ABD Kongresi'nin iki kanadından gecip ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yururluğe giren Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı(NDAA) Turkiye'ye ortak ureticileri arasında yer aldığı F-35 savaş ucaklarının transferini yasaklıyor. NDAA'da ayrıca Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı icin Ankara'ya yaptırım uygulanması gerektiği de vurgulanıyor.
2020 Yılı Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası'nda Turkiye'ye F-35'lerle ilgili getirilen kısıtlamaların kaldırılması icin gerekli şartlar da yer alıyor.
[h=3]KISITLAMALARIN KALDIRILMASI İCİN ŞARTLAR VAR[/h] Buna gore; Ankara Yonetimi, S-400 hava savunma sistemine, ilgili arac, materyal ve bağlantılı personele sahip olmayacak. Gelecekte Rusya'dan benzer bir savunma ekipmanı satın almayacağına dair guvenilir teminatlar verecek. Ve tum bunlar Kongre'nin ilgili komisyonlarına gonderilecek raporlarla belgelenecek.
[h=3]TASARI, TURKAKIM'I DA HEDEF ALIYOR[/h] Yasa, Rus gazını Turkiye uzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan TurkAkım ve Ukrayna ile Polonya'yı baypas eden Kuzey Akım 2 projelerine de yaptırımları ongoruyor. Guney Kıbrıs Yonetimi'ne uygulanan silah ambargosu da bu yasayla kaldırılacak.
[h=3]UKRAYNA'YA ASKERİ YARDIM DA TASARIDA[/h] Savunma butcesi icerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'da yargılanacak olmasına yol acan Ukrayna'ya askeri yardım da yer alıyor.
Başkan Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'ye bu yardım uzerinden baskı yaptığı ve Kiev'in Yonetimi'nin Demokrat rakibi Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden uzerinden soruşturma başlatmasını sağlamaya calıştığı iddia ediliyor.
Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası'nda Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yardım kalemi de yer alıyor.
[h=3]PENTAGON'A 738 MİLYAR DOLAR[/h] Yasa, Pentagon'a 635 milyar doları temel harcama, 71,5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar doları Enerji Bakanlığı bunyesinde yapılacak savunma ve 8,1 milyar doları diğer savunma harcamaları olmak uzere toplam 738 milyar dolarlık butce tahsis ediyor.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Son dakika: ABD Başkanı Trump, Turkiye karşıtı maddelerin de yer aldığı torba tasarıyı imzaladı
Son dakika: ABD Başkanı Trump, Turkiye karşıtı maddelerin de yer aldığı torba tasarıy
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Son dakika: ABD Başkanı Trump, Turkiye karşıtı maddelerin de yer aldığı torba tasarıy