Dr. Aytuğ, ortası beyaz, kenarları kırmızı, duğme şeklinde delinmiş gorunen ve "aft" denilen ağrılı yaraların, en sık gorulen ağız hastalığını oluşturduğunu kaydetti.

Aytuğ, toplumda gorulme sıklığı yuzde 20'yi bulan ve cıktıkları donemde hastaların yaşam kalitesini son derece bozan aftların, bircok nedenden kaynaklanabileceğini, kimi zaman da hic nedensiz ortaya cıkıverdiğini ifade etti.

"Affın yılda 3 ataktan fazla gecirilmesi durumunda altta yatan nedenlerin araştırılması gerektiğine dikkati ceken Aytuğ, sık tekrarlayan aftların bazı ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabileceğine işaret elti. Behcet hastalığı, ulseratif kolit ve crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, kan hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve glutene hassas bağırsak hastalığının bu hastalıklar arasında yer aldığını dile getiren Aytuğ, ağrı kesicili antiseptik gargaralar, kortizonlu spreyler, antibiyotikli ağrı kesicili ozel karışım gargaralar ve hiyaluronik asitli gargaralar kullanarak aft atağını geriletebilmenin mumkun olduğunu aktardı.

Karbonatlı suyun iyi bir antiseptik olduğunu vurgulayan Aytuğ, karbonatlı suyun ozellikle ağız ici mantar tedavisinde veya onlenmesinde tercih edildiğini kaydetti.