ALLAH HUKUM VERİNCEYE KADAR SABRET

10/109: Sana vahyedilene uy ve Allah hukum verinceye kadar sabret. O, hakimlerin en hayırlısıdır.
2/177: ... Takva sahipleri sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder...
3/200: Ey iman edenler! Sabredin ve sabır yarışında duşmanlarınızı gecin...

Sabır; acılara ve zorluklara dayanma gucudur. Her şeyin Allah'tan geldiğini bilen iman sahibi, Allahu TeÂlÂ'ya sığınarak sabreder. İnsanların olgunlaşması ancak sabır sırrı ile mumkundur. Sabredilmeli, sonunda iman edenler icin en hayırlı hukmu CenÂbı Allah verecektir.

Sıkıntı, eziyet, haksızlık, hastalık, sakatlık, fakirlik v.s. gibi ıztıraplar da, isyan etmeden onlara karşı koymak, direnmek ve sabır ederek tevekkul (Allah'ı vekil etme) sahibi olunmalıdır. Nefsin kotu eğilimlerini dizginleyerek, İlÂhî Yasa'ların emir ve yasaklarına uyma sabırlılığı gosterilmelidir. Savaş zamanlarında; duşmana karşı hazırlıklı olmak, yılmamak, butun gucunu seferber ederek sonuna kadar sabırla karşı koymak suretiyle duşman gecilmelidir. Ancak sabır ile zafere ve mutluluğa ulaşılır.



MUTLAKA İMTİHAN EDİLECEKSİNİZ

2/155: Biz sizi korku, aclık, mallardan, canlardan ve mahsullerden yana eksiltme ile mutlaka imtihan edeceğiz. Sabredenlere mujdele.
3/186: Yemin olsun ki, mallarınız ve canlarınız hususunda mutlaka imtihan edileceksiniz... Sabreder, takvaya sarılırsanız işte bu, iş ve oluşların en zorlularındandır.

İnsanlar, yaşam boyunca bircok zorluklarla karşılaşması bir yaratılış gereğidir. Olgunlaşarak kemale erme bu devreleri gecirmekle mumkundur. Kur'Ân; butun bu acılara sabır sırrı ile karşı koymamızı, ilÂhî imtihan'ı ancak boylelikle kazanabileceğimizi vurgulamaktadır.

Aile fertlerinin ve yakınların olumleri ile yaşanan buyuk sıkıntılara sebep olan can kayıpları; gayrimenkul, altın, para, zinet gibi mal kayıpları; olum korkusu, hastalık korkusu, savaş korkusu, aclık korkusu, malların yok olabileceği gibi korkular; ticarî yatırımlardaki zararlar ve pek cok emeklerle yetiştirilen meyve, sebze, tahılın bozulması ile uğranılan muhsul kayıpları gibi sıkıntılar, maddî manevî acılar hep olgunlaşma icin gerekli birer imtihandır. İman sahipleri, karşılaştıkları her sıkıntıyı tabii olarak karşılar ve sabır gucu ile onlara katlanır, Allahu TeÂlÂ'ya sığınarak da şoyle yakarır: Bakara 2/156: " Biz Allah iciniz ve sonunda donup O'na gideceğiz. " Kemale ermiş benlikler de, herşeyin CenÂbı Allah'tan geldiğinin gerceği ile, acıları da mutlulukları da aynı zevk icinde yaşarlar. Cunku iman sahibinin başına gelen her şey bir gizli sebebin gereğidir. Mu'minler; her oluşun Dunyadaki ve ahiretteki kurtuluş ve mutlulukları icin yaratıldığı gerceğini bilmektedirler.



SONUCTA MUTLULUK SABIR EDENLERİNDİR

11/49: ... Sabırlı ol. Sonuc takva sahiplerinindir.
2/157: İşte sabredenlerin uzerine Rablerinden selÂmlar, bereketler var, bir rahmet var. İşte bunlar iyiye ve guzele ermiş olanlardır.

Allah'ı tanımayanların, zalimlerin, kibirlilerin, bozguncuların durumları sizi aldatmasın. Onların sonu cok kotu olacaktır. Âli imrÂn 3/196-197: " Allah'ı tanımayanların oyle bolluk icinde şehir şehir dolaşmaları seni sakın aldatmasın. Azıcık bir nimetlenmedir o. Sonra onların varacağı yer cehennem olacaktır. O, ne kotu doşektir." Allahu TeÂlÂ'ya sığınarak Kur'Ânı Kerîm'i uygulayanların sonu mutlaka, takvaya sarılanlarda olduğu gibi zafer ve mutluluk olacaktır. Oyle ise inkarcıların gosterişli gibi gorunen hayatlarına hic aldırma, sabırlı ol!

CenÂbı Allah'a tam bir teslimiyet gosteren, sabır sahibi kullar uzerine Rab'lerinden mujdeler var: Onlara selÂm olsun, affa uğrayanlar, rahmet ve sevgiye ulaşmış olanlar, onların ta kendileridir.




__________________