Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz meme kanseri kadınların en buyuk korkulu ruyası haline geldi. Erken teşhisin tedaviye buyuk kolaylık sağladığı hastalıkla ilgili onemli bulgulara rastlandı. Meme kanseri vucutta daha iyi buyumek icin kemik yapısını değiştirdiği ve boylelikle tumor sayısını arttığı ortaya cıktı.

Son zamanlarda calışmaların yoğunlaştığı Sheffield Universitesi'nden bilim insanları, tumorlerin daha rahat buyuyebilmek icin kemik yapısını topraktan beslenirmişcesine kullandığını belirtiyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, kemikleri kanserli tumorunun kotu etkilerinden korumanın mumkun olduğu, boylece kanserin yayılmasının onlenebileceği ileri suruluyor.

Yapılan calışmalarda vucudun diğer yerlerine de yayılan meme kanserlerinin yuzde 85'i eninde sonunda kemiğe ulaşıyor. Kemik kanserinin tedavisi, meme kanserine nazaran cok daha guc ve daha olumcul olabiliyor. Bu yuzden hastalığın erken teşhisi son derece onemli.



Bilim insanları ikincil kansere yakalanan hastalarda daha yuksek duzeyde LOX enzimi bulunduğunu saptadı. LOX enzimi kanserli tumorlerce uretiliyor ve kana karışıyor. Fareler uzerinde yapılan bir dizi deneyde, LOX enziminin bu sureci aksattığı ve kemikte doku bozukluğu ile deliklere yol actığı gozlendi. LOX uretimini engellemek icin kullanılan ilacların ise kanserin yayılmasını onlediği goruldu.



Yapılacak Calışmalar Başarı Yuzdesini Katlayacak



Sheffield Universitesi'nde kemik ve kanser biyolojisi dalında gorevli Dr. Alison Gartland, BBC'ye yaptığı acıklamada, "Meme kanserinin metastas yapmasını onleme konusunda, bu bulguların buyuk onem taşıdığını duşunuyoruz. Birincil kanser hucreleri, alenen, kendi buyumelerini sağlamak icin, toprağı gubreler gibi, kemiği kullanıyor. Tumorun daha iyi buyuyebilmesi icin LOX enzimi, kemik yapısını değiştiriyor" dedi. Yapılan calışmaların bu durumu engellemek adına geliştirildiğini belirten yetkililer, ileriki zamanlarda tedavide başarı oranının daha da yuksek olacağına değindi.