Mizan ve Sirat
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Mizan ve Sirat
-
09-09-2019, 03:16:18
Ebû Davud\'a gore bir gun Hz. Ayse aglar. Peygamber ´imiz ona
«Nicin agliyorsun» diye sorar. Hz. Ayse (R Anha) «Cehennem aklîma geldi de ondan agliyorum. Siz erkekler Kiyamet Gunu eslerinizi hatiriniza getirir misiniz?» der.
Peygamber\'imiz (S.A.S.) onun bu sozlerine su cevabi verir:
«— SÂdece uc yerde kimse kimseyi dusunmez. Birinci amelleri tartan Mizan onunde, herkes iyi amellerinin baskin mi ciktigini yoksa hafif mi kaldigini ogreninceye kadar.
Ikincisi amel defterleri dagitilirken, herkes emel deftertnin sag tarafindan mi yoksa sol tarafindan nu veya arka tarafindan mi verildigini ogreninceye kadar.
Ucuncusu cehennemin ta ortasi uzerine Sirat kurulunca. Herkes uzerinden asip asamayacagini ogreninceye kadar.»
Tirmizî\'ye gore Enes Ibni MÂlik buyurur ki;
«Bir gun Peygamber ´imize Kiyamet Gunu bana sefaat edip etmeyecegini sordum» «Bana;
«AllÂh izin verirse edecegim» diye cevap verdi.
Bunun uzerine O\'na «Seni nerede bulurum» diye sordum.
Bana «Beni ilk once Sirat uzerinde ararsin» dedi.
«Seni Sirat uzerinde bulamazsam» dedim.
«O zaman Mizan onunde ararsim dedi.
«Eger Mizan onunde de bulamazsam» diye sordum. Bana su cevabi verdi.
«O zaman beni havuz basinda ara. Cunku ben mutlaka bu uc yerin birinde olurum.»
Hakim\'e gore Peygamber\'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«— Kiyamet Gunu Mizan kurulur. Uzerine gokler ile yer konsa onlari bile cekebilir.
Melekler «YÂ Rabbi, bu Mizan kimin amellerini tartacak» diye sorarlar.
Ulu ALLAH «kullarimdan hangisinin amelini istersem» diye cevab verir. Bunun uzerine melekler «Ey noksanliklarin her turlusunden beri olan ALLAH, sana gerektigi gibi ibÂdet etmis degiliz» derler.
Ibni Mes\'ûd buyurur ki:
«Cehennem uzerine bilenmis kilic gibi keskin ve kaygan olan Sirat kurulur. Uzerinde gecenlere takilan atesten cengeller vardir. Bunlara takilan yuzustu cehenneme kapaklanir.
Uzerinden bazilari simsek gibi gecer, cengeller uzerine takilamaz ki, kurtulmasi soz konusu olsun. Bazilari ruzgÂr gibi secer. Bunlar da cengellere takilmadiklari icin kurtulmalari soz konusu degildir. Bazi at kosar gibi gecer. Bazilari ayakla kosar gibi bir hizla, bazilari da tiris yurume hiz ile gecerler, bazilari da normal yuruyusle gecerler.
En sondan giden kimseyi ates yalar ve canini yakar. Fakat AaaÂh\'in fazileti, rahmeti ve keremi sayesinde yine de cennete girer. Ona «Ne dilersen dile, ne istersen soyle» diye buyurulur.
Adam «YÂ Rabb\'i, benimle alay mi ediyorsun» der. Bunun uzerine ona tekrar \"Ne diliyor, ne istiyorsan soyle\" denir. Nihayet dilekleri bitince Ulu ALLAH ona «Ne istiyorsan, yaninda bir kat fazlasi ile sana veriyorum» der.
Muslim\'e gore Ensar\'dan Ummu Mubessir der ki. Peygamber ´imizin bir gun esi Hafsa\'nin yaninda iken «ALLAH\'in izni ile, agacin altinda bana bey\'at edenlerin hic birisi cehenneme girmeyecek» buyuyurken isittim.
Hatsa «Hayir, y Rasûlallah » deyince Peygamber ´imiz onu susturdu. Buna ragmen Hafsa «Oraya, cehenneme hic girmeyeniniz olmayacak» mealindeki Âyeti okuyunca Peygamber \'imiz ona, Ulu ALLAH
«sonra takva sÂhiblerini kurtaracagiz ve zÂlimleri orada dîzustu cokmus durumda birakacagiz» (Meryem - 72) buyuruyor diyerek cevab verdi.
Ahmed Ibni Hambel\'e gore, Cehneneme ugrayip ugramayacagi konusunda bir cemaat fikir ayriligina dustuler. Kimi «Mu\'minler oraya hic girmeyecek» derken kimisi de «herkes oraya girecek. Sonra takva sÂhibleri kurtulacak» diye fikirlerini savundular.
Sunun uzerine iclerinden biri sahÂbilerden CÂbir Ibni Abdullah\'a bu konudaki fikrini sordu.
CÂbir ona su cevabi verdi. «Herkes oraya girecek. Peygamber \'imizin boyle buyurdugunu duymadiysÂm, su kulaklarim sagir olsun.»
«Cehenneme ugramak» icine girmek anlamina gelir. Fakat cehennem mu\'minler icin, Hz. Ibrahim (A.S)\'e oldugu gibi serin ve elverisli bir yer olur. O kadar ki, onlar cehennem melteminin sesini duyarlar. Arkasindan «Sonra takva sahiplerini kurtaracagiz ve zalimleri de dizustu cokmus durumda orada birakacagiz» mealindeki Âyetin hukmu gerceklesir.»
Hakim\'e gore herkes cehenneme varir, arkasindan amellerinin derecesi uyarinca geri cikarlar. Ilk cikan goz acip kapayasiya, sonrasi ruzgÂr gibi, sonrasi at kosar gibi, sonrasi normal suvarisi gibi, sonrasi hizli yuruyen bir yaya gibi ve en orkada kalan normal yaya yuruyusu ile oraya girip cikar.»