Beslenme kanser oncesinde, sırasında ve sonrasında cok onemlidir. Yapılan bilimsel calışmalarda, beslenmenin kanser uzerindeki etkinliği ortalama %35 olarak tespit edilmiştir. Bazı araştırmalarda bu oran cok daha yuksektir.

Bu noktada etkili olanlar, bitkilerin kendilerinde bulunan aflatoksin, okratoxin gibi karsinojenler ve besin hazırlama sırasında oluşan akrilamid vb. kanserojenlerdir. Yani aslında besinler kişiyi kanserden korumada ve tedavide destekleyici olduğu gibi icerdikleri veya hazırlama sırasında oluşturdukları kanserojenlerle de sureci olumsuz etkileyebilirler.



Izgarada Kırmızı Et Pişirimine Dikkat

Kırmızı et ızgara yapılırken zararlı bileşikler oluşur. Kalabalık ortamlarda yapılan yemeklerde pişirme ısısı ve surecine dikkat edilmeyeceği icin (etin yanması ya da direk ateşle temas etmesi gibi ) tatil ortamında bu tarz hazırlanmış etlerden uzak durmakta fayda vardır.

Alkolden uzak durmalısınız. Yapılan calışmalara gore alkol tuketimi ile ağız, farinks, larinks, osefagus, kolon, akciğer, rektum, karaciğer ve goğus kanseri risklerini arttırmaktadır.

Bol Bol Sıvı Tuketin, Toksinleri Atın

Bol bol sıvı ve cay tuketmelisiniz. Hucrelerin duzgun fonksiyon gosterebilmesi ve vucudumuzdaki toksinlerin atılabilmesi icin su tuketiminin yeterli duzeyde sağlanması gerekmektedir. Cay icerdiği fenol ve antioksidanlar nedeniyle kanserin onlenmesinde onemlidir. Bu nedenle icecek tercihinizi acık caydan yana kullanabilirsiniz. Asitli icecekler ve karbonhidrat oranı yuksek olan meyve sularından uzak kalmalısınız.

Sut ve Yoğurt Tuketin, Ama!

Duzenli sut urunu tuketiminin kolorektal kanser riskini azalttığı bildirilmektedir. Ancak yeni yapılmış calışmalarda prostat kanserinin agresif formları icin sut tuketiminin riskli olabileceği gosterilmektedir. Bunlar goz onune alındığında normal zamanda ve tatilde yoğurt tuketiminin aksatılmaması gerekmektedir.



Meyve, Serviks, Akciğer ve Mide Kanserlerine Karşı Onleyicidir

Meyve tuketimi ağız, larinks, farinks, osefagus, serviks, akciğer ve mide kanserlerine karşı onleyicidir. Yeşil ve sarı sebzeler ozellikle mide kanserine karşı koruyucudur. Yine aynı şekilde nispeten nişasta iceriği duşuk olan ıspanak, domates ve biber, ağız, larinks, farinks ve osefajyal kanserlere karşı muhtemel onleyici etkisi vardır. Genel oneri olarak gunde 2, maksimum 3 porsiyon meyve, sebze grubundan ise gunde 3 yada 4 porsiyon tuketmeye ozen gosterilmelidir. Ayrıca sebze ve meyvelerde bolca bulunan C vitaminin yuksek doz alımında helicobakter piloriye (gastrit mikrobu) bağlı gelişen mide kanserlerinin onlenmesinde yardımcı olabileceği de gosterilmiştir. Acık bufelerde tabağınızın buyuk kısmının sebzelerden oluşuyor olması gerektiğini aklınızdan cıkartmayın. Ara oğunler icin de meyvenizi yanınıza almayı unutmayın. Sebze ve meyvelerde bulunan kanser onleyici unsurlar; antioksidanlar, vitamin C, vitamin E, selenyum ve fitokimyasallardır.

Kızartma Yağlarındaki Tehlikenin Farkında mısınız?

Kızartma, kavurma yontemleri ile yapılan besinlerde yağların oksidasyonu sonucu kanserojen maddeler acığa cıkmaktadır. Tatilde lezzet amaclı kızartma urunlerin servis edilmesi mumkundur ancak kullanılan yağ ceşidi ve kalitesi istediğimiz duzeyde olmaması ve sağlık uzerine olan olumsuz etkileri nedeniyle mumkun olduğunca kızartılmış besinlerden uzak kalınması, daha sıklıkla, buharda, haşlama ve fırın yontemlerle pişmiş besinler tercih edilmesi gerekir. Deney hayvanları ve insanlar uzerinde yapılan calışmalar cok fazla yağ tuketiminin hormona dayalı kanserler, kolorektal kanser riskini arttığını gostermektedir. Yine yağların ateş ile teması sonrası kanserojen maddeler acığa cıkmaktadır. Yazın ozellikle yağları guneş gormeyecek bir yerde saklamak icindeki olası artacak zararlı maddelerin oluşma riskini azaltacaktır.

Hayvansal Gıdalar Kanser Riskini Arttırır

Fazla hayvansal kaynaklı protein tuketimi kanser riskini arttırmaktadır. Az posa tuketimi, fazla kırmızı et tuketimi ve omega 3/omega 6 yağlarının dengesizliği kanser riskinin artmasına katkıda bulunabilir. Gunumuzde besinler, besinlere konulan bazı katkı maddeleri, besinlerin pişirilme şekilleri dahil bircok faktor, kanseri oluşturan nedenler arasında sayılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki besinlerin kanserden koruyucu bircok olumlu etkisi de bulunmaktadır, tum bu etkilerden yararlanabilmek icin besinlerin hazırlanma, satın alma, saklama ve pişirme yontemlerine cok dikkat etmemiz gerekmektedir. Kemoterapi ve radyoterapi sırasında ise beslenme onerileri kısmi olarak değiştiği ve hastalığın seyrindeki semptomlara ilişkin değişiklikler yapıldığı icin bir beslenme uzmanından yardım alınması gerekliliği unutulmamalıdır.


BU RENKLERE DİKKAT! SEBZE VE MEYVEDE KANSER ONLEYİCİ BİLEŞENLER



Renk Fitokimyasal Sebze ve Meyve

Kırmızı Laykopen Domates ve domates urunleri, pembe greyfurt, kavun, karpuz

Kırmızı ve Mor Antosiyanidin, polifenoller Orman meyveleri, uzum, erik, murdum erik

Turuncu α-ve β- karoten Havuc, mango, balkabağı

Turuncu ve sarı β- cryptoxanthin, flavonoid kavun, şeftali, papaya, nektarin

Sarı ve yeşil Lutein, zeaxanthin Ispanak, avakado, kavun,karalahana, şalgam