Sual: Meleklere iman nasıl olmalıdır?
CEVAP
İmanın ikinci şartı, Meleklere imandır. Amentu’deki, (Ve melaiketihi) ifadesi, Allahu teÂlÂnın meleklerine inanmayı, iman etmeyi bildirmektedir.

Melekler, Hayat sahibi, diri, nurani yaratıklar olup, akıl sahibidirler. Allahu teÂlÂnın sevgili ve kıymetli kullarıdır, ortakları ve kızları değildir. Allahu teÂlÂnın emirlerine itaat ederler, isyan etmezler. Gunah işlemezler. Erkek ve dişi değildir. Evlenmezler, doğurmazlar, coğalmazlar, cocukları olmaz, yiyip icmezler. Allahu teÂlÂ, bunlardan bazılarını peygamber olarak secmiştir. Diğer meleklere vahiy [haber] goturmek gorevi ile şereflendirmiştir. Peygamberlerin kitaplarını ve sayfalarını getiren de bunlardır. Mesela Enam suresini Cebrail aleyhisselam ile birlikte 70 bin melek getirmiştir. Bunlar hata etmez, unutmaz. Hile yapmaz, aldatmazlar. Bunların Allahu teÂlÂdan getirdikleri hep doğrudur, şupheli, ihtimalli değildir. Kendilerine verilen emirleri yapmaktan başka işleri yoktur.

En ustunleri 4 tanedir:
Cebrail aleyhisselam: Meleklerin en ustunudur. Vazifesi, Peygamberlere vahiy getirmek, emir ve yasakları bildirmektir. Cebrail aleyhisselamın gunah işleyeceğini veya yanlış bir iş yapacağını sanmak cok tehlikelidir. Cunku Allahu teÂl buyurdu ki:
(Ey Resulum de ki; “Cebrail’e duşman olan, Allah’a duşmandır.” Cunku o, Kur’an-ı kerimi, Allah’ın izniyle, kendinden once gelen kitapları doğrulayıcı, bir hidayet rehberi ve muminler icin mujdeci olarak senin kalbine indirmiştir.) [Bekara 97]

İsrafil aleyhisselam: Sura ufurmekle vazifelidir. Birinci ufurmesinde hasıl olan sesi işiten, Allahu teÂlÂdan başka her diri olecek, ikincisinde hepsi tekrar dirilecektir.

Mikail aleyhisselam: Rızk gonderilmek, ucuzluk, bolluk, kıtlık, pahalılık ve her maddeyi hareket ettirmekle vazifelidir.

Azrail aleyhisselam: İnsanların ruhunu almakla vazifelidir.

"Zebani gibi bir zalim", "Azrail gibi cani, işkenceci bir Zebani", “Cocuğunuzu terbiye etmezseniz, anarşist olur, Azrail ve Zebani olur” gibi sozler uygun değildir. [Bunları mecaz olarak da ornek vermek uygun değildir. Allahu teÂlÂnın emrine uyarak iman eden, emir ve yasaklara uyan muslumanlara mesela namaz kılan, oruc tutan, kul hakkı yemeyen, zina etmeyen muslumanlara ahmak, gerici, orumcek kafalı denir mi hic? Bunun gibi, Allahu teÂlÂnın emrini yerine getiren meleklere cani, işkenceci, zalim denir mi hic? Mecazı da, orneği de, şakası da cok cirkindir.] Meleklere hakaret eden Musluman dinden cıkar. Butun melekler gunahsızdır, cani, işkenceci, zalim değildir. Allahu teÂlÂnın emrini yerine getirirler. (Feraid-ul-fevaid)

Diğer melekler
Sual: Dort buyuk melekten başka, bilinen diğer melekler ve gorevleri nelerdir?
CEVAP
MevlÂn HÂlid-i BağdÂdî hazretleri buyuruyor ki:
Dort buyuk melekten sonra ustun olan melekler dort sınıftır:
1- Hamele-i Arş denen melekler dort tanedir.
2- Huzur-i ilahide bulunan meleklere, Mukarrebin denir.
3- Azap meleklerinin buyuklerine, Kerubiyan denir.
4- Rahmet meleklerine, Ruhaniyan denir.

Bunların hepsi, meleklerin ustunleridir.

Cennet meleklerinin buyuklerinin adı Rıdvan’dır. Cehennem meleklerine zebani denir. Bunlar cehennemde emredilen vazifelerini yapar. Cehennem ateşi bunlara zarar vermez. Denizin balığa zararlı olmaması gibidir. Cehennem zebanilerinin buyukleri 19 tanedir. En buyuğunun ismi Malik’tir.

Her insanın, hayır ve şer, butun işlerini yazan, ikisi gece, ikisi gunduz gelen dort meleğe kirÂmen kÂtibîn, cinden koruyan meleklere hafaza melekleri denir. Hafaza meleklerinin, bunlardan başka olduğu da, bildirilmiştir. Sağ taraftaki melek, soldakinin amiridir, iyi işleri ve ibadetleri yazar. Soldaki kotulukleri yazar.

Kabirlerde, kÂfirlere ve Âsi muslumanlara azap edecek melekler ve kabirde sual soracak melekler vardır. Sual meleklerine Munker ve Nekir denir. Muminlere soranlara Mubeşşir ve Beşir denir.

Sayısı en cok olan mahlûk meleklerdir. Bunların sayılarını Allahu teÂlÂdan başka kimse bilmez. Goklerde, meleklerin ibadet etmedikleri, boş bir yer yoktur. Goklerin her yeri, rukûda veya secdede olan meleklerle doludur. Goklerde, yerlerde, otlarda, yıldızlarda, canlılarda, cansızlarda, yağmur damlalarında, ağacların yapraklarında, her molekulde, her atomda, her reaksiyonda, her harekette, her şeyde meleklerin vazifeleri vardır. Her yerde, Allahu teÂlÂnın emirlerini yaparlar. Allahu teÂl ile mahlûkları arasında vasıtadırlar. Bazıları, diğer meleklerin amiridir. Bazıları, Peygamberlere haber getirir. Bazıları insanların kalbine iyi duşunce getirir ki, buna ilham denir. Bazılarının, insanlardan ve butun mahlûklardan haberi yoktur. Allahu teÂlÂnın cemali karşısında kendilerinden gecmişlerdir. Her birinin belli yeri vardır. Oradan ayrılamazlar. (İtikadname)
__________________