Kadınların meme kanseri hakkında bilincsiz olması gec teşhise sebep oluyo. Gec kalınmış bir teşhis ise olumle sonuclanabiliyor.
Dunya Sağlık Orgutu'nun (DSO) taranmasını onerdiği uc kanser (meme, rahim ağzı, kolorektal) icin ucretsiz toplum tabanlı tarama hizmetinin 10 yıldan fazla suredir verildiğini hatırlattı
Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ozet, meme kanseri olan kadınların buyuk coğunluğunun bilincsizlik ve gec kalınmışlık nedeniyle hayatını kaybettiğini soyledi.
Turk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ozet, meme kanseri bilinclendirme ayı dolayısıyla yaptığı acıklamada Turkiye'de Ulusal Kanser Kontrol Programı cercevesinde Dunya Sağlık Orgutu'nun (DSO) taranmasını onerdiği uc kanser (meme, rahim ağzı, kolorektal) icin ucretsiz toplum tabanlı tarama hizmetinin 10 yıldan fazla suredir verildiğini hatırlattı.
Meme kanseri bilinclendirme ayı dolayısı ile 2013 yılından itibaren tum uye ulkelerde kanser tarama programlarına katılım oranının yuzde 100'e cıkarılması yonunde karar alındığını belirten Ozet, "Meme kanseri tum dunyada olduğu gibi ulkemizde de kadınlarda en sık gorulen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000'li yıllardan bu yana yapılan kanser istatistiklerinde kadın kanserlerinin yaklaşık dortte birini meme kanseri vakaları oluşturmaktadır. Meme kanseri ile ilgili risk faktorleri arasında ailede meme kanseri oykusu, erken ilk adet yaşı, gec menopoz, cocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla ideal kiloya ulaşmak, duzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktorleri bu şekilde sıralansa da bunları bilmek ve uygulamak meme kanserinden korunmak icin ne yazık ki yeterli değil" dedi.
"ERKEN TEŞHİSLE SAĞ KALIM ŞANSI ARTIYOR"
Erken teşhisle sağ kalım şansının arttığını belirten Ozet, "Hastalığın erken teşhisine yonelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden olumleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yontemlerdir. Meme kanserinden olumlerin coğunluğu meme kanseri olan kadınların teşhis icin gec kalmış olmaları ve sağlık hizmetlerine ulaşmadaki bilinc eksiklikleri nedeniyle oluyor. Ulkelerin sosyo-ekonomik koşulları iyileştikce meme kanserinin erken teşhisi ve hastaların sağ kalım oranları onemli şekilde artmaktadır" diye konuştu.
Kanser taramaları gonulluluk esasına dayansa da kadınların bu konuda bilinclendirilmeleri, meme kanserinin kadınları korkutmadan ama gercekleri de goz onune serecek politikalar ve uygulamalar ile anlatılmasının meme kanserinin erken teşhisinde avantaj sağlayacağını belirten Prof. Dr. Ozet, "Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinclendirilmesi onemlidir. Meme kanseri tedavisinde erken evrelerde yuksek oranda başarı elde edilmektedir. Uygun meme cerrahisi, kemoterapi ve radyoterapi ile sadece yaşam kalitesi duşmeyecek, ayrıca kamu maliyeti de azalacaktır" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Ozet, KETEM'lerde olduğu gibi toplum tabanlı taramaların yapıldığı merkezlerde ise yuzde 85 oranında erken evrede teşhis edilebildiğine dikkat cekerek sozlerini şoyle surdurdu:
"Maalesef kanser suiistimale cok acık bir konu. Hastalıklarına ya da hastalarına şifa arayanlar coğu zaman yanlış kişiler tarafından cok yanlış bicimde yonlendirilmekte, kimi zaman şifa yerine var olan tedavi şanslarını da kaybetmektedirler. Bu sebeple hastalarımızın ve hasta yakınlarının dertlerine derman ararken daha da buyuk sıkıntılarla karşılaşmamaları icin bilimin ışığından ve uzmanların rehberliğinden ayrılmamaları son derece onem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın her tur kanser ile ilgili olarak bu işin gercek muhatapları olan tıp doktorlarının ve ozellikle de bu konuda calışan hekimlerin tavsiyelerini ve bilgilendirmelerini yakından takip etmeleri cok onemlidir."
Kaynak:İHA
Meme kanseri bu şekilde olduruyor
Sağlık0 Mesaj
●52 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Meme kanseri bu şekilde olduruyor