Diyarbakır'da bir kuyumcu esnafı, iş yerindeki masasının uzerine para kutusu bıraktı. Her gun kutuya bir miktar para bırakan esnaf, ihtiyac sahiplerinin herhangi bir şey soylemeden kendilerine yetecek kadar parayı alıp gitmelerini sağlıyor.
Merkez Kayapınar ilcesinde kuyumcu olan Mehmet Yuksel, ihtiyac sahibi vatandaşlar icin iş yerinde bulunan masasının uzerine para kutusu bıraktı. Bir lira, 5 lira, 10 lira ve 20 liralık dort faklı kutu bırakan Yuksel, ihtiyac sahiplerinin kendilerine yetecek kadar para alıp gitmelerini sağlıyor. İhtiyac sahiplerinin parayı alırken rencide olmasını istemediği icin boyle bir uygulama başlatan Yuksel, bu işi buyuklerinden gorduklerini ve Osmanlı geleneğine yakın bir şey yapmaya calıştıklarını belirtti.
[h=3]"KENDİ KASASI GİBİ, GELİR PARASINI ALIR GİDER"[/h] Buyuklerinden gorduğu bu geleneği surdurduklerini ifade eden Yuksel, ticaretle uğraştıkları, para kazandıkları icin gelen kişiyi mutlaka boş gondermediklerini soyledi. Yuksel, "İhtiyacı varsa veya yoksa, eğer kendini o hale getirip gelip de dilencilik şeklinde para istiyorsa; bende personellere surekli soyluyorum hicbir insanı boş cıkartmayın. İhtiyacı olan iceri girip de elini acıp sonra adamı meşgul edebilir veya belki bozuk parası olmayabilir. O an vatandaşa karşı zor durumda kalmaması icin hem esnaf hem de ihtiyacı olan vatandaşa boyle bir ortam oluşmasın diye kalktım boyle bir cozum yaptım. Bizim abonelerimiz var. Hafta da gelip 10 lira alan var, ya da 20 lira alan var. Birde beşlikler var. Bunlar abonelerimizdir. Ben kac sefer şahit oldum. Dikkat ettim iceriye giriyor ihtiyacı vardır. Ben ona demişim ki her hafta gel 10 liranı al, ya da 20 liranı gel al. İceriye girmiştir, o an tanıdık birini gormuş hemen utanmış. Ya da başka bir şeyle meşgul olmuş parayı almadan dışarıya cıkmış. Ben buna birkac sefer şahit oldum. Dedim ne yapabiliriz diye, rencide olmasın kimse. Zaten bu yardımı yapıyoruz bu abonelerimize. Boyle bir cozum bulduk. 10 liralık, 5 liralık birde 1 liralık kutu bıraktık oraya. Tabi bu hoşuma gidiyor. İceriye giriyor. Biz işimizle uğraşırken o da gelip bir lirasını alıyor. Sonra gelen 5 liralık abonelikte biliyor. Hic karıştırmazlar yani. Kendi kasası gibi gelip 5 lirayı alır hic kimse fark etmeden. Ya da 10 lira alır cıkıp gider" dedi.
[h=3]"DİLENCİLİĞİ KALDIRALIM"[/h] Osmanlı doneminde buna benzer gelenek yapıldığını ve kendilerinin de bunu devam ettirdiğini dile getiren Yuksel, "Hic kimseyi rencide etmeden gelip de ihtiyacını alır ve kalabalığın icinden cekip gider. Bu guzel şeyler esnaflarda hep gormek istiyoruz. Artık inşallah bizde ornek oluruz. Bundan sonra birkac tane esnafta cıkar boyle bir şey yapar. Bu dilenciliği de kaldıralım" dedi.
[h=3]KEŞKE BUTUN ESNAF YAPSA[/h] Vatandaşlardan Abdullah Ozkorkmaz, bazı ihtiyac sahiplerinin para isterken rencide edildiğini, bu uygulamanın yerinde olduğunu soyledi.
Ozkorkmaz, "Herkes gelip kutudan parasını alıp gidiyor. Sanki boyle abone gibi iceri giriyor, parasını alıyor, bunlarda kendi işlerine bakıyor. Ben o kadar mutlu oluyorum ki, keşke butun esnaf bunu yapsa" diye konuştu.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Kuyumcu esnafı dilenciliği bitirecek bir cozum buldu
Kuyumcu esnafı dilenciliği bitirecek bir cozum buldu
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Kuyumcu esnafı dilenciliği bitirecek bir cozum buldu