kufrun şakası olmaz
Sual: Guldurmek niyetiyle kotu kimselere, (Deyyusan-ı kiram hazretleri) demek kufur olur mu?
CEVAP
Evet, kufur olur. Kufur soz ve işlerden meşhur olanlarını, bilmeyerek veya şaka olarak yahut herkesi guldurmek icin yapmak da kufur olur. (Birgivi vasiyetnamesi)

Allahlık demek
Sual: Ahmak insanları kotulemek maksadıyla (Allahlık Ali Bey) diyorlar. Boyle soylemek kufur olur mu?
CEVAP
Evet, kufur olur. Eğer, (Sırf Allah’ı duşunur, dunyaya onem vermez) anlamında soylenirse kufur olmaz.

Hareket de Allah’tandır
Sual: (Rızık Allah’tandır, fakat kulun da hareket etmesi gerekir) demek, niye kufur oluyor?
CEVAP
Hareket de Allah’tan olduğu icin, kufur oluyor. (Birgivi vasiyetnamesi)

İnsanların işleri yalnız irade-i cuziyye ile meydana gelmez. Yani insanın her istediği vucuda gelmez. Allahu teÂlÂnın da, yalnız kendi iradesiyle yaratması Âdeti değildir. İnsan irade eder, hareket etmesini ister, kudretini kullanır. Allahu teÂl da irade ederse, iş meydana gelir. (Berika)

Cansız maddelerin hareketleriyle, insan ve hayvanların ihtiyari, istekli hareketleri arasında şu ayrılık vardır ki, kullar bir şeyi yapmayı tercih edince ve dileyince, Allahu teÂl da dilerse, kulu harekete geciriyor ve yaratıyor. Kulun hareket etmesi kulun elinde değildir. (İtikadname)

Kufur sozler
Sual: Mezhepsiz bir yazar, (Allah'ın oğlu gelse, elimdekini alamaz), (Bu serseri, Allah'ı yakalasa, iyi bir dayak ceker), (Bu hain, Allah'tan hızlı koşacağını sanıyor), (Allah gokte şahidimdir) gibi sozler ediyor. Boyle soylemek kufur değil midir?
CEVAP
Elbette kufurdur. İslam Âlimleri, (İnsanlara ait sıfatları Allah’a vermek kufurdur) buyuruyorlar.

Doğmak, doğrulmak, oğlu, kızı olmak insanlara mahsustur. Bunun icin, (Allah'ın oğlu gelse) demek kufur olur. Bunları mecaz olarak da soylemek caiz değildir.

Yakalanmak, dayak yemek gibi şeyler insanlara mahsustur. (Allah'ı yakalasa dayak ceker) demek kufur olur.

Koşmak, yurumek, gidip gelmek gibi sıfatlar insanlara mahsustur. Allahu teÂl boyle şeylerden munezzehtir. (Allah'tan hızlı koşamaz) demek de kufurdur.

Allah mekÂndan munezzehtir. Butun mekÂnları o yaratmıştır. (Allah goktedir) demek kufur olur. (Miftah-ul Cennet)

Cimrilerin Allah’ı demek
Sual: Cok cimriye, (Cimrilerin Allah'ı), cok yalan soyleyene, (Yalancıların Allah'ı), cok hırsızlık yapana, (Hırsızların Allah'ı) deniyor. Boyle soylemek kufur değil midir?
CEVAP
Elbette kufurdur. İnsana Allah denmez. Hatt comertlere, (Bu comertlerin Allah'ı) demek de aynı şekilde kufurdur. Kotuler icin, (Cimrilerin kralı), (Yalancıların kralı) denebilir. Cok comertler icin de, (Comertlerin piri) veya (Comertlerin şahı) denebilir. Kral, genelde gayrimuslimler icin kullanılır, Muslumanlar icin kullanılması hoş değildir.

Ateist Nietzsche
Sual: Yamuk kimselerin ovduğu Pakistanlı Muhammed İkbal’in, ateist Nietzsche icin, (Mevlana Celaleddin Rumi gibi buyuk bir zattır) dediği bildiriliyor. Yerli mezhepsizler de, bu ateisti sevip ovuyorlar. Ateisti boyle sevip ovmek kufur olmaz mı?
CEVAP
Hubb-i fillah ve buğd-i fillah, İslamiyet’in temelidir, esasıdır. Allah duşmanı olan kÂfirleri sevip, boyle ovmek kufurdur.

(Mezhebin goruşu) demek
Sual: Mezhepsizler tarafından cok kullanılan (İslam’ın goruşu), (Mezhebin goruşu), (İslam’ın tevhid goruşu), (Kur’anî goruş), (Allah'ın goruşu), (Allah'ın duşuncesi) gibi tÂbirleri kullanmak caiz midir?
CEVAP
Goruş de, duşunce de insanlar icin kullanılır. Allah icin, İslam icin ve Kur’an icin kullanılmaz. Boyle kullanmanın kufur olduğunu İslam Âlimleri bildirmişlerdir.

(İslamî goruş), (İslam duşuncesi) denmez. (İslamî hukumler) denir. Cunku İslam bir goruş, bir duşunce değil, ilahî hukumler topluluğudur. Mezhepsizler tarafından cok kullanılan (İmam-ı a'zamın goruşu), (Hanefî mezhebinin goruşu) demek de yanlıştır. İmam-ı a'zamın ictihadı denir. Muctehidin ictihadı dinî hukumdur. Hata olsa bile sevab verilen, amel edilmesi gereken bir hukumdur. Sıradan birinin sozu gibi buna goruş diyerek, basite almak cok yanlıştır. (Mezhebin goruşu) de denmez, (Mezhebin hukmu) denir. Ehl-i sunnet olanlar mezhepsizlerin ifadelerini kullanmamalıdır.

Allah'tan hesap sormak
Sual: Bir ilahiyatcı, (Allah beni kel yarattı, yarın Âhirette bunun hesabını ondan soracağım) diyor. Allah'a ve Âhirete inandığına gore, bu kimseye dinsiz denmezse de, (Allah yanlış iş yaptı, beni kel yarattı, hesap soracağım) demekle, Allah’ta noksanlık bulması kufur değil midir?
CEVAP
Evet kufurdur. KÂfir, sadece Allah’a inanmayana denmez. Allah’ın bir emrini beğenmeyen de kÂfir olur. İblis, Allah'a inandığı hÂlde, Allah'ın bir emrini beğenmediği icin kÂfir oldu. Bunun icin, (Allah'tan hesap soracağım) demek de kufur oluyor. Cunku Allah'a inanan, Allah'ın azabının cok şiddetli olduğunu, Allahu teÂlÂnın hesap sorulacak bir merci olmadığını, aksine hesap soran tek merci olduğunu bilir ve kesinlikle ağzını acamaz. Bazı ateistler, (Biz Cehenneme gitmek isteriz, cunku orası dansozlerle, mankenlerle doludur) derler. Yani onlar, Cehenneme inandıkları icin değil, alay etmek icin boyle soyluyorlar. İlahiyatcı da, aynı duşuncededir. Filozof Omer Hayyam da şoyle der:
Sen hesaba cekmeden, ben sorgularım seni,
Ey Tanrı, hangi sucum icin oldurdun beni?

Yalnızlık Allah'a mahsus
Sual: (Yalnızlık Allah'a mahsustur) demek kufur olur mu?
CEVAP
Kufur olmaz, ama burada niyet de onemlidir. Boyle soylemekle neyi kast ediyor? (Allah tektir, yardımcısı yoktur, kimseye ihtiyacı olmaz) anlamında soyleniyorsa mahzuru olmaz. HÂşÃ‚ (Allah, gokte yalnız bir yerde duruyor veya başka bir yerde yalnız duruyor) gibi duşunuluyorsa, elbette kufur olur. Allahu teÂlÂyı yaratıklara, insanlara benzetmek, ona yer tayin etmek, (Falanca yerde oturuyor veya duruyor yahut geziyor) gibi bir şey soylemek kufur olur. Allahu teÂl mekÂndan munezzehtir. (Gokte, Arşta veya başka yerde) denmez. Hatt (Her yerde) bile denmez. (Her yerde) demekle de, yine ona mekÂn tayin edilmiş olur.

Allah’ı cisim sanmak
Sual: Dinde reformcu biri, hÂşÃ‚, (İmansızlar, Allah’ı ellerine gecirseler meydan dayağı atarlar) diyor. Allah'ı boyle cisim olarak gostermek kufur değil midir?
CEVAP
Her şeyin yaratanı, sahibi yuce Allah hakkında boyle cirkin ifade kullanmak elbette kufurdur.

Gunahı herkes kendi işler
Sual: Amentu’de bildirildiği gibi, hayrı da, şerri de yaratan Allah olunca, (Sevab veya gunah kazanmak da bizim elimizde olmuyor) diye inanmak kufur olur mu?
CEVAP
Elbette kufur olur. Boyle inanmak Cebriyye isimli dalalet fırkasının goruşudur. Cebriyye fırkası, (Allah her işi zorla yaptırır. İnsan kaderine mahkûmdur. Hic kimse, işlediği gunahtan mesul değildir) der. Bu da cok yanlıştır. Herkes yaptığından mesuldur. İyilik eden mukÂfatını, kotuluk eden cezasını gorur. Zerre kadar hayır ve şer işleyen, karşılığını alır. (Tekvir 14, Zilzal 7,8)

Elin, ayağın titremesiyle, kendi isteğiyle hareket ettirmek farklıdır. Biz gunahı da sevabı da kendi irademizle işliyoruz. Tik gibi, kendiliğinden gunah sevab işlenmiyor.

Meyhaneye gidip icki icen kendi iradesiyle yapmıyor mu? HÂşÃ‚ bunu Allah zorla mı yaptırıyor? Sucu Allah’a yuklemek ne kadar yanlıştır. Camiye gidip namaz kılan da kendi iradesiyle kılıyor. Ama insana iyilik ve kotuluk etme gucunu veren de Allahu teÂlÂdır. Mesela bakkala gidip helva veya icki isteyince, bakkal vermese alabilir miyiz? Ama biz gidip istemezsek bakkal da zorla vermez, Bakkal verdi diye sucu bakkala yuklemek yanlış olur. Helva istemek veya icki istemek benim elimde değil demek de cok yanlıştır.

Cebriyye fırkası, sanki zorla veriyormuş gibi sucu bakkala yuklerken, Mutezile fırkası bakkalı aradan cıkarıyor, (Gidip kendim aldım, insan kendi işini yaratır) diyor. Her ikisi de yanlış ve kufurdur. Onun icin bid’at ehli Cehenneme gider. Eğer zerre kadar imanı varsa, cezasını cektikten sonra Cennete girer. Ama bu kadar İslamiyet’e zıt goruşleri olanların imanla olmeleri cok zordur. Onun icin Ehl-i sunnet itikadından zerre kadar sapmamalıdır.

Ateiste şefaat
Sual: (Falanca zata şefaat yetkisi verilirse, Âhirette filanca ateiste şefaat edecek) deniyor. Ateiste şefaat edilir mi?
CEVAP
Kesinlikle şefaat edilmez. Resulullah efendimize bile, boyle bir şefaat yetkisi verilmemiştir. Şefaat, imanı olanlaradır. Ateistliğine tevbe ettiği bilinmeyen kişi icin, oyle demek caiz olmaz. Cunku iki Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Şefaat edicilerin şefaati, onlara [kÂfirlere] fayda vermez.) [Muddesir 48]

(O gun zÂlimler icin, ne muşfik bir dost, ne de sozu dinlenir şefaatci vardır.) [Mumin 18]

Allahu teÂlÂ, (Şefaat yoktur) derken, (Şefaat eder) demek, Allah'ı yalancı cıkarmak olur. Mesela bir kadının gayrimuslimle evlenmesi caiz değildir, kufurdur. Bunun aksini soylemek kufur olduğu gibi, (Ateiste şefaat edilir) demek de kufurdur. Cunku Allahu teÂl yalancı cıkarılmaktadır. Allah, (Olmaz) derken, (Olur) demek ne kadar cirkindir. İbadetlerden once, kufre duşurucu soz ve işleri oğrenmelidir.

Bazı kufur sozler
Sual: Ekteki sozleri soylemek kufre yani kÂfirliğe sebep olur mu?
CEVAP
Bunlardan kufur olanların hepsini FetÂvÂ-i Hindiyye’den alarak aşağıya cıkardık:
1- Kur’andaki yedullah, vechullah tÂbirleri icin, (Bunlar, Allah’ın uzuvlarıdır) demek. Yani (Allah’ın eli ve yuzu vardır) demek.

2- (Allah, susturamıyor senin dilini, ben nasıl susturayım) demek.

3- (Seni Allah’tan daha cok seviyorum) demek.

4- Allahu teÂl icin, mekÂn isnat etmek, mesela, (Allah’ın olmadığı, boş bir yer yoktur. Allah, goktedir, yukarıdadır, aşağıdadır, gokten veya Arş’tan bizi goruyor) gibi sozler soylemek.

5- (Allah, olmayanı bilmez) demek.

6- (Allah, Cennette olacak ve muminler de Allah’ı Cennette gorecektir) diyerek Allah’a mekÂn isnat etmek. [Allahu teÂlÂyı muminler Cennette, cihetsiz olarak, karşısında bulunmayarak ve nasıl olduğu anlaşılmayarak gorecektir. Bu şekilde inanmak lazımdır.]

7- (Peygamberler gunah işleyebilir) demek.

8- Peygamber icin, sıradan biri gibi, (Şu adam, o adam) demek. [Hintli Hamidullah, Peygamber efendimiz icin (Bu adam) tÂbirini kullanmıştır. İslam Peygamberi isimli kitabında, (Kırkında bu tecrubeli adam, kavmini ıslaha teşebbus etti) diyor. (s. 34)]

9- Hazret-i Ebu Bekir veya Hazret-i Omer’e sovmek ve onlara lanet etmek.

10- Mutezile gibi, (Allah dunyada gorulmediği gibi, Âhirette de gorulmez) demek.

11- Mutevatir olan hadisleri inkÂr etmek.

12- Def, kaval [veya başka calgı] calarak Kur’an okumak.

13- (Cok Kur’an okudum, benden gunahı kaldırmadı) demek.

14- Birine (Namaz kıl!) denince, (Sen namaz kıldın da ne oldu) demek. (FetÂvÂ-i Hindiyye)
__________________