Kur'an'a Bakarak Karar Verme - Tefe'ul Yapılışı

Acıklama :

Tefe’ul, bir şeyi hayra yormaktır. Resulullah (asm) da tefe’ulde bulunmuştur. Mesela, Hudeybiye seferinde, karşı tarafla goruşmelerin tıkandığı bir zamanda, karşı tarafın elci olarak Suheyl b. Amr’ı gondermesi uzerine, O’nun ismiyle tefe’ul ederek “İşiniz kolaylaştı.” diye ashabına haber verir. (Suheyl kelimesinde kolaylık anlamı vardır

Bazı hÂdiseleri, tevafukları uğurlu saymak. MeselÂ: Bir kitabı rast gele acarak ilk tevafuk eden yeri okuyup ona dikkat ederek onu uğurlu ve esas bir ders sayma gibi. Olacak şeyi tahmin etmek.

Nasıl yapacağız ?

Abdestli ve Kuran okuyabiliyor halde olmak şart ; yapacak , yaptıracak kişinin namazına devam eden biri olması uygun olur .

Bu şeytani bir halle başbaşa kalmamak icin tedbirdir .

Diğer onemli olan şey bu fal değildir , İstahareye benzetilebilir ,

Kuranı kerim aracılığıyla Rabbimizle istişare ediyoruz. Yani Ona danışıyoruz.

Tefeulde geleceğe niyet edilmez yaşanılan durumda yapılması gerekenin ne olduğuna bakılır . Cıkış yada hayır olanı bildirmesi icin Hakka danışılır . Ve aynı şekilde şer olan yada haram olan bir şey icin asla tefeul yapılmaz ! Bu insanı imandan eder !

Ornek veriyorum:

Calıştığım yerde şartlar zor ve beni cok zorluyor nefes alamıyorum işten ayrılmayı duşunuyorum , bir yandanda bunu yapmam bana hayır getirir mi diye emin olamıyorum . İşte O zaman şoyle yapıyorum :

İki rekat Allah rızası icin namaza durup dua ediyorum halimi arz ediyorum Rabbime dua ile ...
1 Fatiha 3 ihlas okuyup tekbir tehvid ve tesbihle salat ve selam getiriyorum . Okuduğum Fatiha ve ihalsı şerifleri hediye ediyorum .
Daha sonra Kuranı kerimi elime alıp kapalı bir şekilde iken Niyet ediyorum

‘’ Allahım ey herşeyi bilen herşeyden haberdar olan Ya Habir Ya Alim ne yapcağımı bilmiyorum Kuran Azimuşan ile senin yuce ilmine ve varlığına danışıyorum .Sen Rahman ve Rahimsin bana razı olduğunu goster ve razı olduğuna beni razı et . Gormem gerekeni bana goster duymam gerekeni bana duyur , bilmem gerekeni bana bildir beni ihtiyacım olana eriştir ! Amin ‘’

Bu işlemde gozlerimiz kapalı olacak Arkadaşlar ... Ve niyetinize yoğunlaşacaksınız

Kuranı kerimin bir sayfasını acıp sağ el işaret parmağımızı ustunde gezindiryoruz . Gozlerimiz kapalı ve niyetmiz icin hayr olanı arıyor bilinciyle . Hissi olarak kalben elimizin durduğu yerde gozlerimizi acıp ayet numarasını alıp . Mealine bakıyoruz .

Bazen oye bir ayet gelir ki cozemezsiniz ayetin bir ustune bir sonrasına bakın .

Tefeulu en fazla uc kere tekrar edebilirsiniz . Gelen ayetlerin danıştığınız konu ile ilgisini mealler ve tefsirlerden araştırın . Ve en onemlisi bu ayetlerle olsun duşunceleriniz , ayetlerle yoğrulun yani.

Bu size ayetlerin acıklanmasını kolaylaştıracak ve enerjinize yaşamınıza ulaşımı ve farkındalığını sağlayacak .

Diğer bir husus tefeul yaptığınızda ayetler gercekleşene kadar başka bir tefeul yapmayın yaptırmayın bu sizi ve zihninizi cıkmaza sokar .Yani size haber verilen ayetlerin tek tek gercekleştiğini goreceksiniz ...

Tefulu Kişi kendine yada tanıdığı haline vakıf olduğu birine onu niyetine alarak yapabilir .

Tefulde işaret edilen ayetlere yoğunlaşmanız onemlidir , Ayetleri anlama cabasında olmak onemli ve bazen işin Keskin yanı bu size cok zor bir şey haber verilebilir siz gelceğe dair niyet etmesenizde gelecekle ilgili bir haber alabilirsiniz. Burada cok dikkatli olun . Verilen haber kesinlikle cıkar lakin bazen gercekten zor bir surec haber verilebilir ayetin isteiğini her yerde gozetme dikkatinde olun .