Ağız kokusu toplumumuzda cok sık gorulen ve kişinin sosyal hayatını da etkileyen bircok farklı sebeplere dayalı bir problemdir.

Ağız icerisindeki bakteriler yemek kalıntılarıyla birleşerek ağız kokusuna sebep olurlar, insan nefesinde bircok kimyasal madde bulunur ve bu kimyasal maddelerin coğu akciğerlerden ağıza doğru gelir ve nefes alıp-verme sırasında kotu bir nefes kokusu oluşur. Her bireyde sabah ilk uyandığında ağız kokusu gorulebilir.

Bu normal sayılabilecek bir durumdur. Ağız kokusu sorunu yaşayan kişiler, sosyal hayatlarında ceşitli sorunlar yaşarlar, insanlarla yakın mesafede diyalog kuramama, surekli ağzını eliyle kapatma gibi olumsuz hareketlerin devamında kişi, kendini sosyal hayattan soyutlamaya başlar. Ağız kokusunun sebepleri ağız ici kaynaklı olabileceği gibi sistemik sebepler kaynaklı da olabilmektedir, Ağız ici kaynaklı olan ağız kokusu diş eti problemlerinden,diş taşlarından,derin curuklerden,surememiş 20 yaş dişlerinden kaynaklanabilmektedir, Surememiş 20 yaş dişleri etraflarında bir cep meydana getirirler. Zamanla buraya besin birikmesi ve de iyi temizlenememesi sebebiyle ağız kokusu meydana gelebilmektedir.Yetersiz diş fırcalama veya hic fırcalamama da bakteri birikimiyle ağız kokusuna sebep olmaktadır.Genelde coğu hastalarımızın unutabildiği dil ustu de plak birikimi icin elverişli bir bolgedir. Dil ustunun, diş fırcaların arkasındaki dil fırcalayıcı kısımlarla veya ozel dil fırcalayan ajanlarla temizlenmesi gerekmektedir.İyi temizlenemeyen kopru ve de protezlerin altında besin birikimiyle de ağız kokusu oluşabilmektedir.Uzun sure ac kalmak ve de diet yapmak da ağzı kokusuna sebep olmaktadır.

Sistemik sebepli ağız kokusu ise;

* Sinus ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda

* Şeker hastalığında(aseton kokusu)

* Bobrek yetmezliği

* Karaciğer yetmezliği

* Metabolizma bozuklukları

* Mide rahatsızlıkları

* Yemek borusu problemleri kaynaklı olabilmektedir,

Ağız kokusunun onlenmesi tabiki de mumkundur. Oncelikle ağız kokusunun tespit edilip,etkenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğim sebepler bu etkenlerden bazıları olabilir. Duzenli diş fırcalamadık sık su tuketimi(ağzın kurumasını engeller),uzun sure ac kalmama, gargara kullanımı,yardımcı ajanların(diş iplarayuz fırcası,kopru altı temizleyicisi) kullanımı, tukuruk salgısını artıracak sakız kullanımı(mumkunse şekersiz),yoğurt tuketimi(icerisindeki probiyotikler sayesinde),tarcın veya karanfil tuketimi,burundan nefes alma(ağzın kuruması onlenir),sigara veya alkol kullanmama ağız kokusunu gidermek icin uygulanabilir. Tum bu tedavilerden sonra hastalarda ağız kokusu olmamasına rağmen hastalar ağız kokusu olduğunu duşunmekte ve de hissetmektedirler.Bu hastalar halitofobi teşhisi konulan hastalardır ve de psikiyatristlerden yardım almak gereklidir. Sağlıklı dişler,mutlu guluşler,,