Manisa Sarıgol'de yaşayan 2 cocuk babası Osman Zeybek, 16 yaşında cırak olarak semerci ustası yanında calışmaya başladı. 3 yıl sonra 16 metrekarelik kendi dukkanını acan Zeybek, motorlu taşıtların yaygınlaşması ile birlikte mesleğinin yok olmasından korktuğunu dile getirdi.
[h=3]"MESLEĞİM HER GECEN GUN KAN KAYBEDİP GOZDEN DUŞTU"[/h] 62 yıldır semercilik yapan Zeybek, motorlu taşıtların yaygınlaşması ile birlikte at, eşek gibi yuk hayvanlarına ihtiyac kalmadığını belirterek, "1957 yılında Sarıgol'de 12 semerci dukkanı vardı. Benim calıştığım dukkanda 5 cıraktık. Benim ilk dukkanımı actığım yıllarda, yorede tutun dikimi cok yapılıyordu. Ureticiler mahsulunu at ve eşekle taşırdı. Sonraları sepetli motosikletler cıktı. Oyle olunca da at ve eşeklere iş duşmez oldu. Bizim meslek de her gecen gun kan kaybedip, gozden duştu. Şimdi zaman zaman, kalan az sayıdaki hayvan sahibi, semer icin bize geliyor. Yeni semer siparişi veren cok ender cıkıyor. Sarıgol'un yanı sıra Alaşehir, Buldan ve Eşme ilcelerinden semer tamiri icin gelenler oluyor" şeklinde konuştu.
[h=3]"GUCUM YETTİĞİNCE SEMER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM"[/h] Yok olmak uzere olan mesleğini minyatur semer yaparak yaşatmaya calıştığını vurgulayan Zeybek, "Once tahtadan iskeletini hazırlıyorum. Sonra icini sazlıklarla doldurup, deri veya kumaş ile kaplayarak semerleri hazırlıyorum. Ardından da renkli boncuklarla susluyorum. Buyukluğune gore bir semeri 2 ile 7 gun icinde hazırlıyorum. Artık eski işler olmadığı icin sipariş uzerine calışıyorum. Ancak coğunlukla hediyelik olan minyatur semerler yapıyorum. Minyatur semerlere ilgi buyuk oluyor. Ev, iş yeri ve araclarda dekoratif amaclı kullanılıyor. Mesleğimi devam ettirdiğim icin bu bana haz veriyor. Gucum yettiğince semer yapmaya devam edeceğim" dedi.
[h=3]TANESİNİ 150 LİRADAN SATIYOR[/h] Sarıgol'un tek semercisi olan Osman Zeybek, oğullarından birinin ciftci, diğerinin ise beden eğitimi oğretmenliğini tercih ettiğini ve baba mesleğini surdurmek istemediğini soyledi. Zeybek, yaptığı eşek semerlerini 300, at semerlerini 500, minyatur semerleri ise tanesi 150 liradan satıyor.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: 62 yaşındaki usta, yok olmaya başlayan mesleğini semer yaparak yaşatıyor
62 yaşındaki usta, yok olmaya başlayan mesleğini semer yaparak yaşatıyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- 62 yaşındaki usta, yok olmaya başlayan mesleğini semer yaparak yaşatıyor