Abdominal aort anevrizması; abdominal aort (karın icinde seyreden ana atar damar) normal capının iki katı ya da daha fazla genişlemesi olarak tanımlanabilir. Nedenleri arasında ateroskleroz, kollojen doku hastalıkları yada genetik faktorlerin sorumlu olduğu duşunulmektedir.
Tanı; Fizik muayene, Ultrason yada Bilgisayarlı tomografi ile konulur. Ozellikle 65 yaş uzerindeki sigara icen erkekler risk grubundadır. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha sık oranda gorulmektedir. Tanı konulduğunda her dort hastanın ucunde herhangi bir semptom yoktur. Karın, bel, sırt ağrısı, idrar yaparken zorlanma, ayaklarda ağrı, solukluk, uyuşma şikayetleri anevrizmanın belirtisi olabilir. Abdominal Aort Anevrizma capı 5.5 santimetre uzerine cıktığında anevrizmanın yırtılma riski artmaktadır. Bu nedenle bu capa ulaşan tum anevrizmalar mutlaka tedavi edilmelidir. Abdominal Aort Anevrizma rupturu (karın icerisinde seyreden ana damarının yırtılması) gelişmesi halinde hasta ameliyat edilse bile olum riski cok yuksektir. Anevrizma genişledikce yırtılma riski katlanarak artar. Erken donemde doktora başvurulması halinde yapılacak tedavilerle alınacak sonuclar yuz guldurucudur. Teşhis edilmesi halinde hastalığın 2 şekilde tedavisi mumkundur. Birincisi acık cerrahi yontemdir. Hastanın karın bolgesi acılarak genişlemiş olan aort damarına ulaşılır ve genişlemiş olan kısım yapay bir damarla değiştirilir. Her tedavi yonteminde olduğu gibi bu yontemin avantajları ve dezavantajları vardır. En onemli avantajı tedavinin kesin ve kalıcı olmasıdır. Dezavantajı ise hastanın uyutularak karın bolgesinin acılması, ameliyat sonrasında bir sure yoğun bakımda kalma gerekliliği ve buyuk bir cerrahi kesiğe bağlı gelişebilecek gec donem problemleridir.
İkinci yontemde ise hastanın karın bolgesi acılmadan, kasık damarlarından gonderilebilen kateterler aracılığıyla damarın genişlemiş olan kısmının icerisine celik kafesle desteklenmiş suni damar yerleştirilir. Genel anestezi alma riskli olan hastalarda dahi lokal anesteziyle yapılabilmesi, karın bolgesinin acılmasına gereksinim duyulmaması bu yontemin en onemli avantajıdır. Dezavantajı ise işlem sonrasında hastanın belirli sıklıkta kontrol amaclı tetkiklerle takip edilmek uzere hastaneye gitmek zorunda olmasıdır. Bu yontem uygulanan hastalar yoğun bakımda kalma gereksinimi olmadan, 2-3 gun icinde taburcu edilebilirler. Hastalar hastalıklarını ihmal etmemeli ve şuphe halinde doktora kesinlikle başvurmalıdır.
[h=2]Adana Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Abdominal aort anevrizması
Sağlık0 Mesaj
●61 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Abdominal aort anevrizması