Sual: Namazda FÂtiha okurken, (İyyÂke na’budu=Yalnız sana ibadet ederiz) kısmında, kumar, icki, zina gibi gunah olan veya alışveriş gibi mubah olan şeyler duşunulmuşse, duşunulen şeye ibadet edilmiş olur mu? Ben bir şey duşunmeden hic namaz kıldığımı hatırlamıyorum. Alışverişe veya yaptığım işlere mi tapmış oluyorum?
CEVAP
Gunah şeyler duşunulse de, o gunahlara tapılmış olmaz. İslam Âlimleri, insanları kufurden kurtarmak icin tevil yolunu tercih etmişlerdir. İmam-ı RabbÂnî hazretleri buyuruyor ki: Bir Muslumanın, bir sozunden veya bir işinden yuz şey anlaşılsa, bunlardan 99’u kufre sebep olsa, biri Musluman olduğunu gosterse, o bir şeyi anlamak ve ona kÂfir dememek gerekir. (3/38)

Kimi yazarlar, bir Muslumanın bir sozunden yuz şey anlaşılsa, bunlardan 99’u imanlı olduğunu, biri de kufur olduğunu gosterse, o bir şeyi anlayarak ona kÂfir diyorlar. Boyle yapmak İslam Âlimlerinin yolu değildir.

Bir soze, 99 Âlim kufur dese, bir Âlim kufur değil dese, Allahu teÂl da, o bir Âlimin sozune gore hukum verip, o kimseyi kÂfir yapmıyor.

Namaz kılmak iman alametidir. (Namaz kılarken duşunuyorsun) diye bir Muslumana kÂfir demek cok cirkindir.

FÂtiha okurken insan cok şey duşunebilir. Duşunduğu şeye tapmış olmaz. İnsanları kufre sokmaktan sakınmalı, aksine kufurden kurtarmak icin tevil etmeli. Kalbe gelen kotu duşuncelere kufur demekten kacınmalı. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Kotu duşunce, dille soylenmedikce ve buna uygun hareket edilmedikce, Allahu teÂlÂ, o kotu duşunceyi affeder.) [BuhÂrî]
__________________