Sual: Resulullahın soyundan gelenler yani seyyidler ve şerifler gunah işleseler de, onlara hurmet etmek gerekir mi?
CEVAP
Elbette hurmet etmek gerekir. Bir kimseyi sevenin, onun sevdiklerini, cocuklarını, torunlarını da sevmesi gerekir. Duşmanlarını ise sevmemesi gerekir. Bir kimsenin cocuğu, torunu yaramazlık yapsa ona kızar, hatta belki dover, ama başkası yan gozle baksa uzulur, cocuğuna sahip cıkar, onu korur. İşte butun seyyidler ve şerifler de Peygamber efendimizin torunlarıdır. Gunah işleseler de, onlara kotu davranan, hurmetsizlik eden Resulullahı uzmuş olur.

Peygamber efendimiz, (Benim evlÂdımın iyilerini, Allah rızası icin kerim tutun! Onlara hurmet edin! İyi olmayanlarına da benim hatırım icin hurmet edin!) buyuruyor. Buyuklerden birinin kucuk bir kızı, oyuncak bebeklerine birer isim takar. Birine de, Seyyid ismini verir. Babası, bunlar put sayılır diye, oyuncak bebekleri ateşe atar. Kızı feryat eder, (Baba, onu ateşe atma, o Seyyid’dir) der. Babası, oyuncak bebek olduğu icin, hic aldırmadan ateşe atar. Bu zat ruyada Resulullah efendimizi kızgın bir halde gorur. (Benim Ehl-i beytime bu hurmetsizliği niye yaptın?) diye azarlar. Âlim korkuyla uyanıp tevbe ve istiğfar eder. (Riyad-un-Nasihin, Resail-i İbni Âbidin)

Dinimizislam