Teknolojinin yaygınlaşması ve semere olan ihtiyacın yok olmasıyla, Adıyaman'ın Kahta ilcesinde bir zamanlar sayıları 20 olan semerciler, tek tek kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yarım asırdır babadan kalma semerciliği yapmaya devam eden ilcedeki son semerci Aziz Gungormez (70), mesleğin kendisinden sonra ilcede tarihe karışacak olmasına uzuluyor. Semercilikle 8 cocuk buyuten Aziz Gungormez, babasından oğrendiği 50 yıldır mesleği yaşatmaya calıştığını belitti.
[h=3]"ESKİDEN COK KIYMETLİ BİR MESLEKTİ"[/h] Aziz Gungormez, "Semercilik mesleğim babamdan kalan bir meslek. Eskiden semercilik mesleği guzel bir işti, hayvanlarını vatandaşlar semerciler carşına getirirlerdi. Cırak yoktu, sadece ben ve babam calışırdık. Havyalar coktu, araba az olduğundan dolayı işlerimiz cok iyiydi, ama şimdi arabaların cok olmasında dolayı sadece koylerden belirli kişiler gelip semer yaptırıyor. Eski zamanlarda ayda 10-15 adet semer yapardık, şimdi kimse kalmadı. Sadece biz kaldık. Araba, taksi, traktor bir şey yokken cok kıymetli bir meslekti. Biz o zamanlar işlerimizi yetiştiremezdik. Şimdi her şey makineleşince biz de geride kaldık. Semercilik işini yapan 20 dukkandan sadece ben kaldım, ben de babamı mesleğimi ayakta tutabilmek icin cabalıyorum" şeklinde konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Kahta'nın son semercisi, mesleğini yaşatmaya calışıyor