Biyoteknolojik ilac konusunda calışma başlatan TUBİTAK MAM Gen Muhendisliği ve Biyoteknoloji Enstitusu, kanser tedavisinde kullanılmak uzere milli biyobenzer ilac molekulu uretecek. TUBİTAK MAM Gen Muhendisliği ve Biyoteknoloji Enstitusu İmmunogenetik Laboratuvan araştırmacılarından Dr. Koray Balcıoğlu, yaptığı acıklamada, milli biyobenzer kanser ilac geliştirme ve uretimiyle ilgili 10 ay once proje başlattıklarını soyledi.
Yılda Yaklaşık 8 Milyon İnsan Kanser Nedinîye Oluyor

Dunyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Balcıoğlu, kanserle ilgili bircok calışma yapılmasına rağmen yeni bir urun geliştirmede zorluklarla karşılaşıldığını dile getirdi. Balcıoğlu, Turkiye'de kanser ilacı maliyetlerinin yuksek olduğunu vurgulayarak, "Yurtdışına bağımlı olduğumuzdan dolayı dışardan kanser ilacı getirmek zor oluyor. Biyoteknolojik ilaclar dunyada cok populer oldu. Ozellikle biyobenzer konusunda son 2 yılda hızlı gelişmeleryaşandı. Bununla ilgili biyoteknolojik ilacların pazar payına bakıldığında yaklaşık 40 milyon dolar kar getirmektedir. Ulkemizde 2014 yılında 1,6 milyar liralık onkolojik ilaca odeme yapılmıştır. Bu nedenle biz proje kapsamında yerli olarak biyobenzer molekul geliştirmeyi amaclıyoruz" diye konuştu.

Calıştığımız İlacların Yan Etkileri Daha Duşuk

İlacın antikor ureten DNA dizilerini klonlanarak memeli hucrelerine aktarılacağını ve uretimlerini sağlayacaklarım aktaran Balcıoğlu, şoyle konuştu: "Bu ilaclar uretildikten sonra uluslararası standartlarda karakterizasyonu yapılacak ve daha sonra da buyuk olcekte uretime gecilecek. Bu calışma Turkiye'nin yurtdışına bağımlılığını azaltacak ve ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır. Teknolojiyi ulkemize kazandırdıktan sonra bircok farklı biyobenzer molekulu geliştirme şansımız olacak. Aynca bu vesile ile mevcut altyapıyı da geliştirmiş olacağız." Balcıoğlu, projenin 4 yılda tamamlanmasının ongorulduğunu bildirdi.