Turkiye’nin turizmde Akdeniz canağındaki en buyuk rakibi İspanya’nın en populer tatil destinasyonları Mayorka, Menorka, Ibiza ve Formentera’dan oluşan Balear Adaları yonetimi mali sıkıntı icinde.
Ekonomisi buyuk olcude turizme bağlı olan Balearlar’da altyapı yenileme calışmaları sonrasında bolgenin hazinesinin boşaldığı ve İspanya hukumetinden yardım beklediği ifade ediliyor.
Balearlar Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Josep Ignasi Aguiló, 188 milyon avrosu odeme vadesi gelen borclar icin olmak uzere 355 milyon avroluk desteğe gereksinimleri olduğunu soyledi. Bolgenin toplam borclarının ise 4,7 milyar avroyu bulduğu belirtiliyor. Bu rakamın ise ulkenin toplam ortalama gelirinin yuzde 17,5’una denk geldiği ifade ediliyor.
Farklı eyaletlerinin borclarına milyarlarca avroluk destek vermek zorunda kalan İspanya yonetiminin ise Balearlar’a destek verip vermeyeceği merak konusu.
Toplam 3,5 milyar avro ilk destek paketini temmuz ayında Valensiya bolgesine sunan İspanya hukumeti, 5 milyar avroyu aşkın en buyuk yardımı ise ağustos sonunda etnik sorunların da yoğun olarak yaşandığı Katalonya bolgesine yaptı. Ekim ayında Endulus bolgesine 4,9 milyar avroluk destek veren merkezi İspanya hukumeti, gectiğimiz hafta 261 milyon avroluk son yardım paketini Asturya bolgesine verdi.
İspanya, 2008’de emlak piyasasında baş gosteren krizin ardından belini doğrultamamış ve İspanya hukumeti AB Yardım Fonu’ndan ulke bankalarının kurtarılması amacıyla resmi olmayan kanallardan milyarlarca avroluk yardım talebinde bulunmuştu. İspanya hukumetinin buna karşın AB nezdinde resmi bir destek talebinde bulunmaktan ise kacındığı belirtiliyor.
turizm haber.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- İspanya'nin tatil adalari borc batağinda