Dunya ve icindekiler yaratıldıktan sonra sıra insanın yaratılmasına gelmişti. Cenab-ı Allah meleklere dedi ki:

– Ben yeryuzunde bir halife yaratacağım.

Melekler:

– Bizler sana ibadet ve itaat edip dururken yeryuzunde fesat cıkaracak, kan dokecek birini mi yaratacaksın? dediler.

Allah da onlara:

– ‘‘Sizin bilmediğinizi ben bilirim’’ dedi. (Bakara:30)

İlk insana ve ilk peygamber Adem (as)’ı yarattı. Ondan da Havva validemizi yarattı. Diğer insanlarda onlardan dunyaya geldi. (Nisa:1)

Adem ile Havva yaratıldıktan sonra Cennete konuldu. ‘‘Şeytan senin icin ve eşin icin buyuk duşmandır.’’ Diye de uyardı. (Taha:117)

Fakat şeytan emre uymadığı icin kovulmuştu. O’da insanları saptıracağım diye yemin etmişti. Nihayet onları kandırdı. (A’raf:20-22)

Cenab-ı Allah da işledikleri gunah yuzunden cennetten cıkardı. Yer yuzune indirdi.(A’raf:24)

Şeytan’da Cennette idi. Meleklerin hocası idi ve ateşten yaratılmıştı. İtaatsizliği yuzunden cennetten kovuldu. (A’raf:13)

Artık yeryuzunde insanla uğraşacaktı. Cenab-ı Allah insanları uyardı, dedi ki:

– ‘‘Ey Ademoğulları! Size ayıp yerlerinizi ortecek elbise, suslenecek giysi yarattık. Şeytan ana babanızın ayıp yerlerini kendilerine gostermek icin elbiselerini soyarak cennetten cıkardığı gibi sizi de aldatmasın.’’ (A’raf:26-27)

Allah insanı diğer canlılardan ustun ve farklı yaratmıştır. İnsan diğer canlılar gibi et ve kemikten ibaret değildir. Ona ruh gibi, akıl gibi bir nimet vermiştir. Bununla insan isterse, bazı meleklerden bile ustun duruma gelebilir. İsterse de ‘‘Belhum adel’’ denilen hayvanlardan da aşağı duruma duşebilir. Aziz olmak da, zelil olmak da insanın elindedir.

Yılan suyu ne yapar? Zehir yapar? Ya koyun ne yapar? O da sut yapar. İnsanlarda boyledir…

Allah (cc) her şeyi insan yararına yaratmış ve insanın emrine vermiştir. ‘‘Gokte ve yerde ne varsa, hepsini sizin icin yarattık’’ buyurur. (Bakara:29)

İnsan bazı zaaflarla yaratılmıştır. Mesela hırsına duşkundur. Nankordur. İsyankardır. Beni Allah yarattı, bunca nimetler verdi. Buna karşılık benden istekleri var demez. Her şeyi ben yarattım, gururuna kapılır. Halbuki insan acizdir. Evveli bir damla su, sonu da toprak olmaktır.

‘‘Cıkmışsa ilÂhi emir bahane bol,

Toprakta başlar, toprakta biter bu yol.’’

İnsanın yaratılış sebebi imtihandır. (İnsan:2) ‘‘Bilin ki; cocuklarınız, mallarınız imtihan sebebidir.’’ (En’fal:28) buyrulmuştur. Şoyle bir soru soralım: İmtihanda olduğunun farkında olan kac kişi var? Kac kişi imtihandaymış gibi davranıyor?

Birde şunu unutmamak gerekir ki, insan hayvan azmanı değildir. Ne ana tarafından nede baba tarafından hayvandan gelmemiştir. Sırf Cenab-ı Allah’ı inkÂr icin Darwin nazariyesini surdurenler var. Hala hayvan soyundan hayvan olduklarını iddia edenler var.

Cenab-ı Allah her insanı İslÂm fıtratı uzerine yaratmıştır. Bazılarına Cenab-ı Allah ihsanda, lutuf da bulunmuş, hidayet nasip etmiştir. Bazıları da bundan mahrum kalmıştır.

İnsan başıboş değildir. Hayatın bir gayesi vardır. Bir omur gecirip kurtulamamak mezarlıkta yatıp da fatihalardan istifade edememek acıdır. Fırsatlar yaz bulutu gibi gelip geciveriyor. Fırsatları iyi değerlendirmek gerekir. Yoksa kacırılan hicbir fırsat geri getirilemiyor. İnsan ah, vah, keşke deyip pişmanlık duyduğu zaman ona şoyle denilecek ‘‘İşte bu senin oteden beri kacırdığın şeydir.’’ (Kaf:19)

Hic olmeyecekmiş gibi yaşanıyor. Allah:

– ‘‘Her canlı olumu tadacak’’ diyor. Hayat gecici ve sayılı gunler. Dunya misafirhane. Dunya yalan, mal emanet, Azrail peşimizde. 100 yıl yaşayan insana sorun bakalım ne diyecek? Nuh (as) 900 yuz yılın sonunda şoyle demiş: ‘‘Dunyayı iki kapılı bir han buldum, birinden girdim diğerinden cıkıyorum’’

Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ

__________________