Sual: Kadınların takındığı inci, zumrut, elmas ve pırlanta gibi ziynetlerin zekatı olur mu?
CEVAP
Kadınların altın ve gumuş haric, başka ziynet eşyaları, ne kadar cok olursa olsun, zekat nisabına dahil edilmez. Fakat kurban nisabına dahil edilir. Yani nisabın ustunde ziynet eşyası olan kadın zengindir, kurban kesmesi vaciptir.

Sual: Altın kaplanmış, kolye ve kordonun zekÂtı nasıl hesaplanır?
CEVAP
Altın miktarı yarıdan az olan karışımın zekÂt hesabı, ağırlığıyla değil, kıymetiyle yapılır.

Sual: Bize ait olmayan fakat bizde bulunan ziynet eşyalarının zekatını kim verir?
CEVAP
Kimin ise o verir.

Sual: 100 gram ağırlığında beş tane bileziğim vardı. Param olmadığı icin bileziğin birini bozdurup zekatımı vereyim dedim. Kuyumcuya giderken bileziğimi caldırdım. Zekat vermem gerekir mi?
CEVAP
Nisaptan duştuğunuz icin zekat af olmuştur. Eğer o bir bilezik ile bir mal alsaydınız, yine nisaptan duşerdiniz, fakat zekatını da vermeniz gerekirdi, cunku kendi arzunuzla nisaptan duşmuş olurdunuz.

Sual: Şafii’de, kadınların taktıkları altınlar zekata tÂbi midir?
CEVAP
TÂbi değildir, yani zekatı verilmez.

Sual: Şafii’de bir kadının bin bileziği, bin Reşat altını olsa yine mi zekata tÂbi değildir?
CEVAP
Şafii mezhebinde, (Kadının ziyneti zekata tÂbi değildir) demek, (Âdet olarak kullanılan ziyneti zekata tÂbi değildir) demektir. Ziynet olarak, bin bilezik, bin altın lira takılmaz.

Diyelim ki Âdet olarak en fazla on bilezik ile on altın lira takılıyorsa, bunlar zekata tÂbi olmaz. (Kadının ziyneti 200 miskali gecerse, fazlası zekata tÂbidir) diyen Âlimler de vardır. Demek ki, kadının normal ziyneti zekata tÂbi değildir. Fakat Âdet olandan fazlası zekata tÂbidir. Hanbeli ve Maliki'de de kadının ziyneti zekata tÂbi değildir. Hanefi'de ise, altın kimde, nerede, ne maksatla kullanılırsa kullanılsın, nisabı bulursa zekata tÂbidir. (Mezahib-i Erbe'a)

Dinimizislam
__________________