Diş travmalarına en cok rastlanan grup okul cağındaki cocuklar oluyor. Okuldaki koşturmalı oyunlarda carpmanın sonucunda yaşanan kazalar, spor yaralanmaları ve kavga bircok cocuğun dişin de kırılmaya neden olmaktadır.
Hem aile hem de cocuk icin can sıkıcı olan bu kazalar genellikle erkek cocuklarında daha fazla meydana geliyor.
Diş kırılması durumunda ne yapılmalıdır?
Okul cağındaki cocuklarda meydana gelen yaralanma sonucunda darbenin şiddetine gore dişlerde meydana gelen hasarda farklı olmaktadır. Travma sonrası dişlerde gevşeme, gomulme, sallanma, catlama olabilir. Bazen de dişler kokuyle birlikte tamamen yerinden cıkabilir. Onemli olan travma meydana geldiğinde paniğe kapılmamaktır.
Kokuyle yerinden fırlamış olan dişi kurtarma şansı daha fazladır. Ozellikle cocuk kalıcı diş doneminde ise (6 yaş ve sonrası) dişlerde kırık varsa kırık parcayı bulmak tedavi sırasında onemli olacaktır. Kokunden cıkan dişin saklama koşulu asla kuru bir pecete olmamalıdır. Bu durumda dişin ideal taşıma ortamı ağız icidir. Eğer dişler kokuyle birlikte yerinden fırlamışsa yapılması gereken dişin kok yuzeyine dokunmadan dişi su ile yıkamaktır. Diş dezenfekte edildikten sonra yerine yerleştirilip cocuğa gazlı bez ısırtılarak vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ancak bu yontemde dişin yutulma riski olduğu icin dişin su ya da sut icine konarak korunması tercih edilir.
Tedavi yontemleri
Ozellikle cocuğun on dişlerinin kırılması ciğneme fonksiyonu, konuşma ve psikolojik gelişimi acısından onemlidir. Travmanın yarattığı etkiye gore kırılan dişlere yapılan mudahalede farklı olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde yeni yapıştırma teknikleri dişlerin eski gorunumune kavuşmasına yardımcı oluyor. Kırılan parca mevcutsa, yapıştırma işlemi uygulanarak diş eski formuna kavuşturulabilir. Kırık parcanın olmaması durumunda estetik dolgu ile hasarlı bolgenin tedavisi yapılır. Tedaviyi takiben ilac desteği verilmiş ise ilacların duzenli kullanılması gereklidir.
Bu tip travmalarda ilk etapta bakıldığında gozle gorulen bir hasar olmayabilir. Carpma ve darbe sonucu meydana gelen hasar aylar sonra eklemde yaralanmalar ve kırıklar şeklinde karşımıza cıkabilir. Bu gibi sonuclarla karşılaşmamak icin travma sonrası cocuğunuzu mutlaka bir diş hekime goturup detaylı muayenesi yaptırılmalıdır.
Miniklerde Diş Travması
Ağız ve Diş Sağlığı0 Mesaj
●82 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Miniklerde Diş Travması